SON DAKİKA
Hava Durumu

Erdoğan ev dağıtıyor Dündar evden atıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “dar gelirli vatandaşların başını sokacağı bir evleri olsun” diye tarihin en büyük konut hamlesini başlattığı bir dönemde, Osmangazi Belediyesi, engelli bireyleri de olan bir aileyi yol açma bahanesiyle kamulaştırdığı evden atıyor. Süreç yasal olsa da, bir alternatif oluşturulmadan ailenin tahliye edilmesi vicdanları sızlattı. 

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2022 20:53
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2022 20:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Erdoğan ev dağıtıyor Dündar evden atıyor

Osmangazi Belediyesi’nin engelli aileyi evlerini 283 bin lira kamulaştırma bedeli ödeyerek tahliye etmeye kalkması, kamuoyunda büyük tepki oluşturdu. Hali hazırda kendilerinin olan evlerinden çıkarılmak istenen ailenin verilen kamulaştırma parasıyla ev alamayacakları ortadayken, dezavantajlı gruptaki aileye reva görülen muamele vicdanları sızlattı. 


SAHİBİ, BAKIRCI AİLESİNE EVİ HİBE ETTİ
Bursa’da 2002 yılında taşındıkları yeni evin sahibi, kiracılarının maddi imkansızlıklarından dolayı Bakırcı ailesine evi hibe etti. Hane halkı 6 kişiden oluşan Bakırcı ailesinin bireylerinden 3’ünün kronik rahatsızlıkları olduğu bildirildi. Evin en yaşlısı Nazmiye Tabak “Alzheimer” hastası, baba Oktay Bakırcı “Psikiyatri” hastası ve küçük kızı Gizem Bakırcı “Zihinsel Engelli” olarak hayatını devam ettiriyor. İddiaya göre Bakırcı ailesinin oturduğu evin karşısındaki Ertan Apartmanı sakinleri 2018 yılında geçiş yolu talebiyle Osmangazi Belediyesi’ne başvurdu. Osmangazi Belediyesi de buraya yol açmak için encümen kararı ile istimlak kararı aldı. 


İDDİALAR ÇOK VAHİM
Hafta sonu Bursa’da yayın yapan Demokrat Zafer ve Bayrak Haber isimli haber sitelerinde yer alan iddiaya göre Osmangazi Belediye Fen İşleri Müdürlüğü’nden, Nazmiye Bakırcıyı arayan bir yetkili Encümen kararıyla evin yol projesinde kaldığını ve kamulaştırma kararı alındığını bildirdi. Uzlaşma için de 200 Bin TL fiyat teklifinde bulundu.  Fakat aile teklifi kabul etmeyince karar mahkemeye taşındı. Mahkeme istimlak kararı vererek fiyat teklifini 283 Bin TL’ye çıkarsa da aile konuyu istinaf mahkemesine taşıdı. İstinaf Mahkemesi, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden 3 bilirkişi atadı. Bilirkişilerin raporunda “Burasının kamulaştırılamayacağını, imar mevzuatına ve kamu yararı olmadığına karar vermiştir.” denildi. 


OSMANGAZİ BELEDİYESİ’NDEN ŞOKE EDEN ADIM
İstediği sonucu alamayan Osmangazi Belediyesi bu kez akıllara zarar bir adım atarak konuyu Büyükşehir Belediyesi’ne taşıdı. Muradiye Külliyelerinin de içinde bulunduğu Yahşibey Mahallesi 4811 ada 1 parselde bulunan 3 katlı müstakil binanın “Kapalı Çarşı ve Hanlar Bölgesi Cumhurbaşkanlığı Acil Kamulaştırma Kararı” kapsamı içinde Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından kamulaştırıldığı ortaya çıktı. Kararın ardından da Osmangazi Belediyesi, Bakırcı ailesine 26 Ekim 2022 tarihine kadar evi tahliye etmesini isteyen bir yazıyı gönderdi. 


BABA BAKIRCI’NIN FERYADI
Ben ne yapayım şimdi” diye çaresizce içinde bulunduğu durumu anlatan “Psikiyatri” hastası Oktay Bakırcı; “Ben yer bilmem gök bilmem. 2018 yılında başlatılmış bu işlem. Başlarken de hiç haberimiz olmadı, ne posta ne telefona mesaj. 3,5 yıl içeriden bilgi vermeden bu işlemi adım adım planlamışlar. Adrese tebligat gelince il dışındaki oğlumu aradım. Komşularımdan sağ olsun bir kardeşim oğluma mevzuyu anlatınca çocuk apar topar yanımıza geldi. Mahkemeye başvurduk. Mahkeme bilirkişi tayin etti ve kamulaştırmada “KAMU YARARI” olmadığı için yapılan işlemin hukuksuz olduğunu belirtti. 200 bin liradan 283 bine çıkan teklifle şimdi bizi 26 Ekimde tahliye edecekler. Ben hasta bir adamım. Evde de benim dışımda iki raporlu ailemden insan var. Söyleyin bana ben ne yapayım şimdi? Belediyeye kafa mı tutayım, silahı alıp kendime mi zarar vereyim! Vali Bey’le görüşmek istedik onu dahi başaramadık. Osmangazi Belediyesi tarafından başlatılarak iki belediye meclisinde de onaylanan “Kamulaştırma” işlemlerinin “hukuki yaptıkları” iddiası buna engel oldu. Allah’ı Peygamber’i olan vicdan sahibi siyasilere STK Yöneticilerine sesleniyorum, bize yol nizam göstersinler, biz şimdi ne yapalım?” dedi.


HUKUKİ AMA VİCDANİ Mİ?
Dezavantajlı grupta olan Bakırcı ailesinin kamu kurumu olan Osmangazi Belediyesi tarafından mağdur edilmesi sürecinde yasal işlemlerde sorun olmasa da, zaten ekonomik yetersizliği olan ailenin var olan evlerinden çıkartılıp kümes bile alınamayacak 283 bin lira gibi komik bir kamulaştırma bedeli ile evsiz bırakılması vicdanları sızlattı. Oysa, hali hazırdaki evleri kamulaştırılması var olan evlerinde yaşamaya devam edecek olan ailenin şimdi 283 bin lira kamulaştırma bedeli ile sokağa atılması oldukça düşündürücü. Aile içi alternatif çözüm bulmak yerine kamunun gücünü ve yasal süreci işleten Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, bir kez daha garip gurabanın değil gücü ve parası olanın yanında olduğunu gösterdi. Zengine gelince kedi gibi olan Dündar, iş fakir fukara garip gurabaya gelince şahin oluyor. Kentsel dönüşümle tuzu kurulara lüks konut yapıp dağıtan Dündar’ın konu mazluma gelince kılının bile kıpırdamaması tepki çekiyor. 


DEVLET BU AİLEYE SAHİP ÇIKMALI
Mağdur ve dezavantajlı grupta yer alan Bakırcı ailesinin kışa girerken Osmangazi Belediyesi tarafından evlerinden atılmak istenmesinin ardından gözler Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş başta olmak üzere kamu yöneticilerine ve siyasetçilere çevrildi. Evlerinden edilerek adeta sokağa atılmak istenen aile için harekete geçmeleri bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti hükümetinin dar gelirli vatandaşların başlarını sokacağı bir evleri olsun diye Cumhuriyet tarihinin en büyük konut projesini başlattığı bir dönemde, Osmangazi Belediyesi’nin attığı adım duyanlara “Bu kadar da olmaz” dedirtti. 


(Alpaslan YILDIZ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.