SON DAKİKA
Hava Durumu

Herşey çok güzel olacaktı! Bursa’dan çok pahalı oldu

“Her şey çok güzel olacak” sloganıyla ve özellikle su, taşıma gibi alanlarda büyük ucuzluk vaadiyle göreve gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, bırakın indirim yapmayı belediye hizmetlerine yaptığı zamlarla anılır oldu. AK Parti’yi yerden yere vuran CHP ve muhalefete en güzel cevabı AK Partili Bursa Büyükşehir Belediyesi veriyor. Ulaşımdan suya, sosyal tesislere ve parklara kadar her alanda Bursa İstanbul’dan daha ucuz hizmet sunuyor. 

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2022 20:09
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2022 20:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Herşey çok güzel olacaktı! Bursa’dan çok pahalı oldu

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi hemen hemen her toplantısına CHP tarafından getirilen zam taleplerine karşı halkı korumaya devam ederken, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “Her şey çok güzel olacak” sloganı da tarihteki yerini aldı. İstanbul’da her şey güzel olacaktı ancak her şey hemen yanı başında AK Parti yönetimindeki Bursa’dan çok daha pahalı oldu. Hacim ve bütçe olarak kendisinden daha küçük olmasına rağmen Bursa’nın gerisinde kalan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, artık tüm kesimlerin tepkilerini üzerine çekiyor. Son ulaşım zammından sonra özellikle gençler metro istasyonlarında protesto eylemleri düzenlerken, bir grup solcu öğrenciler de toplanıp protesto yürüyüşü yaptı. 


İstanbul'da bir grup öğrenci zamları protesto etti
İstanbul'da toplu ulaşıma yapılan zamlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yakınında toplanan öğrenciler tarafından protesto edildi. Kendilerini "Gençlik Örgütleri" olarak tanımlayan ve çeşitli STK'lardan oluşan bir grup öğrenci, İBB yakınındaki Haşim İşcan Üstgeçidi üstünde toplanarak, "Ulaşım haktır satılamaz", "Yoksulluğa, geleceksizliğe baş kaldırıyoruz" ve "Ücretsiz ve nitelikli ulaşım haktır, satılamaz" yazılı pankart ve dövizler açtı. Grup adına konuşan Ulaş Uslu, İBB'nin haftalardır ulaşıma zam getirmekle uğraştığını aktararak, "Sosyal medyada ve televizyonlarda ulaşıma getirilmek istenen zamlar bizzat İBB yetkilileri tarafından mecburi ve haklı gösterilmeye, toplumun yaşamını daha da çekilmez hale getiren zamlar meşrulaştırılmaya çalışıldı." dedi. Fahiş ücretleri ve en temel insani hakların satılmasını kabul etmediklerini belirten Ulaş, "Gün geçtikçe en temel haklarımızdan daha da yoksun bırakılıyoruz." ifadelerini kullandı. Sloganlar atan grup, daha sonra olaysız dağıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) toplu taşımada yaptığı yüzde 40 zam, bazı öğrenci grupları tarafından protesto edildi. Mecidiyeköy metrobüs durağında bir araya gelen bir grup üniversite öğrencisi, İBB'nin toplu ulaşıma yaptığı yüzde 40 zamma alkışlarla tepki gösterdi. "Akbil basma turnikeden atla" ve "ulaşım hakkı engellenemez" sloganları atan grup, turnikelerden atlayarak metrobüse yürüdü. Öte yandan Kadıköy Uzunçayır metrobüs durağında da bir araya gelen bazı öğrenciler, ulaşım zammına tepki gösterdi. Bu arada, Türkiye Komünist Partisi (TKP) İstanbul İl Başkanlığı üyeleri ile Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyeleri dün farklı saatlerde Söğütlüçeşme ve Mecidiyeköy metrobüs duraklarında toplanarak, toplu ulaşıma yapılan zammın geri alınmasını istemişti.


EN UCUZ ULAŞIM BURSA’DA
Bursa, Türkiye'nin önemli kentlerinden İstanbul, İzmir ve Ankara'nın da arasında bulunduğu iller arasında en ucuz toplu ulaşım sağlan il olarak dikkat çekti.
İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerin ve insanların genellikle toplu ulaşımı kullandığı iller arasında en ekonomik il, Bursa oldu. Büyükşehirler bir bir zamlarla gündeme gelirken, İBB'nin ulaşıma yaptığı yüzde 40'lık zam büyük tepki topladı. Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasının akaryakıt fiyatlarını yükselttiğini ileri süren belediyeler, ulaşımda zammı İl Meclislerinin alması yönünde zorladı. Ankara ve İzmir'den sonra İstanbul'a da yapılan zamların ardından en ucuz toplu ulaşım, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın yönetiminde Bursa'da vatandaşa sunulması dikkat çekti.
Bursa'da metrodaki tam bilet fiyatı 5,25 lira, indirimli 4,50 lira ve öğrenci 2,25 lira olarak uygulanırken, Ankara'da metro fiyatları 6,50 lira, 4,25 lira ve 3,50 liradır. Bu tarifeler, İstanbul'da tam bilet fiyatı 7,67 lira, indirimli 5,47 lira, öğrenci ise 3,72 lira olarak açıklandı.
Son gelen zamla birlikte en pahalı ulaşım ise İstanbul olarak göze çarptı.

SU FİYATLARI DA PAHALI
Bursa’da su fiyatları da İstanbul’un altında kaldı. Bir dönem muhalefetin diline doladığı faturalardaki kalemler İstanbul ve Bursa arasında eşitlendi ardından da İstanbul tarafından yapılan zamlarla iki fatura arasında önemli fark oluştu.  BUSKİ, 2022 Ocak ayından itibaren konutlarda suyun metreküp fiyatını 4,98 ve atık su bedelini 1.24 TL olarak belirlerken; içme suyu bedeli faturalara 6.22 TL olarak yansıtılıyor. Bu fiyatla İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’nın da aralarında bulunduğu Türkiye’nin en büyük beş şehri arasında su fiyatlarının en ekonomik uygulandığı şehir Bursa oldu. 2022 yılında geçerli olan tarifelere göre; suyun metreküp fiyatı Antalya’da 8.82, İzmir’de 7.56, İstanbul’da 6.55, Ankara’da 6.35 ve Bursa’da 6.22 TL olarak uygulanıyor.


CHP KATI ATIK İÇİN MAHKEMEYE GİTTİ
İstanbul ve İzmir gibi şehirlerde vatandaşlardan katı atık bedeli alınmazken, Bursa’da uzun zamandır devam eden uygulama muhalefetin su faturaları üzerinden algı operasyonu çekmeye kalkması üzerine, vatandaşa yansıyan faturalarında rahatlama olsun diye Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından kaldırıldı. İstanbul ve İzmir’de farklı partilerden ilçe belediyeleri bu paraları istemezken, Bursa’da CHP’li Nilüfer ve Mudanya Belediyeleri milletin cebinden bu paraları almak için yargıya gitti ve kazandıkları mahkemeleri hukuk zaferi olarak lanse etti. Ancak AK Parti yönetimi geri adım atmayarak, su faturalarında katı atık bedeli alınmayacağını bir kez daha kamuoyuna duyurdu. CHP bir kez daha halkın yanında değil karşısında yer alarak tarihe geçti. 


Fiyatlandırma karşılaştırmalarında Bursa’nın müze, orman ve park girişlerinde de İstanbul’a göre daha ekonomik olduğu ortaya çıkıyor. Her şey İstanbul’a güzel olacaktı, Bursa’ya nasip oldu. 


 (Kadir Umut PEHLİVAN)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.