SON DAKİKA
Hava Durumu

Güneş enerjisi kapasitesi 3 yılda 4’e katlanacak!

Enerji fiyatlarındaki baş döndüren artışların ardından gözler yerli ve yenilenebilir enerjiye çevrilirken, sektörde yatırımlar hızla sürüyor. Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği Genel Sekreteri Hakan Erkan,  "Ciddi hareketlilik var. Endüstriyel ve bireysel çatılarda güneş enerjisine yoğun talep söz konusu! Kurulu güç olarak şu anda 8 gigavatlardayız. Bunun 30 gigavata ulaşmasının 2025'te gerçekleşeceğini düşünüyoruz"dedi.

Haber Giriş Tarihi: 18.02.2022 21:07
Haber Güncellenme Tarihi: 18.02.2022 23:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Güneş enerjisi kapasitesi 3 yılda 4’e katlanacak!

Dünyada enerji fiyatlarının astronomik bir şekilde artmasıyla tüm dünya alternatiflere yönelme eğilimine girerken, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının da azaltılması öncelikli gündemlerden birisi. İşte son yıllarda artarak devam eden temiz enerji yatırımlarına yönelik hükümet yeni destek uygulamalarını gündemine alırken, sektördeki yatırımlar da hızla sürüyor.


KURULU GÜÇ 3 YILDA 4’E KATLANACAK
Türkiye'de sürdürülebilir ve temiz enerji kaynağı güneş enerjisi santrallerinin (GES) sayısının artmasıyla halihazırda 8 gigavat olan kurulu gücün 2025 yılında 30 gigavata ulaşması öngörülüyor. Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Genel Sekreteri Hakan Erkan, bir programa katılmak üzere geldiği Bursa'da AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.


CİDDİ TALEP VAR
Erkan, elektrik fiyatlarındaki yükselişten dolayı bu enerji ile güneş enerjisi yatırım maliyetlerinin dolar bazında hemen hemen aynı olduğunu söyledi. Özellikle Ocak 2022 itibarıyla güneş enerjisine ciddi talep olduğunu belirten Erkan, dernek olarak şehir şehir gezerek güneşi anlatmaya ve doğru bilgiyi paylaşmaya çalıştıklarını vurguladı.


"OSB'LERDE ARAZİYE DE KURULABİLECEK"
Sanayicilerin son dönemde fabrika çatılarına bu sistemi kurdurduğunu ancak arazilerinde kullanamadığını anlatan Erkan, şunları kaydetti: "Bununla ilgili Organize Sanayi Bölgeleriyle (OSB) ilgili düzenleme bekliyoruz. OSB'lerde çatıya kurulum müsait ama araziye kurulum yapılamıyor. Bunun düzeltilmesi için girişimlerde bulunduk, en kısa zamanda çözülecek. Böylelikle artık tüketim amaçlı herkes ihtiyacını karşılayacak güneş enerjisi sistemini, çatısında yer varsa çatısına, arazisinde yer varsa arazisine kurarak hem elektrik fiyatlarını aşağıya çekecekler hem de karbon salınımını azaltacaklar. Endüstriyel çatılarda bu yatırım 4 yıl gibi bir sürede geri dönüyor. Daha sonrasında hiçbir elektrik parası ödemeden hatta fazlasını satabilecekleri bir sisteme sahip olabilecekler."


GES YATIRIMLARININ ÖNÜ AÇILDI
Hakan Erkan, ilave teşvik enerji maliyetlerindeki artışın güneş enerjisine yatırımın önünü açtığını bildirdi. Türkiye'nin toplam elektrik kurulu gücünün 99 bin megavat civarında olduğu bilgisini veren Erkan, "Şu anda bunun yaklaşık 8 gigavatı güneş enerjisi. Bunun da 6,8'i lisanssız dediğimiz, OSB gibi yerlerde çatılarda var. Hedefimiz bunların yüzde 30-40'ının üzerine çıkması." dedi.


"ALTYAPIMIZ VE YETİŞMİŞ İŞ GÜCÜMÜZ VAR"
Erkan, söz konusu enerjide kapasite artırımı için çalışmaları sürdürdüklerini dile getirdi. Ülkenin güneş enerjisi potansiyelinin ihtiyacı karşılayacak düzeyde olduğunu ancak depolama, birincil kaynak olması gibi düzenlemelere gereksinim duyulduğunu belirten Erkan, şöyle konuştu: "İlk etapta yüzde 8'lik kurulu gücümüzün yüzde 40'lara çıkmaması için hiçbir sebep yok. Yılda 1 gigavatlık kurulum yapılıyor, bunun katlanarak artması lazım. Bunun için altyapımız ve yetişmiş iş gücümüz var. Yeter ki önümüz açılsın, güneşimizden herkes yararlansın istiyoruz. Ciddi hareketlilik var. Endüstriyel ve bireysel çatılarda güneş enerjisine yoğun talep söz konusu. Şu anda 8 gigavatlardayız. Bunun 30 gigavata ulaşmasının 2025'te gerçekleşeceğini düşünüyoruz."

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.