SON DAKİKA
Hava Durumu

CHP’li patron sendika istemiyor!

Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nde (NOSAB) faaliyet gösteren ve çalışanlarının yüzde 98’i kadın olan Technomix’e bağlı Final Control firmasında işçilerin sendikalaşmaya yönelmesi nedeniyle başlayan gerilim, geçtiğimiz günlerde greve dönüştü. Daha önce sendikaya üye olan kadınları işten çıkaran firmanın, sendikalaşmayı önlemek için toplu iş görüşmelerini yokuşa sürdüğü ileri sürülürken, greve uzanan sürecin nedeni CHP’li patronların sendika istememesi olarak gösteriliyor. 

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2022 20:29
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2022 20:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
CHP’li patron sendika istemiyor!

NOSAB’da faaliyet gösteren Technomix-Final Kontrol işletmesinde kadın çalışanların başlattığı grev 5. Gününü tamamladı.  Türk Metal Sendikasının örgütlü olduğu Technomix fabrikasında Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine işçiler, sürecin tamamlanmasıyla 5 Ağustos Cuma günü greve başladı. İşletmedeki grev bugün 6. gününe girdi. Kadınların tüm çağrılarına ve yaşadıkları sıkıntıya rağmen firmanın patronlarının CHP’li olması nedeniyle CHP Nilüfer İlçe Başkanı Fırat Yılmaz ve ekibinin duruma kayıtsız kaldığı, yine CHP il yönetiminin de partililere tarafından atılan bu adımlara sessizliğini koruduğu öne sürülüyor.


İLK KRİZ GEÇEN YIL ÇIKTI
CHP’li patronların işletmesindeki ilk kriz Kadınlar Günü’nde patlak verdi. Geçtiğimiz yıl kadınlar günü arifesinde 16 kadın işçi, sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldılar. Fabrikanın ortaklarından olduğu öne sürülen Nilüfer Belediyesi Meclis Üyesi Murat Yıldırım, çeşitli nedenler öne sürerek kadınları işten çıkarırken, yargı süreçlerini kazanan kadınlar ciddi tazminatlar aldı.  Nilüfer Belediyesi Meclis Üyesi Murat  Yıldırım, fabrikada imza yetkilisi, yönetici ve aynı zamanda  eşi ile fabrikanın İnsan Kaynakları Müdürü  Nilüfer Belediyesi Meclis Üyesi Tuğçe Savaş tarafından Türk Metal Sendikası’na  üyelikleri nedeniyle baskı altında tutulduklarını öne süren kadın işçiler, 16 arkadaşlarının işten atılması üzerine Mart ayında greve çıkmıştı.


SORUN SENDİKA İSTEMEMELERİ
Başvurmalarına rağmen  CHP Nilüfer İlçe Başkanlığı’ndan bekledikleri desteği göremeyen ve CHP’li patronların yönettiği işletmede mağduriyet yaşayan kadın işçiler, bir süredir devam eden toplu sözleşme konusunda benzer sıkıntıları yaşadıklarını dile getirdiler. Grevdeki kadınlar yaptıkları açıklamada, “Öncelikle bizim amacımız iş yerinde kaos yaratmak ya da huzursuzluk çıkarmak değildi. Haklarımızı direkt ilk ağızdan istediğimiz de ciddiye alınmadık ve biz de sendikaya geçiş yapma kararı aldık ve bizim hakkımız olandı.  Bu süreçte sendika girmesin diye ilk olarak göz boyamak adına herkese bin TL yatırıldı. Fakat süreç ilerledikçe sendikaya dahil olan kitle arttıkça bu sefer korkutmak için tehditler başladı” ifadelerini kullandı.


GÖRÜŞMELER ENGELLENMEK İSTENİYOR
Final Control personeli 9 kişinin ayrıştırılarak ayrı bir odaya alındığı ve diğer fabrika çalışanlarıyla görüştürülmedikleri ileri sürüldü. Öte yandan, sendikalaşma sürecinde çocuk yardımının 750 liraya çıkarıldığı, bayram parası verildiği, dahası sendikanın istediği şartların çoğunda anlaşma sağlandığı belirtildi. İkramiye ve giyecek yardımı konusunda uzlaşılamadığı ve bu nedenle grev kararı alındığı ifade edilirken, ikramiyenin 700 lira gibi cüzi bir rakam olmasına rağmen firmanın sendikalaşmayı engellemek için bu konuda işi yokuşa sürdüğü iddia ediliyor. 


PARA KONUSU DEĞİL SENDİKALAŞMA İSTEMİYORLAR
Türk Metal Sendikası Osmangazi Şube Başkanı Mesut Erdem, firmayla büyük oranda anlaşılmasına rağmen son iki maddede anlaşılamadığını söyledi. İkramiye ve giyecek yardımı konularında uzlaşma olmadığını anlatan Mesut Erdem, firmanın parayı sorun etmediğini, geçtiğimiz hafta sonu çalışanlara bin 250 lira para yatırdığını anlatırken, “Bizim istediğimiz ikramiye 700 lira civarı bir para. Bunu karşılayamama durumu yok. Uzlaşmamalarının nedeni sendikalaşmayı önlemek. Sendika istemiyorlar firmada” ifadelerini kullandı. Erdem, Final Conttrol’den sonra bir iki gün içinde Technomix’te de sürecin tamamlanmak üzere olduğunu ve birkaç gün içinde burada da grev başlayacağını aktardı. 


İK MÜDÜRÜ SAVAŞ: “BASKI YAPMAM MÜMKÜN DEĞİL”
Öte yandan Bursa Şehir Gazetesine konuşan Technomix firması İnsan Kaynakları Müdürü ve aynı zamanda CHP Nilüfer Belediye Meclis Üyesi de olan Tuğçe Savaş,  "Açıkçası 17 yaşımdan beri sol yumruğum havada ve çok şükür tavrımdan hiç ödün vermedim, ne iş hayatımda ne özel hayatımda asla unutmadım ideolojik duruşumu. Bu yüzden emin olabilirsiniz ki iddia edildiği gibi işçilere baskı yapıyor olmam mümkün değil” dedi.  Beyaz yakalı olmasına rağmen kendisinin de bir işçi olduğunun altını çizen Savaş, “Açıkçası birçok hususta anlaşıldı, yalnızca ikramiyede anlaşılmıyor.  Sendika Başkanı Mesut Erdem ile tüm görüşmeleri ben yaptım işveren vekili olarak, işveren ile sürekli irtibat kurarak gelen talepleri ve karşılanma durumlarını aktaran ben oldum. Anlaşılan her şey yapıldı işveren tarafından, TİS'e bile bırakılmadı. En son gün işveren Türkiye'de iken Mesut Erdem’le yeniden görüştü bu şekilde olmak zorunda değil dedi Gazi (Yıldırım) Bey benim yanımda. Şubatta örgütlenme başlamış Mart'ta ancak haberimiz oldu.  Tabi bizim beyaz yakalar olarak.  O sırada Murat Yıldırım çalışan bile değildi.  Murat Yıldırım,  31.12.2021'de 7 yıldır sürdürdüğü Genel Müdürlük görevini bıraktı. 1 Temmuz 2022'de işletme müdürü olarak çalışmaya başladı" ifadelerini kullandı. Burada eksik kalan bilgi ise Gazi Yıldırım’ın Murat Yıldırım’ın amcası olması. Murat Yıldırım’ın firmanın ortağı olduğunu da zaten yakın çevresi aktarıyor. 


(Alpaslan YILDIZ)


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.