SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa’da olağanüstü toplanan Türk Daimi Konseyi’nden Türk dünyasına tarihi çağrı: “Eğitimde müfredatları birbirine yakınlaştıralım”

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) Genel Sekreteri Bağdat Amreyev, "Okullarımızda müfredatları birbirine yakınlaştırmalıyız. İlkokul ve ortaokul seviyesinden başlayarak yükseköğretime kadar öğrenci ve öğretim elemanı değişimini güçlendirmeliyiz." dedi. 

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2022 21:12
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2022 21:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa’da olağanüstü toplanan Türk Daimi Konseyi’nden Türk dünyasına tarihi çağrı:  “Eğitimde müfredatları birbirine yakınlaştıralım”

Amreyev, "2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti" Bursa'da bir otelde düzenlenen Türk Daimi Konseyi Olağanüstü Toplantısı'nın açılış oturumunda, Türk dünyasının stratejik bir konuma sahip olduğunu, bu nedenle her zamankinden daha fazla birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatının (TÜRKSOY) kültürel sahada birlik ve beraberliğin pekişmesi için çok önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini belirten Amreyev, şöyle devam etti: "Dün akşam 2022 Bursa Türk Dünyası Kültür Başkenti'nin açılışının yaşattığı muhteşem duygular bunun apaçık bir göstergesidir. Yeni bir jenerasyon, yeni bir gençlik geliyor. Bu da TÜRKSOY'a yeni bir vizyon ve misyonu zaruri kılıyor. Zirvelerimizde devlet başkanlarımız gençlik alanını ihmal etmememizi defalarca vurguladılar. Bugün Türk dünyasının nüfusunun yüzde 40'ı gençlerden oluşmaktadır. Kültür, Türk dünyasının yumuşak gücüdür. Türk dünyası tarihte olduğu gibi bugün de kültürüyle bölgemiz ve dünyada barış ve istikrarı teşvik etmektedir. Kültür ve eğitim kurumlarımız arasında daha fazla işbirliğine ve koordinasyona ihtiyaç duymaktayız. Okullarımızda müfredatları birbirine yakınlaştırmalıyız. İlkokul ve ortaokul seviyesinden başlayarak yükseköğretime kadar öğrenci ve öğretim elemanı değişimini güçlendirmeliyiz." Amreyev, dijital araçlar ve gelişen teknolojinin gençlere çok farklı ürünler ve projelerle yaklaşmayı zorunlu kıldığını dile getirdi. Gençlerin artık eskisi gibi basılı ve yazılı metinlere ilgi göstermediğini kaydeden Amreyev, "Sosyal medya aracılığıyla görsel materyallerle kültürümüzü ve tarihimizi onlara ulaştırmalıyız." ifadesini kullandı.


TÜRKSOY Türk dünyasının ortak aklı ve sözcüsü
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatının kısa sürede uluslararası kuruluş olarak saygın bir yer edindiğini, kültür ve sanat dalında, Türk dünyasının ortak aklı ve sözcüsü konumuna geldiğini söyledi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bursa'da bir otelde düzenlenen Türk Daimi Konseyi Olağanüstü Toplantısı'nın açılış oturumunda yaptığı konuşmada, kentin, nevruz kutlamalarıyla beraber "2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti" açılış törenine ev sahipliği yaptığını hatırlattı. Törenin iyi bir şekilde geçtiğini, "Türk Dünyası Kültür Başkenti" projesinin bu yıl da hedefine ulaşacağına inandığını belirten Ersoy, şöyle konuştu: "Kültürün toplumları bir araya getiren ve ortak bir platformda buluşturan yegane unsurlardan biri olduğu düşüncesiyle TÜRKSOY, Türk kültürünün sevgi, hoşgörü ve akılcılık ilkelerine dayandığının bilinci içinde, Türk kültürünün uluslararası düzeyde benimsenmesine, yaygınlaştırılmasına çalışmakta ve bu yolda uygarlığa, dünya barışına ve insan haklarına hizmet etmektedir. Oldukça önemli bir görevi icra etmekte olan  Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatının (TÜRKSOY), kısa sürede uluslararası bir kuruluş olarak Türk dünyasında ve uluslararası camiada saygın bir konum kazanmış, kültür ve sanat dalında, değerlerimizin, varlıklarımızın ve dilimizin yüceltilmesi için Türk dünyasının ortak aklı ve sözcüsü konumuna gelmiştir. İşte bu noktada TÜRKSOY, ortak kültür ve sanat zenginliğimizle Türk dünyasını kucaklamak, halklarımız arasında birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmek ve aynı zamanda dost ve kardeş ülkelerin sanat eserlerini ve sanatçılarını, kültür adamlarını diğer ülkelerde tanıtmak misyonunu yerine getirme gayreti içindedir." Ersoy, bu toplantı vesilesiyle, gerek mevzuat üzerinde yapacakları düzenlemeler gerekse alacakları kararlar ile TÜRKSOY'u daha ileri seviyeye taşımayı amaçladıklarını dile getirdi.


"BURSA'MIZ 'TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR BAŞKENTİ' SANCAĞINI EN İYİ ŞEKİLDE TAŞIYACAKTIR"
Bakan Ersoy, TÜRKSOY'un "Türk Dünyası Kültür Başkenti" uygulamasıyla, kentlerin kültürel bir marka değeri kazanmasını mümkün kıldığını aktardı. Eskişehir'de 2013 yılında, Kastamonu'da 2018'de gerçekleştirilen Türk halkları kültür şöleninin yenisini Bursa'da yerel yönetimlerin de katkılarıyla hayata geçirmekten onur duyacaklarını ifade eden Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü: "2022 yılında güzel ülkemizin nadide kentlerinden Osmanlı Devleti'nin ilk başkenti Bursa'mız 'Türk Dünyası Kültür Başkenti' sancağını en iyi şekilde taşıyacaktır. Bursa, sizlerin de göreceği gibi coğrafi, beşeri ve doğal tüm güzellikleriyle, tarihi ve kültürel değerleriyle 'Türk Dünyası Kültür Başkenti' payesini layıkıyla taşıyacak kentlerimizdendir. Bu yılın da geçmiş yıllarda olduğu gibi başarıyla tamamlanabilmesi için Bakanlığımızın tüm imkanlarını kullanacağımızı belirtmek istiyorum. Bu doğrultuda, 2019 yılında, ülkemizin bir cazibe merkezi haline gelmesi, somut ve somut olmayan doğal, kültürel, biyolojik ve insan ürünü mirasların keşfedilmesi, geliştirilmesi ve tanıtılması, kısa, orta ve uzun vadeli iletişim ve pazarlama çalışmalarıyla Türkiye turizm kapasitesi ve turizm yatırımlarının ülke ekonomisindeki payı ve hizmet kalitesinin artırılması amacıyla kurduğumuz Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansımızı Bursa'nın sahip olduğu potansiyelin değerlendirilmesi, yıl boyunca yapılacak etkinliklerin görünürlüğünün sağlanması, tanıtımın uluslararası boyuta taşınması bakımından görevlendirmiş bulunuyoruz." Kültür ve Turizm Bakanlığının, paydaşlarıyla Türkiye'de ve kardeş coğrafyalarda kültürel unsurların tespiti ve korunması konusunda iş birliğine devam edeceğini vurgulayan Ersoy, bu sene Bursa'da dünyanın dört bir yanından sanatçılar, akademisyenler ve entelektüeller arasında kültürel etkileşim ve tecrübe paylaşımı sağlanacağını, bu doğrultuda 2022'nin verimli ve başarılı geçeceğine inancının tam olduğunu kaydetti.


ŞUŞA'NIN TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR BAŞKENTİ ADAYLIĞI
TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ise Bursa'da Türk Dünyası Kültür Başkenti projesi kapsamında bugüne dek düzenlenen en görkemli açılışlardan birine şahit olduklarını belirtti. Bursa'nın kültür başkenti seçilmesinin isabetli bir karar olduğunu anlatan Kaseinov, şu ifadeleri kullandı: "Görev sürem boyunca hayata geçirdiğimiz birbirinden değerli projelerin içinde beni en çok heyecanlandıran, Türk Dünyası Kültür Başkenti uygulaması oldu. Sizlerin de iyi bildiği gibi artık şehirlerimiz bu unvanı almak için adeta yarışır hale geldiler. Bu sayede Türk coğrafyasındaki kültürel, tarihi ve doğal zenginliğimizi daha yakın tanıma ve tüm dünyaya tanıtma imkanı elde ettik. Şimdi sıra Bursa'da. 2022 yılı boyunca, tüm birikimimiz ile Bursa'nın yanında olacak, bu kadim şehirde düzenleyeceğimiz etkinliklerle hasret gidereceğiz. Azerbaycan Kültür Bakanı Anar Kerimov'un bugün bizlere Şuşa'nın adaylığı ile ilgili yapacağı sunumu heyecanla bekliyor, bütün Türk dünyası için sembolik değeri çok yüksek olan Şuşa'nın adaylığını destekleyeceğinize yürekten inanıyorum."


AÇILIŞ PROGRAMINA 10 BİN KİŞİ KATILDI
Vali Yakup Canbolat, Türk dünyası temalı faaliyetlerin, bilimden edebiyata, sanattan gastronomiye, sempozyumlardan konserlere, söyleşiden sergilere varıncaya kültür ve sanatın her alanında bir şölen havasında gerçekleşeceğini bildirdi. Bursa'nın "2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti" olmasının, Türk dünyasının bir olmasına yüksek katkı sunacağını vurgulayan Canbolat, "Soydaşlarımız bilsin ki Bursa, onların evleri, yurtları. Ülkelerinize dönerken Bursa'da yaktığımız nevruz ateşinin aydınlığını götürmenizi dileriz." değerlendirmesinde bulundu. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da dün akşam TOFAŞ Spor Salonu'nda gerçekleştirilen "2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti" açılış programına yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı bilgisini paylaştı. Edebiyatın, kültürün ve sanatın nabzının Bursa'da atacağını ifade eden Aktaş, şöyle konuştu: "Bursa'nın, Türkiye'nin ve Türk dünyasının katılımına katkı sunacağız. Yapacağımız faaliyetlerle ülkeler arası kültür köprülerinin sağlamlaşması için çaba göstereceğiz. Ülkelerin değil, şehirlerin yarıştığı bir süreçteyiz. Bursa'nın birçok hedefi var. Türk Dünyası Kültür Başkentliği, bu hedeflere ulaşma noktasında bizim için önemli bir nirengi noktası olacak. Yıl sonunda bu başkentliği devredecek olsak da Bursa, Türk dünyasının daimi başkentliği sürecini devam ettirecek ve bu misyonu kendisine şiar edinecek."


(AA-İHA)
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.