SON DAKİKA
Hava Durumu

EMİRKOOP’ta  kongre günü!

Mayıs ayının 18’inde denetim kayyumu atanan EMİRKOOP bugün genel kurula gidiyor.  Günlerdir bir çok iddianın ortalıkta uçuştuğu EMİRKOOP’ta üye kooparatiflerin nasıl bir tavır sergileyeceği merak edilirken, CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey’le ilgili EMİRKOOP’la bağlantılı iddiaların da ardı arkası kesilmiyor.

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2022 20:49
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2022 20:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
EMİRKOOP’ta  kongre günü!

Vatandaşlara ucuz konut sağlamak amacıyla arsa temini için kurulan EMİRKOOP’un yıllar içinde müteahhitlerin naylon kooparatiflerle ucuz arsa temin edip lüks konutlar elde edip büyük karlarla sattıkları son kayyum atamasının ardından ortaya saçılan belgelerle ortaya çıktı. EMİRKOOP’ta belli isimlerin kurduğu kağıt üstündeki kooparatiflerle iktidar olma savaşı ve ardından birlik içinde kooparatiflere farklı uygulamalar, dananın kuyruğunun kopmasına da neden oldu. 


EMİRKOOP’UN VARLIKLARI
EMiRKOOP’un kısa bir süre önce Yüzüncüyıl’da eğitim alanı olarak görünen 6 bin 400 metrekare araziyi özel bir şirkete sattığı gündeme gelmişti. 25 milyon liraya yapılan satış tartışmalara neden olurken, arazinin değerinin çok altında satıldığı da ileri sürülmüştü. EMİRKOOP’un bir süre önce Karacabey’de TEKNOSAB yakınlarında Karacabey Belediyesi’nde 170 dönüm civarında bir arazi aldığı biliniyor. Birliğin kasasında da 100 milyon civarında bir para olduğu söyleniyor. Bu paranı ne şekilde işletildiği de net değil. İşte birlik imkanları ve bu rakamlar da yaşanan kavganın ve ortaya çıkan skandalların bir nedeni olarak gösteriliyor. 


6 KOOPARATİF YARGIYA BAŞVURDU
Mevcut yönetimin arazi satışıyla ilgili 6 kooparatif yargıya başvurdu. Önümüzdeki günlerde savcılığın yönetim kurulu üyelerini davet ederek ifade alması bekleniyor. Birliğe ait bir arazinin genel kurul onayı olmadan satıldığı, ve bunun usulsüz olduğunun yanı sıra görevi kötüye kullanma iddiaları da şiyatette yer alıyor. Denetim kayyumu ise Ticaret Mahkemesine bu arsanın satılamayacağı iddiasıyla bir kooparatif tarafından yapılan başvuruyla atanmıştı. 


YEDEK ÜYELER GENEL KURULDA OY KULLANACAK MI?
EMİRKOOP tüzüğü gereği kendisinin verdiği arsası olmayan kooparatifleri üye alamıyor. Ancak iddiaya göre Dolunay, Demirdağ ve Anka Kent kooparatiflerine kamununda hissesi olan bir arazi aldırılarak genel kurulda oy kullanmaları için üye yapıldı. İşte bu duruma bazı kooparatiflerin itiraz ettiği ve bugün de genel kurulda bu kooparatiflerin oy kulanmasının önlenmesi için itiraz edecekleri biliniyor. Yine Bozbey ailesi ve yakın çevresinin kurduğu 4 kooparatif, EMİRKOOP’tan Balkan Mahallesi’nde aldıkları arsaları Bozbey’lerin şirketi olan Perçem’e devrettikleri biliniyor. Bu dört kooparatifin arsası olmadığı için üyeliklerinin sürüp sürmediği de genel kurulda gündeme taşınabilecek. 


EMİRKOOP’A MÜFETTİŞ GELEBİLİR!
Öte yandan kooparatif üyelerinin yarısı oranında mevcut yönetime muhalif var. Bunca iddia ortadayken birliğin ibra edilip edilmeyeceği de merak ediliyor. Birlik genel kurulunda yönetim ibra edilmezse Ticaret Bakanlığı Kooparatifler Genel Müdürlüğü  ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından müfettiş görevlendirilmesi söz konusu. Hali hazırda yargıya taşınan iddialar da göz önüne alındığında Bursa’da EMİRKOOP’la ilgili tartışmaların bir süre daha devam edeceği değerlendiriliyor. 


NİLÜFER BELEDİYESİ SESSİZ
Öte yandan bir çok iddianın muhatabı olmasına rağmen CHP’li Nilüfer Belediyesi’nin de sessizliği sürüyor. Gerek Balkan Mahallesi’nde Bozbey’lerin kooparatiflerine  özel imar uygulandığı, yine  belediyenin arsasına yapılan iş merkezinde belediyenin yüksek rakamlarla kirada olduğu gibi bir çok iddianın tartışıldığı bir dönemde Nilüfer Belediyesi’nin sessiz kalması da akıllarda soru işareti bırakıyor. Gergin geçmesi beklenen EMİRKOOP’un bugün saat 13.00’da kendi binasında yapılacak olan genel kurulunda yönetimin iddialara ne cevap vereceği de kamuoyu tarafından merakla bekleniyor.  


 (Alpaslan YILDIZ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.