SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa’da belediyeler tarıma sahip çıkıyor

Bursa’da Cumhur ittifakı belediyeleri tarımın ve çiftçiye sahip çıkarken, gerek üretilen projeler gerekse olumsuzluklarda üreticinin imdadına yetişiyor.

Haber Giriş Tarihi: 20.07.2022 20:43
Haber Güncellenme Tarihi: 21.07.2022 18:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa’da belediyeler tarıma sahip çıkıyor

Yenişehir genelinde ayçiçeği tarlalarını istila etmeye başlayan çayır tartılıyla mücadelede çiftçilerin imdadına Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın yetişti. Karacabey’de ise Başkan Ali Özken son günlerde ilçenin hasat yapılan ürünlerini yakından takip ediyor, üretici ve tüccarlarla etkin diyalog kuruyor.

Tırtıl istilasına karşı dronlar işbaşında!
Yenişehir genelinde ayçiçeği tarlalarını istila etmeye başlayan çayır tartılıyla mücadelede çiftçilerin imdadına Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın yetişti.
Kriz masası kuran Başkan Aydın, “Çayır tırtılı, toplamda 65 bin dönüm alanda ekili olan ayçiçeği tarlalarının sadece bin 300 dönümüne zarar vermiş. Kiraladığımız 2 dronla ilaçlama yapacağız. Bütçemiz hazır” dedi. Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş’ın “Ayçiçeği tarlalarını istila eden ‘çayır tırtılı’ (Loxostegesticticalis), Yenişehir’de de zarara yol açtı. Tedbir alınmadığı takdirde çiftçinin bu yıl verim alması imkânsız” açıklamasının ardından Yenişehir Belediyesi harekete geçti. Belediyede derhal kriz masası kuran Başkan Davut Aydın, konuyu Yenişehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Ziraat Odası yönetimiyle görüştü. Ardından ilçe genelinde durum tespiti yapılması kararlaştırıldı ve oluşturulan ekipler, zamanla yarışarak Yenişehir’in tarım arazilerinde tarama yaptı. Yapılan ilk tespitlere göre, Marmara Bölgesi’nde görünen çayır tırtılının Yenişehir genelinde toplam 65 bin dönüm ayçiçeği ekili alanda bin 300 dönüme zarar verdiği belirlendi.


 İLAÇLAMA BU SABAH BAŞLIYOR
Konuyu bilim insanlarıyla da görüşen Başkan Davut Aydın, Yenişehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü’ne söz konusu zararlıyla havadan mücadele için özel bir firmadan 2 adet ilaçlama dronu kiralanmasını istedi. Toplantı sonrası bir açıklama yapan Başkan Davut Aydın, “Arkadaşlarımız dronların kiralama işlemini tamamladı. Tek bir dron 12 dakikada 25 dönüm araziyi ilaçlıyor. Merkez ve kırsal mahallemizde gerçekleştireceğimiz ilaçlamanın tüm maliyetini Yenişehir Belediyesi olarak biz karşılayacağız. İlaç alımı için 400 bin TL kaynak ayırdık. Yeter ki çiftçimizin yüzü gülsün, emeği zayi olmasın. Gerekirse bütçe takviyesi de yapacağız” dedi. İlaçlama işlemine bu sabah itibariyle başlandığını duyuran Başkan Davut Aydın, “Zararlıyla mücadelemiz Yenişehir Belediyesi, Yenişehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Yenişehir Ziraat Odası ve 2 dron kiraladığımız özel firma işbirliği ile yapılacak. Koordinasyonu Yenişehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü sağlayacak. Çiftçimizin derdi bizim derdimiz. Hiç merak etmesinler, telaşa kapılmasınlar, hep birlikte bu zararlıyla mücadeleden başarıyla çıkacağız” diye konuştu.

Karacabey’de üreticiye sınırsız destek!
Karacabey, tarımda vizyoner yaklaşımlarla her geçen gün yeni başarı hikâyelerine imza atıyor.
Karacabey,‘Tarım ve hayvancılığın başkenti’ olarak nitelendirilen Karacabey, özellikle 3T vizyonu ile birlikte pek çok alanda önemli başarılara imza atmayı sürdürürken, tarımda yeni üretim modelleri ve marka değerleriyle de ön plana çıkıyor. Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan da tarımla alakalı, son günlerde ilçenin hasat yapılan ürünlerini yakından takip ediyor, üretici ve tüccarlarla etkin diyalog kuruyor. Özkan bunun yanında, aromatik bitkiler başta olmak üzere doğal ve organik ürünlerle ilgili de inceleme ve çalışmalarını titizlikle yürütüyor. Başkan Ali Özkan bu kapsamda, ilçede 25 yıldır organik tarım yapan ve bu alanda öncü isimlerden olan Şaban Burhan’a ait çiftliği ziyaret etti. Özkan burada, organik tarım ve aromatik bitkiler üzerine önemli açıklamalarda bulundu.


“ORGANİK TARIMI TANIDIKÇA ONA AŞIK OLDUK”
Şaban Burhan ziyarette yaptığı açıklamada, “Gıda sektöründe sürekli krizler olduğundan dolayı bizler toprağı seçtik. İstanbul’da fuarda bir profesör ile tanıştık ve organik tarımla da onun sayesinde tanıştım. Organik tarımı tanıdıkça biz ona aşık olduk. O aşkımız, 1998’den bu zamana dek geldi. İlk başladığımızda 25-30 çeşit ürünümüz vardı. Organik ürünlere talep arttıkça bizler de ürün çeşitliliğini artırmaya başladık. Şu an itibariyle aromatik bitki, sebze, meyveden oluşan 95 çeşit ürünümüz var. Ve bunun son 10 yılında tamamını tüketebilecek seviyeye getirdik. Daha önce %60’ını satabiliyorduk bu ürünlerin. Ama bu ürünlerde tüketim yelpazesi gün geçtikçe hızlı bir şekilde yükseldi. Şu anda bazı ürünlerimiz yok satıyor. Bu çevredeki arkadaşlarımızın, üreticilerimizin de hızlı bir şekilde toprağın ve insanlığın sağlığı ile ekosistemi korumak adına bu üretim modeline dönmesini tavsiye ediyorum. Hem ekonomik hem de sağlık açısından faydalı olduğu için buna ihtiyaç var” dedi.


“KALP ENGİNARI ÇOK DEĞERLİ”
Şaban Burhan ayrıca kalp enginarı ile ilgili de konuşarak, “Kalp enginarı, Türkiye’de Urla’da ve Karacabey’de yetişmekte.  Gerçekten adı üstünde, enginarın kalbi. Kabuğuyla birlikte, içindeki besin elementlerinin faydaları yönünden çok değerli bir ürün. Onu hızlı bir şekilde, herkesle paylaşmamız gerekiyor. Çünkü yurtdışında bazı yerlerde insanların senede 65 enginar yediğinde, karaciğer problemi olmadığını biliyoruz. Karaciğeri sağlıklı olan insanın da her yönüyle sağlıklı olduğunu biliyoruz. Enginar hem üretim kolaylığı, hem bakir arazilerin değerlendirilmesi açısından çok mükemmel bir ürün” diyerek, Belediye Başkanı Ali Özkan’ın bu konuda da projeler yapabileceğini ifade etti ve destek istedi.


“BELEDİYE OLARAK BU TARZ TÜM GİRİŞİMLERİ DESTEKLİYORUZ”
Belediye Başkanı Ali Özkan da ilçede her geçen gün yeni marka değerlerinin oluştuğunu ve belediye olarak bu tarz tüm girişimleri desteklediklerini belirterek, “İlçemizin Kıranlar Mahallesinde, Şaban Burhan’a ait ekolojik, organik tarım yapılan 500 dönümlük çiftlik burası. Bu devasa alanda 25 yıldır mücadele ediyor Şaban Bey. Takdire şayan bir tarım modelini yıllardır sürdürüyor. Bıkmadan, usanmadan bu konuyu gündeme getirmeye çalışıyor, yatırım yapıyor. Hem de buradan ailesiyle birlikte gelir elde ederek hayatını idame ettirmeye çalışıyor. Tabi organik tarım genelde edebiyatı fazla yapılan ama üzerine çok fazla düşülmeyen bir alan. Çok küçük ölçeklerde yapılıyor. Ama Şaban Burhan’ın çiftliğinde, aromatik ve tıbbi bitkilerden yaklaşık 100 çeşit sebze ve meyvenin üretimi organik bir şekilde gerçekleştiriliyor. Bu alanda bir başarı hikâyesi. Bazen belediyemizin tertip ettiği halk konserlerinde ilçemize gelen sanatçıların da Şaban Bey’i tanıması ve onların ürünlerini kullanıyor olması bizleri elbette gururlandırıyor.” dedi. 

GIDA GÜVENLİĞİ VE EKOLOJİK BESLENME VURGUSU
Başkan Özkan, “Pandemi sürecini yaşıyoruz. Bu süreçte gıda güvenliği, ekolojik beslenme ön plana çıktı. Bu noktada da zaten ilçemizde bazı kuruluşlar medikal beslenme, probiyotik ürünler gibi konularda devasa yatırımlar yapıyor. Bu alanda da biz bir ortam oluşturmak istiyoruz. Şaban Bey’in burada faaliyetleri var. Ekmekçi, Tophisar Mahallerimizde, aromatik ve tıbbi ürünler üreten ve tesis kuran müteşebbislerimiz var. Her şeyden önemlisi, devasa ıhlamur ve defne ormanlarımız var ve bu ormanlarda, kendiliğinden yetişen aromatik bitkililerimiz var. Sumak, Karabaş otu gibi faydalı bitkiler de yetişiyor. Türkiye’nin gündeme alması gereken en önemli konulardan birisi organik tarım. Ve 25 yıldan beri Şaban Bey, sertifikalı şekilde Karacabey’de bu işin öncülüğünü, mücadelesini yapıyor. Karacabey’in geniş bir üretim potansiyeli var. Üreticilerimizin çeşitli arayışları var. Karacabey Belediyesi olarak, bizler de onlara yol gösterici olmak istiyoruz. Gençler bu konuya çok duyarlı olmuyor, biz onları da özendirmek istiyoruz. Bunun yanında, aile çiftliğini geliştirmek istiyoruz. Eskiden soğan, soğan tohumu, arpacık bölgemizde yetişiyordu. Günümüzde bu alanlar önemini kaybettiği için o işlenen araziler boş kaldı. İşte bu aromatik ve tıbbi bitkileri buralarda yetiştirerek, bunların çeşitli mamullerini üreterek, ilçemizi bir merkez haline getirebiliriz” açıklamalarında bulundu.


ÖZKAN’DAN DAVET
Özkan ayrıca, “Buralar, bizim de desteklerimizle hem üretim hem de turizm merkezi oluyor. Biz öncelikle tüm Karacabeylileri ve Bursalıları bu güzellikleri görmeye; üretimin nasıl yapıldığını gözlemlemeye, çocuklarımıza sofralarımızda yedikleri ürünlerin nasıl yetiştiğini gösterme adına da buraya gelmelerini tavsiye ediyorum. Şaban Bey ve ailesine de çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.


(Bülten)
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.