SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa’da iş hayatı ILO’yla yeniden düzenlenecek

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) Bursa’nın da içinde bulunduğu 5 ilde çalışma hayatını yeniden düzenleyecek bir projeye imza attı. ILO Kıdemli Proje Koordinatörü Burcu Akça Hacıosmanoğlu, “Çalışma koşullarının iyileştirilmesi, iş sağlığı koşullarının sağlanması, çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması, kayıt dışı istihdamla mücadele odağımızda olacak.” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2023 20:34
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2023 20:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa’da iş hayatı ILO’yla yeniden düzenlenecek

Canan GÜLEÇ

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı (RTB), işyerlerinin ulusal mevzuat yanında Uluslararası Çalışma Standartlarına uyumunun artırılması amacıyla “İş Teftiş Rehberlik ve Sosyal Diyalog Yoluyla İşyeri Uyumunun Güçlendirilmesi” adlı yeni bir proje başlattı. Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı-IPA III kapsamında finanse edilen proje 2023 yılının Mart ayında başladı ve 36 ay sürecek. Proje ile öncelikli olarak RTB ve sosyal paydaşların kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi planlanıyor. Ayrıca, rehberlik hizmetlerini güçlendirmek suretiyle insana yakışır iş konusunda farkındalığın artırılarak işyeri uyumunun iyileştirilmesi hedefleniyor. 

BURSA’DA SEKTÖRLER MERCEK ALTINA ALINIYOR
Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa ve Adana illerinde yürütülecek proje döneminde ilk olarak RTB ve sosyal tarafların kapasitelerinin geliştirilmesine öncelik verilecek. Öncelikle iş teftiş ve rehberliğin rolü ve geleceğine ilişkin bir rapor hazırlanacak, ulusal mevzuatın etkin bir şekilde uygulanmasını ve işyeri uyumunu arttırmak için bir yol haritası geliştirilecek. Belirlenecek sektörlerin değer zincirinde işveren ve işçileri hedef alan Rehberlik Eylem Modeli ve Planı kapsamında işyeri ziyaretleri yapılacak ve Uluslararası Çalışma Standartları ve teftiş uygulamalarına ilişkin eğitimlerle ana faydalanıcı, ilgili kurumlar ve sosyal ortakların teknik kapasiteleri artırılacak. Ayrıca, rehberlik ve teftiş hizmetlerinin stratejik uyum ve dijital adaptasyonuna yönelik olarak, iş teftiş prosedürlerine uyum sağlayan RTB Veri Merkezi güçlendirilirken, rehberlik ve denetim faaliyetlerinin takip edilmesi ve ilgili istatistiklerin elde edilmesi için RTB'nin web tabanlı altyapısı da iyileştirilecek.


“ÖZELLİKLE İYİLEŞTİRİLMESİ GEREKEN SEKTÖRLER SEÇİLECEK”

ILO Kıdemli Proje Koordinatörü Burcu Akça Hacıosmanoğlu, “Projemiz Rehberlik ve Teftiş Başkanlığının 5 ilde bulunan grup başkanlıklarını kapsıyor. Bursa da onlardan biri.” dedi. Hacıosmanoğlu, Bursa’da çalışma hayatına dair yapılması planlananları anlattı: “Bursa, sanayinin geliştiği çok fazla sayıda çalışanın istihdam edildiği önemli bir il. Proje olarak bölgede çalışan nüfusa daha insana yakışır bir çalışma ortamı sağlanması için önemli faaliyetler yürüteceğiz. Bursa’da görev yapan iş müfettişlerinin kapasitesini geliştirilmesi için de faaliyetler yürüteceğiz. Özellikle iyileştirilmesi gereken sektörler seçilecek.


“ÇALIŞMA KOŞULLARINI İYİLEŞTİREBİLİRİZ”
Proje çerçevesinde tarafların işbirliği içinde çalışacaklarını anlatan ILO Kıdemli Proje Koordinatörü Burcu Akça Hacıosmanoğlu, şunları söyledi: “Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sosyal taraflar, özel sektör temsilcileri, ilgili sivil toplum kuruluşları yetkilileri bir araya getirilerek bu sektörlerde çalışma koşullarını nasıl iyileştirebileceğimizi, yapılması gerekenleri tüm taraflarla birlikte değerlendireceğiz. Özellikle çalışma koşullarının iyileştirilmesi, iş sağlığı koşullarının sağlanması, çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması, sosyal diyalog mekanizmalarının hayata geçirilmesi, kayıt dışı istihdamla mücadele gibi konular odağımızda olacak.”


ILO SÖZLEŞMESİ DAHA ETKİN UYGULANABİLECEK
Mart ayında başlayan ve 36 ay sürecek olan proje kapsamında faaliyetlerin bir kısmı da Bursa’da gerçekleştirilecek. ILO Kıdemli Proje Koordinatörü Burcu Akça Hacıosmanoğlu, “Hem rehberlik ve teftiş başkanlığı bünyesinde Bursa’da görev yapan müfettişlerin katılımı hem de tüm tarafların katılımı ile verimli istişareler yapmayı planlıyoruz. Ülkemizin taraf olduğu ILO Sözleşmelerinin başta 81 sayılı iş teftiş sözleşmesi olmak üzere daha etkin uygulanması için hem hükümete hem de sosyal taraflara gereken desteği vermeyi planlıyoruz.” dedi.


İŞ YERLERİNİN MEVZUATA UYUMUNU ARTIRACAK
Hayata geçirilen "İş Teftiş Rehberlik ve Sosyal Diyalog Yoluyla İşyeri Uyumunun Güçlendirilmesi" projesiyle iş yerlerinin ulusal mevzuat yanında uluslararası çalışma standartlarına uyumunu artırmak üzere rehberlik faaliyetlerine odaklanılacak. Konuya ilişkin yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı-IPA III kapsamında finanse edilen, Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa ve Adana'da 36 ay boyunca yürütülecek proje ile öncelikli olarak Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı ile sosyal paydaşların kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi planlanıyor. Ayrıca, rehberlik hizmetlerini güçlendirmek suretiyle insana yakışır iş konusunda farkındalığın artırılarak iş yeri uyumunun iyileştirilmesi hedefleniyor. Bu hedefler doğrultusunda, iş teftişi ve rehberliğin etkinliğini daha ileri seviyeye taşımak üzere Rehberlik ve Teftiş Başkanlığının teknik kapasitesinin arttırılması yanında stratejik uyum ve dijital adaptasyon konularında çalışmalar yürütülecek ve iş yerlerinin ulusal mevzuat yanında uluslararası çalışma standartlarına uyumunu artırmak üzere rehberlik faaliyetlerine odaklanılacak. Proje süresince, belirlenecek sektörlerde insana yakışır iş konusunda kurumların, sosyal tarafların, özel sektörün ve kamuoyunun farkındalığının arttırılması amaçlanıyor.


DİYALOG MEKANİZMALARI İŞLETİLECEK
Projenin ikinci odağı, daha çok iş yeri uyumunu iyileştirmek ve ilgili tüm tarafların insana yakışır iş konusunda farkındalığını artırmak üzere, rehberlik hizmetleri olacak. Seçilecek olan sektörlerde uyum, insana yakışır iş merkezli piyasa sistemleri yaklaşımı ile sosyal ortaklarla istişare içinde, rehberlik yoluyla iyileştirilecek. ILO'nun insana yakışır iş alanındaki mevcut kapasitesi kullanılarak kurumların, sosyal tarafların, özel sektörün ve genel olarak kamuoyunun bu alandaki farkındalığı artırılacak. Bununla birlikte, seçilecek sektörlerin değer zincirinde rehberlik eylem modeli ve planı uygulanırken, kapsamlı paydaş formunu içeren sektörler arası diyalog mekanizmaları işletilecek. Projenin faydalanıcı gruplarını, Bakanlığın ilgili personeli, konfederasyonlar, ticaret odaları, esnaf ve sanatkarlar odaları, KOBİ'ler, STK'lar, çalışanlar, işverenler, ulusal ve sektörel düzeyde sendikalar ve işveren örgütleri oluşturuyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.