SON DAKİKA
Hava Durumu

HDP’li Garo Paylan’dan Meclis’e ihanet çağrısı

HDP Milletvekili Garo Paylan, ‘sözde Ermeni soykırımı’nın tanınması için TBMM’ye yasa teklifi sundu. Teklifi iade eden TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Milletimize hakaret eden her türlü hareketin karşısındayız. Bu bir provokasyondur” dedi. 

Haber Giriş Tarihi: 24.04.2022 20:13
Haber Güncellenme Tarihi: 24.04.2022 20:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
HDP’li Garo Paylan’dan Meclis’e ihanet çağrısı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Paylan’ın ihanet teklifini kınarken STK’lar ile şehit ve gazi yakınları da istifa çağrısında bulundu. 


HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan’ın, “sözde Ermeni soykırımı”nın tanımasına dair TBMM’ye verdiği ihanet çağrısı içeren yasa teklifi, TBMM Başkanı Mustafa Şentop tarafından iade edildi. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan'ın, sözde Ermeni soykırımının tanınmasını içeren kanun teklifine tepki göstererek, "Türkiye'de böyle bir kanun teklifini vermek, verebilmek Türkiye dışından bir cesaretin bir cüretin desteğiyle olabilir. Bunu iade ettik zira, TBMM'de aziz milletimize ve tarihimize hakaret edilmesine asla müsaade etmeyiz." dedi.


ŞENTOP: “BİR PROVOKASYON OLDUĞUNU İFADE ETMEK İSTERİM”  
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, HDP Milletvekili Garo Paylan'ın 1915 olaylarının “Ermeni soykırımı" olarak tanınması için verdiği kanun teklifine ilişkin, “Bizim milletimize hakaret eden, bunu hukuken, tarihen tartışmak yerine siyaseten yaftalamaya, ithama yönelen her türlü hareketin karşısında oluruz. Böyle bir davranışın da iyi niyetli bir davranış olmadığını, bir provokasyon olduğunu ifade etmek isterim” dedi.


TBMM Başkanı Şentop, Ankara’daki Cebeci Asri Mezarlığı’nda bulunan Dışişleri Şehitliği’ni ziyaret etti. Şehitlerin kabirlerine karanfil bırakan Şentop, Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından bir konuşma yaptı. HDP Milletvekili Garo Paylan'ın 1915 olaylarının “Ermeni soykırımı" olarak tanınması yönünde verdiği kanun teklifini değerlendiren Şentop, “Türkiye’de böyle bir kanun teklifini vermek, verebilmek Türkiye içerisinden değil Türkiye dışından bir cesaretin desteğiyle olabilir. İkincisi zira TBMM’de ve bizim tarihimize hakaret edilmesine asla müsaade etmeyiz. Buna Meclis Başkanı olarak ben de asla müsaade etmem ama milletimizin temsilcisi olan milletvekillerimiz de buna müsaade etmez” diye konuştu. Milletvekili seçilebilmek için hukuken Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanın yeterli olduğunu söyleyen Şentop, “Değişiklik teklifini iade etmek için hukuki gerekçelerimizde mevcut zaten” dedi.


“TEKLİFİN REDDEDİLMESİ ZORUNLUYDU”
TBMM’de alınan parlamento kararları olduğunu bildiren Şentop, “Bu kararlarda böyle bir iddianın dile getirilmesinin milletimizi derin bir şekilde üzeceği, rencide edeceği, yaralayıcı olduğu ifade ediliyor. İç tüzükte de buna dair bir hüküm var. Böyle bir teklif teşebbüsünün reddedilmesi zorunluydu” açıklamasında bulundu.


Şentop, bu teklife şahit olduğu anda iadesini gerçekleştirdiğini belirterek şunları söyledi: “Şu anda hukuken bir verilmiş teklif yoktur, söz konusu değildir. Bununla ilgili hukuken yapılabilecek şeyler, metnin içeriğiyle ilgili hukukçuların, savcıların yapacağı çalışmalarla ortaya çıkabilir. Hukuken, tarihen bu konuyu biz her zaman tartışmaya hazırız. Bizim milletimize hakaret eden, bunu hukuken, tarihen tartışmak yerine siyaseten yaftalamaya, ithama yönelen her türlü hareketin karşısında oluruz. Böyle bir davranışın da iyi niyetli bir davranış olmadığını, bir provokasyon olduğunu ifade etmek isterim.

BOZDAĞ’DAN HDP’Lİ PAYLAN’A KINAMA  
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “HDP’li milletvekili Garo Paylan’ın,1915 yılında yaşanan olayları soykırım iftirası ile niteleyen ve soykırım iftirasının tanınmasını isteyen kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na vermesi; milletimize, ecdadımıza, devletimize ve tarihimize açık bir iftiradır. Türkiye Büyük Millet Meclisi; milletimize, ecdadımıza, devletimize ve tarihimize iftiraları içeren kanun teklifinin görüşüleceği bir yer değildir. Meclis Başkanımız Sayın Mustafa Şentop, bu iftira teklifini işleme koymayarak müfteri milletvekiline aynen iadesi doğru karardır. Ayrıca bu teklif Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılamadır. Soykırım iftirasını kanun teklifine dönüştüren müfteri milletvekili Garo Paylan’ı ve buna izin veren HDP’yi kınıyorum” dedi.

ALTUN: “BU TEKLİF GAFLET, DALALET VE HIYANETTİR”  
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, HDP Milletvekili Garo Paylan’ın 1915 olaylarının "soykırım" olarak tanınması için TBMM'ye kanun teklifi verilmesine ilişkin, “1915 olayları hakkında milletimize ve tarihimize yönelik bir iftirayı Türkiye Büyük Millet Meclisinde kanun teklifi diye sunmak gaflet, dalalet ve hatta hıyanettir” dedi.  Altun, “Türk devleti ve milleti bu ahlaksızlığın karşısında duracak, bu hadsizliğe hukuki çerçevede gereken cevabı verecektir. İçinde düştükleri aymazlıkla emperyal hesapların maşası olanlar, bir kez daha hezimete uğrayacaklardır” dedi.
Türk tarihinde kara leke olmadığını savunan Altun, “Hakikat için yaptığımız onca çağrıyı yalan ve iftiralarının ortaya çıkmasından korktukları için cevapsız bırakanların 1915 olaylarını türlü çarpıtmalarla istismar etmesine izin vermeyeceğiz. Cumhurbaşkanımızın bu konudaki samimi gayretleri Ermeni toplumu ve kanaat önderleri tarafından takdir ve memnuniyetle karşılanırken, kötü niyetli kimselerin akıl dışı ithamlarının bin yıllık birlikteliğimizi zehirleme amacı taşıdığı aşikardır” ifadelerini kullandı.

ÇELİK: “BU AHLAKSIZ BİR TEKLİFTİR” 
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “TBMM çatısı altında görev yapan ve milletvekili sıfatı taşıyan bir kimsenin, 1915 yılında Osmanlı Devleti'nde yaşanan olaylar hakkında tarihi ve hukuki dayanaklardan yoksun ve asılsız iddiaları esas alan teklifini reddediyoruz ve şiddetle kınıyoruz. Bu, ahlaksız bir tekliftir. Hiç kimse milletimize soykırım iftirası atamaz. Yüce Meclis’in çatısı altında birinin bunu yapması ise siyasi ahlaksızlıktır. Bu ahlaksızlığın ve iftiranın kimlerin güdümünde gerçekleştiğini biliyoruz. Türkiye düşmanlarının soykırım yalanını mahkum etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.


Çelik paylaşımının devamında, “Cumhurbaşkanımız bu konuda arşivlerin açılmasını ve kararı tarihçilerin vermesi gerektiğini söyleyen büyük bir özgüven politikasına imza atmıştır. Soykırım iftirasını sektör haline getirenler ise bu yüzleşmeden kaçmıştır. Bu teklif, Azerbaycan’ın desteklediği Türkiye ile Ermenistan arasında başlayan normalleşme sürecine dönük de bir sabotaj girişimidir. Sabotaj şebekesi ve sözde soykırım lobisi aynı çatı altında barınmaktadır. İlgili şahıs derhal Yüce Türk Milletinden özür dilemelidir. Bu konuda gereken hukuki takibatı yapacağız Sözde soykırım lobisini ve arkasındaki sabotaj şebekesini lanetliyoruz. Milletimize iftira atan bu ahlaksız teklif yok hükmündedir” ifadelerine yer verdi.


KURTULMUŞ: “CÜRET EDİLEN TEKLİFİ ŞİDDETLE KINIYORUM”   
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, TBMM'de 1915 olayları ile ilgili verilen teklifi şiddetle kınadığını ifade etti. AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş,  Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye'nin demokrasisi üzerine deneme yapmanın ancak tarih bilincinden uzak emperyalizmin iş birlikçilerine yakışacağını belirtti. Kurtulmuş, şunları kaydetti: "Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sözde 1915 olayları hakkında verilmeye cüret edilen teklifi şiddetle kınıyorum. Milletimiz, milli birliğine ve ortak tarihine kasteden girişimlere asla müsaade etmeyecektir. ABD Başkanı Joe Biden'ın Türkiye tarihi hakkında sarf ettiği asılsız sözler ise tamamen hezeyandır. Bu ülkenin tarihinde asla Ermeni soykırımı olmamıştır. Bu yalanı dile getirmek ve ısrarla tekrarlamak tarihi gerçekleri değiştirmeye yetmez."

(AA-İHA)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.