SON DAKİKA
Hava Durumu

Faruk Çelik: “Sit olduğunu bilmiyordum”

Kestel Alaçam’da 2017’den sonra yaptığı evi için aldığı imar barışı belgesi iptal edilen ve belediye encümeni tarafından yıkım kararı verilen eviyle ilgili iddialara cevap veren Eski Bakan Faruk Çelik, Büyükşehir Belediyesi ve Kestel Belediyesi’ni hedef aldı.  Kaçak yapısıyla ilgili açıklama yapmayan muhalefet il başkanlarına teşekkür eden Çelik, Efkan Ala, Bülent Arınç ve Mehmet Müezzinoğlu’nu eleştirerek,  “İsterdim ki bu üç arkadaş Bursa’ya geldiğinde gelip bizden bilgi alsınlar. Neyin doğru, neyin öncelikle yapılması gerektiğini kendilerine söylerdik” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 01.12.2022 21:21
Haber Güncellenme Tarihi: 01.12.2022 23:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Faruk Çelik: “Sit olduğunu bilmiyordum”

Bursa’da tartışmaların odağında olan Alaçam’daki kaçak eviyle ilgili iddialara  basın toplantısı düzenleyerek aylar sonra yanıt veren eski Bakan Faruk Çelik, 2017 yılında yazlık bir barakanın yer aldığını iddia ettiği yere imar barışı belgesi aldıktan sonra ahşaptan bir ev yaptığını söyledi. Ancak Çelik, 2017 yılında var olduğunu iddia ettiği evin fotoğrafını gösteremediği gibi Google’de de böyle bir görüntüye rastlanmıyor. Çelik, konuşmasında gazetecileri de hedef alırken, siyaseten ilginç mesajlar verdi. 


 “ALAÇAM’DAKİ EV KAÇAK DEĞİL”
Alaçam’daki evinin 69 metrekare olduğunu söyleyen Çelik, evi ahşaptan ve gram beton yok diye savundu. Konuşmasında özellikle AK Partili Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve AK Partili Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır’ı hedef alan ve kendisine kumpas kurulduğunu ileri süren Çelik, “Bina ruhsatlıdır ancak ruhsatsız hale getirme gayretleri olmuş bizim bilgimiz dışında. Ruhsatsız hale gelmiş... Eyvallah…” iddiasında bulundu.  Oysa Çelik, belediyelerden alamadığı ruhsatı neden Çevre Şehircilik’ten aldığını net olarak ortaya koyamadı. 


“GÖRÜNTÜ YOK ELİMİZDE BELGE VAR”
Kestel Belediyesi’nin emlak beyannamesi aldığını, ve bu emlak beyannamesi 2017 yılına ait olduğunu, 2018 yılında alındığını dile getiren Çelik, Kestel Belediyesi’nin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile birlikte gayret göstererek yılbaşı tatili demeden apar topar işlem başlattığını ileri sürdü. Cimer’den gelen yazıya belediyenin beyanname yazısını vermemesi yüzünden evinin imar barışı belgesinin iptal edildiğini ileri süren Çelik, “CİMER’e gelen yazıya bu belgeyi koyup cevap verseler sorun olmayacaktı. 22 kurum o ahşap yapıya onay verdi, sadece iki kurum Kestel ve Büyükşehir Belediyesi hayır dedi. CİMER’in yazısı üzerine alel acele Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden kaçak zaptı tutturdular. Sonra olayı basına servis ettiler. Biz olayı basından öğrendik. Ancak işin arkasında kimlerin olduğunu biliyoruz. Görüntüyü getirin diyoruz, görüntü yok. 2017’de burayı yapan arkadaşlar yazlığa göre yapmışlar, burası 1 metre kar oluyor, dokuzuncu, onuncu ayda söktüler, yerine 2018’de tekrar burayı bu şekilde yaptılar. Yapan ustalar orada, görüntü bizde yok. Elinizde belge var, bana demişsiniz ki 2017’de orada bu evi yaptınız demişsiniz zaten. Bununla niye işi bitirmiyorsunuz. Şehircilik’e gidiyor, Şehircilik de apar topar bitiriyor. Bitse de o da önemli değil, biz medya yoluyla bu işi duyuyoruz. Önce medyaya servis ediliyor, sonra biz duyuyoruz” diyerek kendini savundu. 


“İNADA BİNDİRDİLER”
Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır’ın kendisine gelerek konuyu izah etmek yerine inada bindirdiğini ileri süren Çelik, “Kestel Belediyesi böyle bir yola girecekse bana deseydi ki Sayın Bakan bu sıkıntılı olacak.  Ben de bunun altından kalkamıyorum.  Öyle bir zormuş ki bu iş, mümkün değil Sayın Bakanım. Tamam Başkan sen riske girme, al evi götür bir fakire ev yap derdim. Benim böyle bir ihtiyacım yok. Kestel Belediyesi söylese, inada bindirmese bu duruma gelmeyecekti. Konuyu Türkiye’ye yayıyorlar, inada bindirdiler” diyerek aslında buranın ruhsatlandırmasının olamayacağını kendisi de itiraf etti.


“GELİP BİNAYI GÖRMEDİLER”
Büyükşehir Belediye Başkanı ve Kestel Belediye Başkanının kendisine hoş geldin ziyaretine gelmediklerini dile getiren Çelik, neden gelmeleri gerektiğini ise izah etmedi.  Belediye başkanlarının gelip evi görmediğini dile getiren Çelik, yine kamu personeli ve kamu kayıtları varken belediye başkanlarının neden kaçak tespiti yapılan ve yıkım kararı hali hazırda olan eve gidip görmeleri gerektiği konusunda da bir açıklama yapmadı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tarımsal sitten sürdürülebilir site çevrildikten sonra Tarım Bakanlığı’nın izniyle bağ evi ruhsatlı aldıklarını dile getiren Çelik, kaçak yapıya ruhsat vermediği için adeta Önder Tanır’ı topa tuttu. 


“SİT ALANI OLDUĞUNA DAİR BİLGİ YOK”
Tarım Bakanlığı da yapmış olan Çelik, sit alanına neden ev yaptığının sorulması üzerine de, buranın sit olduğunu bilmediğini söyledi. Ancak Tarım Bakanlığı yapan Çelik’in nasıl oluyor da tarım arazisinin sit olduğunu bilmiyor olduğu da akıllarda soru işareti olarak kaldı. Belediyenin de buranın sit olduğunu bilmediğini öne süren Çelik’in, belediyenin kendisine buranın sit olduğunu söylemediğini savundu. Bir yere bina yapmak için öncelikle belediyeye ruhsat başvurusu yapılacağı ortadayken Çelik’in bilmiyorum demesi de ilginç. Çelik, yine aynı konuda, “Orada sadece benim yerim yok, üçer, dörder, beşer katlı yüzlerce ev var” diyerek, kaçak eviyle ilgili savunmasını sürdürdü. 


MUHALEFET İL BAŞKANLARINA TEŞEKKÜR ETTİ
Öte yandan Çelik’in en ilginç açıklamalarından birisi de muhalefet il başkanlarıyla ilgili yaptıkları oldu. Aylarca kamuoyu gündeminde olmasına rağmen Çelik’in kaçak eviyle ilgili tek satır konuşmayan il başkanlarına teşekkür eden Eski Bakan Faruk Çelik, “CHP, MHP ve İYİ Parti yöneticilerine bu konuyu gündemlerine almadıkları için teşekkür ederim. Ayrıca AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan’a da hakkımda yazılanlarla ilgili arkamda durduğu için, prim vermediği için teşekkür ederim” dedi. 


ALA, MÜEZZİNOĞLU VE ARINÇ’A GÖNDERME
Çelik, bir soru üzerine de, “Efkan Ala, Bülent Arınç ve Mehmet Müezzinoğlu’nu eleştirerek,  “İsterdim ki bu üç arkadaş Bursa’ya geldiğinde gelip bizden bilgi alsınlar. Neyin doğru, neyin öncelikle yapılması gerektiğini kendilerine söylerdik. Ben Şanlıurfa’da öyle yaptım. Eskileri topladım bilgi aldım, öyle işe başladım” dedi.


Kadir PEHLİVAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.