SON DAKİKA
Hava Durumu

Bu iki canın hesabını kim verecek?

Yunuseli Havalimanı yakınında tek motorlu eğitim uçağının düşmesi sonucu eğitim pilotu Furkan Otkun ve öğrenci pilot Murat Avşar hayatını kaybetti. Yunuseli Havalimanı güvenli olmadığı için uçak seferlerine kapatılmıştı ancak aynı sınırlamanın eğitim uçuşlarına getirilmemesi faciaya zemin hazırladı. 

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2022 20:29
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2022 20:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bu iki canın hesabını kim verecek?

Bursa Yunuseli Havaalanı yakınında tek motorlu eğitim uçağının düşmesi sonucu 2 pilot yaşamını yitirdi. Osmangazi ilçesi Bağlarbaşı Mahallesi Sarıgül Sokak'ta, evlerin arasına tek motorlu eğitim uçağı düştü, uçağın düşmesiyle yangın çıktı. Durumun bildirilmesi üzerine bölgeye çok sayıda polis, itfaiye, AFAD ve sağlık ekibi sevk edildi. Yangını söndüren ekipler, eğitim pilotu Furkan Otkun ve öğrenci pilot Murat Avşar'ın yaşamını yitirdiğini belirledi. 


UÇAK SEFERLERİNE KAPATILMIŞTI
Yenişehir Havaalanı'nın açılmasının ardından 2001 yılında kapatılan Yunuseli Havaalanı, 16 yıl aradan sonra Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden hizmete açılmıştı ancak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından faaliyetler durdurulmuştu. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün sadece amatör ve sportif havacılık için kullanıma açtığı havalimanında kule, itfaiye ve diğer gerekli alt yapısı olmadığı için sefer düzenlenmesine izin vermemişti. Eğitim pilotu Furkan Otkun ve öğrenci pilot Murat Avşar'ın yaşamını yitirdiği kaza, havalimanında eğitim uçuşlarına izin verilmesine dair de akıllarda soru işareti oluşturdu. 


Emekli Hava Trafik Kontrolörü Zafer Yeşilgül kazaya dair yaptığı değerlendirmede, "Bir uçağın yaklaşma ve kalkış hattında binaların olmaması gerekiyor. Zamanında bu nedenle bu havalimanı kapatılıp yerine Yenişehir Havalimanı yapılmıştı. Yunuseli Havalimanı şehrin ortasında ve daha yüksek bir durumda dikey kalkışlar söz konusu. En yakın İstanbul yaklaşmaya iletip o şekilde havalanıyorlar. Denetim sorunu var. Farklı bir yere de düşebilirdi. Kontrolsüz bir meydan ama kontrolsüz bir meydanın da zaman zaman kontrol edilmesi gerekiyor." dedi. Yeşilgül sözlerine şöyle devam etti: "Burası kapalı bir havalimanıydı ama tekrar açıldı. Şehrin içinde kaldığı için kapatıldı. Görerek uçuşa uygun bir yer burası. Bu havalimanından kalkan uçakları ne İstanbul ne de Bursa Yenişehir Havalimanları kontrol edebiliyor. Bu açıdan kontrolsüz bir havalimanı."


DAHA EVVEL DE EĞİTİM UÇAĞI DÜŞMÜŞTÜ
Geçtiğimiz yıl Haziran ayında da özel bir firmaya ait Cessna tipi 2 kişilik eğitim uçağı, iniş sırasında çevredeki bir meyve bahçesine düşmüştü. O kazdaki uçağın pilotu Serkan Ünverdi (33) Yunuseli Havaalanı'na inmek istediklerini ancak rüzgar nedeniyle pisti pas geçtiklerini anlatmıştı. 


PARK HALİNDEKİ ARAÇLARIN ÜSTÜNE DÜŞTÜ
Bursa Valisi Yakup Canbolat, AA muhabirine, Yunuseli Havaalanı'ndan eğitim amaçlı kalkan TC-UTT T2002JF model 2002 eğitim uçağının muhtemelen teknik bir sebeple düştüğünü söyledi. Canbolat, "Park halindeki araçların üstüne düşüyor. Düşmeyle birlikte yangın başlıyor. Eğitim uçağının düşmesi sonucu pilot ve öğrenci pilot hayatını kaybetti." dedi. 


UÇAĞIN DÜŞÜŞ NEDENİ ARAŞTIRILIYOR
Kazanın nasıl olduğunun, neden kaynaklandığının bakarak, görerek tahmin etmelerinin, yorumlamalarının mümkün olmadığını kaydeden Canbolat, "Ankara'dan özel bir kırım ekibi geliyor. İnşallah yola çıktılar, gelip bakacaklar. Onlar teknik raporlarını verecekler. Şu an için bir şey söylemek mümkün değil." değerlendirmesini yaptı. Canbolat, uçaktaki pilotlar dışında diğer vatandaşlara yönelik herhangi bir can kaybı ya da yaralanmanın söz konusu olmadığını belirtti.


Ekiplerin çalışmalarını sürdürdüğüne değinen Canbolat, "Adliyemiz gerekli otopsi işlemlerine başlıyor. Allah beterinden korusun. Ailelerine sabır diliyorum. Allah rahmet eylesin. Mekanları cennet olsun." ifadelerini kullandı. Bir gazetecinin, uçakların teknik bakımıyla ilgili sorusu üzerine Vali Canbolat, "İlgili dernek yetkilisi biraz önce buradaydı. Sürekli denetim yapıldığını, bakımlarının yapıldığını söyledi. Soruşturma kapsamında bu işlerin hepsine bakılacaktır." yanıtını verdi.


GÖRGÜ TANIĞI OLAYI ANLATTI
Bölgede evi bulunan Mustafa Yıldız ise alt katta ikamet ettiğini, patlama sesi duyunca balkona çıktığını aktardı. Önce bir aracın direğe çarptığını düşündüğünü bildiren Yıldız, şunları anlattı: "Alev alev yanıyordu. Komşuya sordum, uçağın düştüğünü söyledi. Oradaki bir evin çatısına düşüp alev aldıktan sonra sokaktaki araçların üzerine inmiş. Park halindeki bir servis aracı vardı, yanıyordu. İnsanlar koşuşturmaya başladı. Her tarafı dumanlar sardı. Canlı varsa kurtarırız belki diye baktılar ama patlamalar art arda gelince korkup geri çekildiler."

 
SOKAKTA OYNAYAN ÇOCUKLAR SON ANDA KURTULDU
Yunuseli Havaalanı yakınında tek motorlu eğitim uçağının düşmesi sonucu 2 pilotun yaşamını yitirdiği olayda evi hasar gören Necmiye Sarı, gördüklerini anlattı. Osmangazi ilçesi Bağlarbaşı Mahallesi Sarıgül Sokak'ta yaşayan Sarı, gazetecilere, uçak eve çarptığı sırada komşusunda olduğunu söyledi. Çarpmanın etkisiyle patlamaları duyduğunu belirten Sarı, şöyle konuştu: "Komşumla çıktık, bir baktık ki yol ateşten gidiyor. Evde gelinimle torunum ve komşunun kızı vardı. Hiçbirinde bir sorun yok. Kız koşmuş, hemen karşı taraftaki evde oturuyor annesi... Benim gelin de çocuğu almış, zorla çıkmış. Ateş, böyle üzerine geliyormuş. Patlamalar oldu. Arka sokaktan dolanıp evimin yakınına geldim. Gelinimi komşular almış, girmişler içeriye. Bir daha evin oraya sokmadılar beni. Karşıdan gördüm ben. Çatıyı ve yağmurluğun ucunu gördüm. Evde hasar var mı bilmiyorum."


Bursa Şehir Hastanesinde yoğun bakım hemşiresi olarak görev yapan Muhammed Emin Türkoğlu da uçağın düştüğü sırada sokakta bulunduğunu ifade etti. Gök gürültüsü gibi bir patlama sesi geldiğini aktaran Türkoğlu, şunları kaydetti: "Sokağın başında patlama sesi geldi. Daha sonra bir arkadaşla alana doğru koşmaya başladık, yangın söndürme tüpüyle. Alev çok yüksekti ve duman vardı. Dumanı solursak kötü olacaktı. O yüzden alana çok giremedik. Söndürmek için biraz ilerledik. Ondan sonra patlama oldu. Mecburen geri çekildik. Geri çekilince alev daha da yükseldi. Minibüs yanmaya başladı. Bu kez arkasındaki araç da yanmaya başladı. İki araç da patladı. Daha sonra buradaki araçlar da yanmaya başladı. Araçlardan birinden bir adam çıktı. Koşturarak arabanın içinden kaçtı. Bir araç daha vardı, yanıyordu. Adam araba yanar vaziyetteyken geri geri geldi."


Uçağın düştüğü sokağın sakinlerinden Nazlı Görhan ise olaydan yarım saat önce markete gittiğini belirtti. O sırada sokakta yaklaşık 10 çocuğun oynadığını dile getiren Görhan, "Patlama sesini marketten duydum, aşağıdan. Eyvah dedim, bir şey oluyor. Bir yerde bomba patladı dedim. Bir de geldim ki benim sokağım yanıyor. Ne olduğunu anlamadım. 'Uçak düştü' diye söylediler. Eve zor attım kendimi. Elim ayağım titriyordu." diye konuştu.


Acil durum eğitimi yapacaklardı düştüler 

Osmangazi ilçesi Adalet Mahallesinde faaliyet gösteren YBS Havacılığa ait eğitim uçağı, Yunuseli Havalimanı yakınında düştü. Uçağı kullanan Furkan Otkum ve eğitim alan Murat Avşar hayatını kaybetti. Sivil eğitim uçağı olarak kayıtlara geçen UPT kuyruk numaralı Tecnam P2002JF tipi tek motorlu iki kişilik uçağın, havalandıktan kısa bir süre sonra, Yunuseli Havalimanının batı tarafında 500 metre yükseklikte motor emergency uçuş eğitimi yapacağını anons etti. Ancak anormal bir durum oluşunca kalkıştan kısa bir süre sonra diğer piste iniş yapacağını söyledi. Kalkıştan 3-4 dakikalık bir süre sonra uçak Bağlarbaşı Mahallesinde iki evin üzerine düştü. Evlerde ve sokakta hasar meydana gelirken, yaralanan olmadı. YBS firması Bursa’da sivil havacılık eğitimi veriyor. Ağırlığı 750 kilograma kadar olan küçük uçaklar için özel uçuş eğitimi alınabiliyor. Ultralight Pilot Lisansı (UPL lisansı) denilen belgeyi sağlayan bu tarz eğitim kurumlarında, küçük uçaklarla şehir içerisindeki havalimanlarında eğitim uçuşları yapılabiliyor. Düşen UPT kuyruk işaretli İtalyan üretimi uçak da, 600 kilogramlık grupta yer alıyordu.


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.