SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'da kuraklık alarmı... Yağış olmazsa 50 günlük suyumuz kaldı!

Nilüfer Çayı üzerinde kurulan ve 2007 yılından beri hizmet veren, yıllık 60 milyon metreküp su kapasiteli Nilüfer Barajı, son dönemdeki mevsimsel kuraklıktan olumsuz etkilendi. Bölgenin uzun süredir yağış almaması nedeniyle 1,47 kilometrekarelik barajdaki su bitme noktasına ulaştı. 40 milyon metreküp kapasiteli Doğancı Barajı'ndaki doluluk ise yüzde 50'ye düştü. Yağış olmazsa Bursa'nın sadece 50 günlük suyu kaldı. 

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2022 22:00
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2022 22:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa'da kuraklık alarmı... Yağış olmazsa 50 günlük suyumuz kaldı!

Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresinin (BUSKİ) sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Nilüfer Barajı'ndaki doluluğun yüzde 1'e düştüğü, kentin diğer içme suyu kaynağı Doğancı Barajı'ndaki doluluğun ise yüzde 50 olduğu belirtildi. Çevreciler su tasarrufu çağrısında bulunurken, tek ümit ise bu hafta sonundan itibaren başlayacak yağışlar. Nilüfer Barajı yanındaki Kozbudaklar Köyü Muhtarı Mehmet Yıldırım, "45 yıldır böyle bir şey görmedim" dedi. Doğader Başkanı Sedat Güler ise "Nilüfer gözlerimizin önünde kuruyor" ifadelerini kullandı. Şehrin su ihtiyacının karşılanması amacıyla ovada açılan 130 kuyudan sisteme su veriliyor.


SU TASARRUFU ÇAĞRISI
Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir, dünya genelinde iklimle ilgili sorunlar yaşandığını söyledi. Her yılın bir önceki seneye göre kurak geçtiğini ifade eden Demir, "Artık kuraklıkla iç içeyiz. Kuraklık hayatımızın bir parçası oldu. Bursa'da da bunun etkilerini görüyoruz. Yüzde 1 demek 'Su yok' demek. Çekile çekile mil olmuş, mil bile çok az kalmış. Sebebi iklim krizi. İklim krizinin sebebi de biz insanlar." dedi. İklim krizine karşı topyekun mücadele edilmesi gerektiğini anlatan Demir, gelecek ay yağışa dair umutlarının olduğunu ancak yağış olmazsa büyük sıkıntılar yaşanabileceğini dile getirdi. Demir, suyun hor kullanılmaması, kıymetinin bilinmesi ve tasarruflu olunması çağrısında bulundu.


BURSA’NIN EN ÖNEMLİ SU KAYNAĞI
DOĞADER Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Güler, " Bulunduğumuz yer Nilüfer Barajı havzası ve görüldüğü gibi kurak bir durumda. Bursa'nın en önemli su kaynaklarından biri olan baraj gözlerimizin gözü önünde kuruyor. BUSKİ'nin verilerine göre yüzde 1 olarak gözüküyor. Muhtemelen bu da balçık halinde kullanılmaz olan su" dedi.


"HAYVANLAR BARAJ GÖLETİNDE BİR TARAFTAN DİĞER TARAFA GEÇİYOR"
Nilüfer Barajı çevresinde koyunlarını otlatan Sadık Şekerci ise 62 yaşında olduğunu, daha önce bu kadar kurak bir mevsim görmediğini aktardı. Barajı ilk kez bu kadar suları çekilmiş gördüğünü bildiren Şekerci, "Eylül, ekim, kasım aylarında böyle yağış olmadan bir mevsim görmedim. Yani şu an tam ekim zamanı. Buğday, arpa ekildi. Bu mevsimde kış sebzeleri sulanıyordu. Hayvanlar baraj göletinde bir taraftan diğer tarafa geçiyor şu an. Karşıdan geçmemesi lazım aslında yani su bol olması gerekirdi bu mevsimde." diye konuştu. Şekerci, kuraklık nedeniyle hayvanlarına yedirecek ot bulamadıklarını belirtti. Akşamları koyunlara yem verdiklerini kaydeden Şekerci, "Yağış olsaydı, hayvanlar ot yiyecekti, yem vermezdik. Allah yardımcımız olsun. Bundan sonra yağsa bile ot olmaz ama en azından baraja faydası olur, su birikir." ifadesini kullandı.


 “BÖYLE KURAKLIK GÖRMEDİM”
45 senedir aynı köyde yaşadığını ve bu zamana kadar böyle kuralık görmediğini belirten Kozbudaklar Köy Muhtarı Mehmet Yıldrım, "45 yaşındayım ve 45 senedir bu köyde yaşıyorum. Bu seneye kadar daha önce bu kadar kurak geçmemişti. Barajımızda su azaldı. Ben yaşadığım süre zarfında barajlardaki su oranı bu kadar kurak geçmemişti" dedi.


KUYULARDAN TAKVİYE YAPILIYOR
Öte yandan Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin ovadaki 130 su kuyusundan sisteme su takviyesi yaptığı öğrenildi. Bursa'da hafta sonundan itibaren yağış ve Uludağ'a kar beklenirken, geçen yılın aynı döneminde barajlardaki su doluluk oranlarının Doğancı'da yüzde 67, Nilüfer'de yüzde 10 olduğu kaydedildi.


(İHA-AA)

.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.