SON DAKİKA
Hava Durumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Deprem bölgesinde 3 ay OHAL!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,"Anayasanın 119. maddesinin bize verdiği yetkiye dayanarak OHAL ilan etme kararı aldık. Deprem yaşanan 10 ilimizi kapsayan ve 3 ay sürecek OHAL kararıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı ve Meclis süreçlerini hızla tamamlayacağız." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 07.02.2023 22:31
Haber Güncellenme Tarihi: 08.02.2023 00:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Deprem bölgesinde 3 ay OHAL!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen depremlere yönelik koordinasyon çalışmalarının sürdürüldüğü Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi'nde açıklama yaptı. Pazarcık ve Elbistan merkez üslü 2 büyük depremin, yaklaşık 13,5 milyon vatandaşın yaşadığı geniş bir çevredeki 10 ilde büyük yıkıma yol açtığına işaret eden Erdoğan, 04.17'de meydana gelen Pazarcık merkez üslü depremin büyüklüğünün "moment tensör" analizine göre 7,7, 13.24'te meydana gelen Elbistan merkez üslü depremin büyüklüğünün de 7,6 olduğunu hatırlattı. Uzmanların bu iki depremi, "birbirinden bağımsız ama bir birini tetikleyen ve dünyada örneği olmayan istisnai yer hareketleri" olarak tarif ettiğini aktaran Erdoğan, "Her iki deprem de yeryüzünde 7 kilometre gibi yıkımın şiddetini katlayarak artıran bir yakınlıkta yaşanmıştır. Kırılan fayların genişliği itibarıyla da bu depremler benzerlerine göre çok geniş bir alanda çok büyük yıkıma sebebiyet vermiştir. Dolayısıyla sadece Cumhuriyet tarihimizin değil, coğrafyamızın ve dünyanın en büyük felaketlerinden biriyle karşı karşıyayız. Devletimiz, tüm kurumları, kuruluşları, personeli, aracı, gereci, imkanlarıyla depremin ilk anından itibaren seferberlik ruhuyla felaket bölgelerinde çalışmaya başlamıştır." diye konuştu. Erdoğan, depremin, 10 şehre yayılan yıkım etkisini göz önüne alarak ülkenin dört bir yanındaki uzman personele ve araçlara hemen bölgeye hareket etme talimatı verdiklerini, hava şartlarının çıkardığı zorluklara rağmen ekiplerin felaket bölgesine ulaşmak ve çalışmalara katılmak için fedakarca mücadele ettiğini vurguladı.


"53 BİN 317 ARAMA KURTARMA GÖREVLİMİZ ENKAZ BÖLGESİNDE ÇALIŞIYOR"
Çok sayıda artçı sarsıntının, hasar gören binalarda ortaya çıkardığı tehlikelerin de çalışmaları olumsuz yönde etkilediğini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti: "Şartların zorluğuna bakmadan devletimizin tüm imkanlarını kullanarak vatandaşlarımızın ve gönüllülerin de desteğiyle arama kurtarma çalışmalarını hızla sürdürüyoruz. Halihazırda 53 bin 317 arama kurtarma görevlimiz ile destek personelimiz enkaz bölgesinde çalışıyor, yurt içinden ve yurt dışından gelen ilave ekiplerle bu sayı her geçen saat artıyor. Çok daha fazla sayıda kamu görevlisi, sivil toplum kuruluşu görevlisi ve gönüllü de yardım çalışmalarında yer alıyor." Erdoğan, depremden kurtulan felaketzedelerin barınmadan giyeceğe, yiyecekten ısınmaya kadar tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik tedbirleri de adım adım hayata geçirdiklerini belirterek, "Şu ana kadar 54 bin çadır, 102 bin yatak ve diğer ihtiyaç malzemeleri afetzedelere ulaştırılmak üzere bölgeye gönderildi. Felaketin yaşandığı her ilimize, mevcut yöneticilerimizi desteklemek için ilave vali ve kaymakamlar görevlendirdik." dedi. Türkiye'nin tüm illerindeki kamu kurumları yöneticilerinin tamamının kendi şehirlerinde deprem bölgesiyle ilgili yürütülecek çalışmalar konusunda yoğun gayret içerisinde olduğunu, ayrıca her şehirde bir bakanın, yürütülen faaliyetlere nezaret ettiğini söyleyen Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın AFAD merkezinde çalışmaların koordinasyonunu yürüttüğünü belirtti. Erdoğan, "Biz de sahadaki arkadaşlarımızla sürekli irtibat içinde Cumhurbaşkanlığı Kriz Merkezi üzerinden gelişmeleri anbean takip ederek gereken müdahaleleri yapıyoruz. Acil yardım ve destek faaliyetleri için ilk etapta hemen 100 milyar liralık bir kaynağı kurumlarımızın emrine tahsis ettik." diye konuştu.


"ULAŞIM VE İLETİŞİM HATLARININ AÇIK TUTULMASI HAYATİ ÖNEME SAHİP"
Ulaşım ve iletişim hatlarının açık tutulmasının hayati öneme sahip olduğuna işaret eden Erdoğan, "Çetin kış şartları sebebiyle deprem bölgesine arama kurtarma ekip ve ekipmanlarıyla yardım malzemelerinin ulaştırılmasında halen zorluklar yaşanıyor. Bunun için zorunlu olmadıkça kimsenin deprem bölgesine giden ve deprem bölgesi içindeki yolları kullanmamasını, telefon görüşmelerinin de acil ihtiyaçlar dışında yapılmaması gerektiğini tekrar hatırlatıyorum." ifadesini kullandı. Bölgedeki havalimanlarının bir kısmını sadece yardım uçuşlarına tahsis ettiklerini bildiren Erdoğan, "Sağlıkta, bölgeye 1000'e yakın ambulans, 241 UMKE timi ve iki ambulans uçakta görevli toplamda 5 bin sağlık personeli aktarılmıştır. Ülkemizin her yerindeki vatandaşlarımız, ihtiyaç halinde stoklarımızın güçlü tutulmasını sağlamak için kan bağışı yapıyor." bilgisini verdi.


"GÜVENLİK GÜÇLERİNDEN ÇOK SAYIDA PERSONEL GÖREVLENDİRİLDİ"
Erdoğan, İçişleri Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerine mensup olarak güvenlik güçlerinden çok sayıda personelin arama kurtarma çalışmalarında görevlendirildiğini bildirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türk Silahlı Kuvvetlerimiz kara unsurlarındaki binlerce personelinin yanı sıra Deniz Kuvvetlerimizin 10 gemisi, Hava Kuvvetlerimizin 54 yüksek kapasiteli kargo uçağı dahil tüm imkanlarıyla arama kurtarma, tahliye ve yardım malzemelerinin nakli çalışmalarında yer almaktadır. Emniyet teşkilatımız tüm unsurlarıyla zaten sahadadır. Jandarmamız binlerce uzman personelinin yanı sıra 26 kargo uçağıyla, Sahil Güvenlik Komutanlığımız gemi ve botlarıyla afet bölgesinin her yerinde görev başındadır. Güvenlik korucularımız da bu çalışmalara aktif olarak katılmaktadır. Depremin geniş bir alana yayılan etkilerinin daha hızlı ve detaylı tespiti için insansız hava araçlarımızı da devreye aldık. Ülkemizin dört bir yanından arama kurtarma eğitimi ve donanımı olan binlerce gönüllümüz AFAD'ın koordinasyonunda bölgeye akın etmektedir. Bakanlıklarımıza bağlı birimlere ilave olarak parti ayrımı gözetmeksizin tüm belediyelerimiz, ellerindeki araç gereçleri ve yardım malzemelerini bölgeye göndermektedir." Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu büyük felaketin milletçe çekilen acısına hürmeten dünden başlayarak gelecek pazara kadar bir hafta süreyle milli yas ilan ettiklerini de belirtti. Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: "Bölgeye 1000'e yakın ambulans, 241 UMKE timi ve 2 ambulans uçakta görevli 5 bin sağlık personeli aktarılmıştır." Cumhurbaşkanı Erdoğan, "TSK'mız binlerce personelinin yanı sıra 10 gemisi, 54 kargo uçağı dahil tüm imkanlarıyla çalışmalarda yer almaktadır." dedi. Erdoğan, "Bakanlıklarımıza bağlı birimlere ilave, parti ayrımı gözetmeksizin tüm belediyelerimiz yardımları bölgeye göndermektedir." ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülke genelindeki okullarda 13 Şubat'a, afet bölgesindeki okullarda 20 Şubat'a kadar eğitim öğretime ara verildi." diye konuştu.


10 İLİ KAPSAYAN VE 3 AY SÜRECEK OHAL KARARI
Erdoğan, "Anayasanın 119. maddesinin bize verdiği yetkiye dayanarak OHAL ilan etme kararı aldık." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Depremin yaşandığı 10 ilimizi Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi olarak ilan ediyoruz." diye konuştu. Erdoğan, "Deprem yaşanan 10 ilimizi kapsayan ve 3 ay sürecek OHAL kararıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı ve Meclis süreçlerini hızla tamamlayacağız." açıklamasını yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yalan haber, çarpıtmalarla insanımızı birbirine düşürmeye niyetlenenleri takip ediyoruz. Gün tartışma günü değil günü geldiğinde tuttuğumuz defteri açacağız." dedi. Erdoğan, "Savcılarımız, insanlık dışı yöntemlerle sosyal kaos çıkarmaya tevessül edenleri belirleyip gereken işlemleri yapıyor." diye konuştu.


"VATANDAŞLARIMIZI AFAD HESAPLARINA BAĞIŞTA BULUNMAYA DAVET EDİYORUM"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Deprem yaralarının sarılmasına yardım etmek isteyen vatandaşlarımızı ve iş dünyamızı AFAD hesaplarına bağışta bulunmaya davet ediyorum." Erdoğan, "AFAD'ın ülkemizin önde gelen tüm bankaları ve katılım şirketlerinde bulunan Türk lirası ve döviz hesaplarına havalelerden herhangi bir ücret alınmayacaktır." dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.