SON DAKİKA
Hava Durumu

Hülle yoluyla üniversite diploması!

Son yıllarda Türkiye’nin çevresinde belli ülkeler, mantar gibi biten Türkçe eğitim veren üniversitelerle doldu.

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2022 21:21
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2022 21:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Hülle yoluyla üniversite diploması!

Sınavsız ve devam zorunluluğu olmadan Tıp diploması bile veren üniversitelerde fiyatlar bin avrodan başlıyor. Hülle yoluyla verilen diplomalar, büyük bir haksızlığa da kapı aralıyor. 
Lise diploması ve istenen avroları yatırıyorsunuz, yapıştırıyorlar hukuk diplomasını. Mühendislik de var mimarlık da var üstelik bölümler arasında. 

Aslında dönem dönem bu özellikle Balkanlardaki ve Gürcistan’daki üniversitelerle iddialar gündeme geliyor. 
Ancak geçen ay oldukça dikkatimizi çeken bir durum ortaya çıktı. Makedonya merkezli İstanbul’da da ofisi olan bir üniversite, İstanbul’da hukuk fakültesi için diploma töreni düzenledi. 
Bursa’dan da onlarca kişiyi o diploma töreninde görünce ‘ne oluyoruz’ diye bir bakayım dedim. Ohooo…
Maşallah! 2 bin 500 avroyu koydun mu cebine hukuk diplomasını patlatıyorsun. 
Üstelik turizm firmaları bu üniversiteleri pazarlıyor Türkiye’de iyi mi? Bu ülkede çocuklar yıllarca sınava hazırlanıyor, binde bir puan aralıkları ile üniversitelerin bölümlerine yerleşiyor ya da yerleşemiyor. Bir sonraki yıla bir kez daha aynı yoğunlukta sınava hazırlanıyor. 
Bir başka şehirde öğrenim gören öğrencinin maliyeti ailesine en az 50-60 bin lirayı buluyor. Mutlaka ailenizde çevrenizde şehir dışında okuyan öğrenciler vardır. Ne kadar ağır şartlarda o çocuklar eğitimlerini sürdürüyor. 


Eee…
 Makedonya’da apartman dairesinde kurulan üniversite parayı basınca aynı diplomayı veriyor… Bu nasıl bir saçmalık!
Nüfusu orta seviyeli Anadolu şehri kadar olan ülkelerde onlarca üniversite ve Türkçe eğitim veriyor. Bak Allah’ın işine sen. Siz gelmeyin biz diplomanızı size getiririz hizmeti de cabası. 
Sınav yok… Ders devamı zorunluluğu yok. Lise diploması dışında şart yok. Sadece avroları bas diplomayı al. Bu çok ağır bir haksızlık! 
Peki, bu ülkenin üniversiteleri için büyük çaba veren, zaman ve para harcayan, sabahlara kadar çalışan çocuklarla bu hüllecilerin verdiği diploma aynı olabilir mi? 
Kapatalım üniversiteleri o zaman tüm çocuklarımız bu apartman dairesinden bozma üniversitelerde mühendis olsun hukukçu olsun mimar olsun bilmem ne olsun. 
Mesela tıp ve diş hekimliği eğitimi için bin 500 avro ile 7 bin avro arası, hukuk için 1-2 bin avro civarı, inşaat mühendisliği ve mimarlık için 1-2 bin avro civarı, pedegoji 800-1000 avro fiyat var. Bin avroya hukuk bulabilirsiniz, mühendislik de. Gel vatandaş cebindeki paraya göre diploma. Yav bin500 avro koy cebine tıp fakültesine ya da eczacılığa kaydol. Türkiye’de lise diploması alamazsın. 
Ha yüksek lisans da var. Türkiye’deki rakamlara göre sudan ucuza geliyor. TUS görmedim ama tüm bunları yapan yakında TUS’u da verir online eğitimle. Mühendis yetişiyorsa doktor niye yetişmesin tik tok üniversitelerinde. 


Birçok turizm ve yurtdışı eğitim danışmanlık firması bu diplomaların vaadiyle müşteri topluyor. Öyle ki pazar çok çekici olduğundan firmalar arasında büyük savaşlar yaşanıyor. Yetkili firma olma savaşı son sürat yürüyor. Bu firmalar bile daha pahalı hizmet veriyor diploma veren hülle üniversitelerden. Denklik var diye, üniversiteyi YÖK tanıyor diye pazarlama yapıyorlar. İşin YÖK tarafı da ne durumda belli değil. CİMER üzerinden sorduğumuz soruya tatmin edici bir cevap gelmedi ne yazık ki!
Sınırın hemen ötesinde sahte para basmakla bu diplomaları basıp pazarlamak arasında ne fark var? Bildiğin bir boyutuyla kalpazanlık! Bu ülkede kalan öğrenci her türlü zorluğa göğüs gerecek, hülle üniversitelerinden diploma alanlar aynı statüde olacak. Yok öyle arkadaş. Bu iş çözülmek durumunda!
Bir sorun daha var. Bu ülkelerdeki üniversitelerin arkasında kimin olduğu, ne tür bir yapılanmada oldukları da kontrol edilebilir durumda değil. Türkçe eğitim veren üniversitelerin bağlantıları belli değil. 
ÖSYM tercih kavuzunda olmayan ya da uluslararası alanda tüm dünyanın tanıdığı kriterler çerçevesinde hizmet vermeyen bu apartman üniversiteleri eğer önlem alınmazsa başımıza büyük işler açabilir. Bugün önlem almazsan yarın geç olur. 


Ya arkadaş yıllardır bu ülkede atanamayan öğretmenler diye bir sorun var. İşsiz mühendisler sorunu var. Sınavsız, kritersiz, devam mecburiyeti olmadan bin avroya öğretmenlik diploması veriyorlar. Keza mühendislik diploması veriliyor aynı rakama. Türkiye’de endüstri meslek lisesi bitirmesi bile düşük ihtimal olanlar mühendislik diploması alıyor. 
Bu ülkenin çocuklarının hakkını yemek, bu ülkenin çocuklarınıhüllecilerle aynı kategoriye koymak çok ayıp çok yazık! Hele meslek odaları, Barolar bu hülle işlerine neden ses çıkarmıyor o da başka bir tartışma konusu. Hayırdır arkadaş, ülkede bu kadar üniversite açılmasın diyenler, yan başında manavdan hıyar alır gibi diploma dağıtılmasına neden sessiz!


Bu rezilliğe devlet bir an önce el koymalı ve denkliği olmayan, sınavsız, standartsız, derse girmeden, ayağına kadar servis edilen diplomaları çöpe atmalı. 
Detay detay tüm üniversiteleri yazacağız… Belki bu fırıldaklığa para yatıran hak hukuk sevdalılarından da birkaç isim veririz. Devam edeceğiz… 


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.