SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa GES için güç birliği yapmalı

Sanayide önce gaz ardından elektrik kesintisi ciddi bir sıkıntı oluştururken, yenilenebilir enerji kaynaklarının daha etkin kullanımı için adımların daha hızlı atılması gerekliliği de bir kez daha görüldü. İşte tam da bu noktada Bursa fark oluşturacak bir adım atabilir. 17 organize sanayi bölgesi olan Bursa’da kurulacak ortak bir panel üretim fabrikası ile bu bölgelerdeki fabrikaların tamamının üzerine güneş enerjisi panelleri kurularak enerji ihtiyacı önemli oranda karşılanabilir. 

Haber Giriş Tarihi: 26.01.2022 13:05
Haber Güncellenme Tarihi: 26.01.2022 22:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa GES için güç birliği yapmalı

Türkiye’nin güvenliğinin bu alanda da tam olarak sağlanabilmesi için enerjinin de büyük oranda milli kaynaklardan sağlanması önemli. Bu çerçevede yenilenebilir enerji kaynaklarının tam verimlilikle kullanılması da hayati bir nokta.  Yenilenebilir enerji yatırımları yapılıyor ancak yeterli seviyeye ulaşmış durumda değil. Rüzgâr başta olmak üzere bu yatırımların daha da hızlı sürdürülmesinde fayda var.  İşte tam da bu noktada Bursa fark oluşturacak bir adım atabilir. 17 organize sanayi bölgesi olan Bursa’da kurulacak ortak bir panel üretim fabrikası ile bu bölgelerdeki fabrikaların tamamının üzerine güneş enerjisi panelleri kurularak enerji ihtiyacı önemli oranda karşılanabilir. 


KARAPINAR ÖNEMLİ BİR ÖRNEK!
Çok önemli birörnek de var önümüzde. Konya Karapınar’da kuruluş süreci devam eden GES… Türkiye’nin tartışmasız en başarılı Enerji Bakanlarının başında gelen Berat Albayrak döneminde ihalesi yapılan güneş enerji santrali için o dönem Albayrak’ın koyduğu şart santralin panellerinin Türkiye’de üretilmesi oldu. İhaleyi alan firma önce Avrupa’nın en gelişmiş güney enerji paneli üreten fabrikasını kurdu. O fabrikada üretilen paneller şimdi Karapınar GES’e kuruluyor. Tam 4 yıl boyunca fabrika tam kapasite Karapınar için panel üretecek.  Üretimi kendisi yaptığı için maliyet oldukça düşüyor. 400 milyon dolara mal olan fabrika her yıl 100 milyon dolarlık panel ithalatının önüne geçmiş durumda. Yani 4 yılda fabrika maliyeti kadar ithalattan tasarruf edilmiş olacak. 


ÖNEMLİ OLAN HÜCREYİ ÜRETMEK
Önemli olan da bu! Hücreyi üretmek! Şu an Türkiye’de güneş enerji panelini sadece bu fabrika üretiyor. Oysa Türkiye güneş enerjisi konusunda oldukça şanslı bir ülke onlarca fabrika kurularak tüm ülkede GES’ler kurulabilir, binaların çatılarında bu panellerden enerji üretmek mümkün olabilir. Her panel dışa bağımlılığı biraz daha eksilteceği için çok daha fazla fayda sağlayacak yatırımlar olarak da düşünülmesi gereken bir alan burası.  Yine panel fabrikasına şöyle bir göz atalım. Yatırım tutarı 400 milyon dolar. Tesis, yıllık 500 megavat güneş paneli üretim kapasitesine sahip. Tesiste üretilen panellerin yerlilik oranı yüzde 70'in üzerinde! Bu daha da geliştirilebilir.  Dünyada bu kapsamdaki 20 entegre tesis arasına giren fabrikada, güneş enerjisi teknolojilerinin geliştirilmesi için bir Ar-Ge merkezi kuruluyor. Ve bu merkezde 100 araştırmacı çalışacak.


BURSA’NIN TARİHİ MİSYONU
Bursa’da sanayiciler bir araya gelerek böylesi bir yatırımı yapabilirler. Bu hem Bursa hem de Türkiye için çok önemli bir kazanım olur. Bursalı sanayici yenilenebilir enerji ile önemli bir avantaj sağlarken, gaz kesildi elektrik kesildi diye sıkıntı çekmez. Yatırım kendini amorti edeceği ve sonrasında gelir sağlayacağı için aynı zamanda ticari olarak da avantajlı. Dahası Bursalı sanayiciler birlikte böyle bir proje oluştururlarsa devletinde bu işe destek vereceğini görmemek için kör olmak gerek. Bursa böyle bir adım atarsa diğer sanayi şehirlerine de bu örnek olabilir. Dahası bu alanda başlayacak böyle bir organize çalışma ülkenin enerji alanında bağımsızlığı için de tarihi bir adım olur ve bunu Bursa’nın öncülüğünde başarılmış olması da bu şehri ve bu şehrin sanayicisini gururlandırır.   Bursa tarih boyunca böylesi önemli adımları atan bir geleneğe sahip, bugün yapmaması için bir neden yok.  BTSO, Valilik, Büyükşehir, sanayi bölgeleri ve sanayiciler bir araya gelerek hızla yol haritasını belirleyip bu adımı atmalıdır. Bursa yine tarihi bir misyonu üstlenme kavşağında. Bursa bu işin de üstesinden gelir. 


BTSO’DAN YENİLENEBİLİR ENERJİ VURGUSU
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda (BTSO), 2022 yılının ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Oda olarak doğalgaz kısıtlama ve elektrik kesintisi kararlarının duyurulmasıyla birlikte sanayicilerin taleplerini sür’atle bakanlık ve kurumlara ilettiklerini belirterek, “Yaşadığımız bu dönem üretimin sürdürülebilirliği açısından millî enerji politikalarının ve yenilenebilir enerji yatırımlarının ne denli önemli olduğunu bir kez daha gösterdi” dedi. BTSO ocak ayı meclis toplantısı video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. BTSO Başkanı İbrahim Burkay, pandeminin reel sektörde ve finansal alanda yol açığı sarsıntıların farklı boyutlarıyla sürdüğünü söyledi. Salgının gölgesindeki gelişmelere rağmen sanayide kapasite kullanım oranlarının son 3 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 80’lere ulaştığını ifade eden İbrahim Burkay, “Bursa iş dünyası olarak 2021 yılında 184 ülke ve 14 bölgeye yaptığımız 16 milyar dolarlık ihracat ve 8 milyar dolarlık ithalatla ülkemizin dış ticaret performansına 24 milyar dolar düzeyinde katkı sağladık” dedi.


“BTSO OLARAK HIZLA HAREKETE GEÇTİK”
Başkan Burkay, firmaların lojistik, işçilik ve hammadde başta olmak üzere üretimde yüksek mâliyetleri omuzlarken elde ettikleri bu başarıların ulaşılan rakamları çok daha anlamlı hale getirdiğini ifade etti. Tedarik zincirinde bölgesel çözümlerin sunduğu fırsatlarla ivme kazanan üretim iştahı ve artan ticari faaliyetlerin enerji kesintileriyle sekteye uğradığını belirten Burkay, “Doğalgaz ihtiyacının en yoğun olduğu dönemde İran’ın bakım gerekçesiyle durdurduğu gaz akışı, sanayimizde ilk kez bu denli uzun süreli ve kapsamlı bir enerji kesintisine neden oldu. Önce doğalgaz ardından da elektrik kısıtlama kararlarının duyurulmasıyla birlikte BTSO olarak hızla harekete geçtik. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank, BOTAŞ ve ilgili tüm kuruluşlarımızla 5 saati aşan toplantılar gerçekleştirdik. Bu toplantılarda özellikle ihracat yükümlülüklerini yerine getirmek ve taahhütlerini gerçekleştirmek zorunda olan firmalarımızın bulunduğunu, üretimin devamlılığı açısından bakım ve onarım işlemlerinin ertelenmesi gerektiğini doğrudan paylaşma fırsatı bulduk” şeklinde konuştu.


“TALEPLERİMİZ KARŞILIK BULDU”
BTSO olarak ilaç ve gıda sanayi gibi farklı üretim dinamiklerine sahip kritik sektörlerin kesintiden etkilenmemeleri için girişimde bulunduklarının da altını çizen İbrahim Burkay, şöyle devam etti:“Söz konusu sektörler için yaptığımız girişimler karşılık buldu ve bu sektörlerimiz enerji kısıtlamasından muaf tutuldu. Yürütülen diplomasi trafiği ve yapılan çalışmalarla doğalgaz akışının en kısa sürede yeniden başlayacağına inanıyorum. Firmalarımızın da bu süreci üretim planlamalarıyla yönetebilmeleri çok önemli. Diğer taraftan yaşanan gelişmeler, üretimin sürdürülebilirliği açısından milli enerji politikalarının ve yenilenebilir enerji yatırımlarının ne denli önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Ayrıca bölgesel enerji ajanslarının hızlı bir şekilde oluşturulmasını da sağlamalıyız. Enerji politikalarının arz güvenliğini güçlendirmek için güzergâh ve kaynak çeşitlendirmesini sağlayacak şekilde kurgulanması, sağlıklı ve sürdürülebilir bir üretim için en önemli beklentilerimiz arasında yer almaya devam edecektir.


“AZİMLE ÇALIŞMAYI SÜRDÜRECEĞİZ”
BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur, iş dünyasının 2022 yılı ile birlikte yeni bir döneme daha başladığını belirterek, “Yeni yıl demek yeni başlangıçlar, yeni umutlar demek. İş dünyası olarak daha fazla yatırım ve daha fazla ticaret için temennimiz en kısa sürede öngörülebilir ve istikrarlı bir ortamın tesis edilmesidir. Olağanüstü koşullara rağmen ülkemizin potansiyeline, gücüne ve geleceğine inanıyoruz. İş dünyası temsilcileri olarak bu inanç doğrultusunda azimle çalışmayı sürdüreceğiz” dedi.BTSO Meclis Üyesi Hüseyin Durmaz, pandeminin bütün firmalar için büyük zorlukları beraberinde getirdiğini söyledi. BTSO’nun bu süreçte yoğun bir çalışma modeliyle iş dünyası temsilcilerinin yanında olduğunu belirten Durmaz, yönetime teşekkür etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.