SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa yetişti

Tarihin en büyük depremlerinden birinin yaşandığı Güneydoğu bölgesinde, Bursa’dan giden arama kurtarma ekipleri enkazdan canlı çıkarmanın mutluluğunu yaşadı. Bursalı ekipler mucizevi kurtuluşlara vesilye olurken, ekiplerimiz çayışmalarına aralıksız devam ediyor.  

Haber Giriş Tarihi: 08.02.2023 23:11
Haber Güncellenme Tarihi: 09.02.2023 02:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa yetişti

Tarihin en büyük depremlerinden birinin yaşandığı Güneydoğu bölgesinde, Bursa’dan giden arama kurtarma ekipleri enkazdan canlı çıkarmanın mutluluğunu yaşadı. Bursalı ekipler mucizevi kurtuluşlara vesilye olurken, ekiplerimiz çayışmalarına aralıksız devam ediyor.  


MİKAİL BEBEK, 43 SAAT SONRA KURTARILDI
Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından, Kahramanmaraş kent merkezinde çalışma yapan Gürsu Arama Kurtarma (GÜRAK) ekibi, enkazdan bir ses geldiğini fark etti. Uzun süren çalışmalar sonucu 2 yaşındaki Mikail bebek, depremden 43 saat sonra, Kahramanmaraş şehir merkezindeki 4 katlı binanın zemin katından çıkarıldı. İki gecedir bir kanepenin köşesinde sıkışmış halde bekleyen bebeğin bitkin düştüğünü tespit eden ekipler ilk müdahalenin yapılmasının ardından Mikail ve ailesine hastaneye kadar eşlik etti. GÜRAK ekibinin çalışmalarını Gürsu'daki deprem yardımlarını koordine ederken takip eden Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık, "Bu haberle hem duygulandık hem de mutlu olduk. Bazen kelimeler yetersiz kalıyor. Gürsu Arama Kurtarma ekibimizle gurur duyuyoruz. Nice güzel haberleri bizlere ulaştırmasını temenni ediyorum." diye konuştu.


BURSA AKUT 46. SAATE 3 KİŞİ ÇIKARDI
Kahramanmaraş’ta enkaz altında kalan baba ve 2 evladı Trabzon ve Bursa AKUT ekipleri tarafından kurtarılırken, 12 yaşındaki Hatice Kübra enkaz altından çıkarılmasının ardından ekiplerin sevincine gülümseyerek ortak oldu. Trabzon’dan ve Bursa’dan deprem bölgesine gelen gönüllü AKUT ekipleri arama kurtarma çalışmalarına katılırken, ekipler Kahramanmaraş il merkezindeki çöken binaların enkazlarında çok sayıda depremzedeyi enkaz altından çıkartarak çalışmalara destek verdi. Trabzon ve Bursa AKUT ekibi, 2,5 yaşındaki Asel Aytemiz ve babası Mehmet Aytemiz’in (38) ardından ailenin diğer ferdi 12 yaşındaki Hatice Kübra Aytemiz’i de dün gece depremin üzerinden geçen 46. saatin ardından enkaz altından sağ olarak kurtarmayı başardı. Ekipler, çocuğun çıkartılmasını alkışlayarak kutlarken, Hatice Kübra da enkaz altından çıkarılmasının ardından ekiplerin sevincine gülümseyerek ortak oldu. Hatice Kübra daha sonra ekipler tarafından sedye ile ambulansa taşınarak hastaneye kaldırıldı.


İZNİK EKİBİ KÜÇÜK YAĞMUR’A ULAŞTI
İznik'ten Kahramanmaraş’a giden ekipler, depremden 41 saat sonra küçük Yağmur'a sağ salim ulaştı. Kahramanmaraş’ta enkaz altındaki Yağmur isimli küçük bir kıza ulaşan İznik Belediyesi ekipleri, depremden 41 saat sonra küçük kızı ve babasını enkaz altından çıkarmayı başardı. İznik Belediyesinden yapılan açıklamada, bölgede çalışmalara büyük bir titizlikle devam edildiği bildirildi.  İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta, bölgedeki ekiplerle görüşerek bilgi aldı.


50 SAAT SONRA ENKAZDAN ALLAH'IN SELAMIYLA ÇIKTI
Bölgeden bir güzel haber de Yıldırım Belediyesi ekipleriden geldi.  Yıldırım Belediyesi Arama Kurtarma ekipleri, Azerbaycan ekipleri ile birlikte 50 saat sonra enkazdan 62 yaşındaki Selman amcayı sağ çıkardı. Yıldırım Belediyesi Arama Kurtarma Ekipleri, önceki gece sabaha karşı adeta bir inanılmazı gerçekleştirdi. 7,7'lik depremde 12 Eylül Caddesi üzerinde yıkılan 5 katlı bir binadan insan sesi geldiğini tespit eden Yıldırım Belediyesi ekipleri, enkaz üzerinde kardeş ülke Azerbaycan'dan gelen askeri kurtarma ekipleri ile birlikte hummalı bir çalışma gerçekleştirdi. Beton blokları kırarak enkaz altına giren kurtarma ekibinden Ceyhun isimli bir kurtarma eri, karısıyla birlikte enkaz altında kalan 62 yaşındaki Selman isimli yaşlı adamın yanına kadar ulaştı. Kurtarma ekibi ile aralarında bir duvar kalan yaşlı adamın yaşadığı diyalog kameraya da yansıdı. Selman amcaya Bursa'dan kendisini kurtarmak için geldiğini anlatan Ceyhun isimli kurtarma eri, yaşlı adamın hipotermiye girmemesi için, "Selman amca salma kendini, birlikte kestane şekeri yiyeceğiz" diyerek hayatta tutmaya çalıştı. Yaklaşık 5 saatlik süren kurtarma çalışması sonunda Selman amcaya sağ ulaşan ekipler, 62 yaşındaki yaşlı adamı ışığa kavuşturdu. 50 saat sonra enkazdan dışarıya Allah'ın selamını vererek çıkan Selman amca, herkesi duygulandırdı.


HANİFE TEYZE 44 SAAT SONRA KURTARILDI İLK İSTEĞİ “SU” OLDU
Karacabey Belediyesi ekipleri, AFAD ekipleri ve askerler Malatya’da bir enkazın altında kalan 72 yaşındaki Hanife teyze için seferber oldu. Uzun uğraşlar sonucu Hanife teyze enkaz altından çıkarıldı. Enkaz altından 44. saatte sağlıklı olarak kurtulan Hanife teyze ekiplerden ilk olarak su istedi. Ekipler Hanife teyzeye “Gözlerini açabilirsin biz kurtardık seni” dedi. Sedyeye alınan yaşlı kadın temkinli davranınca ekipler, “Teyze artık düşmezsin artık kurtuldun” ifadelerini kullandı. Hanife teyze, hazır bekleyen ambulansla hastaneye kaldırıldı.


HATAY’DA 4 KİŞİLİK AİLEDEN 3’Ü 45 SAAT SONRA SAĞ KURTARILDI
Hatay’da deprem sonrası yıkılan binadan 5 kişilik aileden 3’ü 45 saat sonra sağ olarak kurtarıldı. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası etkilenen 10 ilden biri olan Hatay’da 2 binden fazla konutta hasar alırken birçoğu da yerle bir oldu. Büyük Dalyan Mahallesi’nde 3 katlı binada 5 kişilik Gümüş Ailesi’nden 2’si hayatını kaybederken baba Bülent Gümüş ve 2 çocuğu sağ olarak Bursa Orman Bölge ekiplerince kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Ailenin diğer iki bireyi ise enkaz altında hayatını kaybetti.


GENÇ KIZ 42 SAAT SONRA KURTARILDI
Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinde enkaz altında kalan 17 yaşındaki Irmak Durak, depremden 42 saat sonra zemin katı çöken binadan çıkarıldı. Bölgede 30 iş makinesi ve 205 kişilik personelle çalışmalar yürüten Osmangazi Belediyesi ekipleri, Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Öksüzlü Mahallesi'nde zemin katı çöken 2 katlı bir binadan sesler geldiğini tespit etti. Enkaz içine kamera gönderen ekipler, 17 yaşındaki Irmak Durak'ın odasındaki yatağında olduğunu belirledi. Genç kızın rahat nefes alması için tünel kazarak hava koridoru oluşturan ekipler, genç kızın "Beni bırakmayın. Ne olursunuz kurtarın" diyerek yaptığı yardım çağrısına "Seni buradan mutlaka çıkartacağız" şeklinde seslendi. Irmak Durak, depremden yaklaşık 42 saat sonra bulunduğu yerden alkışlarla çıkarıldı. Ekiplerin mutluluk gözyaşı döktüğü kurtarma operasyonunun ardından Durak, tedavi edilmek üzere hastaneye götürüldü.


BİR GÜZEL HABERDE MUDANYA EKİBİNDEN
Mudanya Belediyesi Arama Kurtarma ekipleri, Hacer Demirel'i enkaz altından kurtardı. Mudanya Belediyesi Arama Kurtarma ekipleri, Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi Güneşli Mahallesi’nde 40 yaşındaki Hacer Demirel’i enkaz altından çıkardı. Mudanya Belediyesinden yapılan açıklamada, "Tüm Türkiye tek yürek, kalbimiz depremin vurduğu 10 ilimizde atıyor. Gözümüz kulağımız ekiplerden gelen haberlerde. Bölgedeki tüm ekiplerin çalışmaları çok kıymetli" ifadeleri kullanıldı. Ekiplerin bölgedeki arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.