SON DAKİKA
Hava Durumu

İnegöl’e muhteşem Millet Bahçesi!

Bursa’nın en büyük Millet Bahçesi İnegöl’de yükseliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile İnegöl Belediyesi iş birliğinde 2019 yılında fizibilite çalışmalarına başlanan 451 bin metrekare alana sahip Millet Bahçesi, 2024’te tamamlanacak ve 100 milyon liranın üzerinde bir maliyetle gerçekleştirilecek. 

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2022 21:44
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2022 21:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
İnegöl’e muhteşem Millet Bahçesi!

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, proje alanında düzenlenen tanıtım toplantısında, 1400 metre bisiklet yolu, 4 bin metre yaya yolu, 21 bin metrekare heyecan parkı alanı, 14 bin 700 metrekare flora fauna alanı, 6 bin 540 ağaç, 118 kamelya, 8 kameriye, 500 metrekare kır kahvesi ve kır lokantası, 7 bin metrekare şelale ve kaskatlı havuz, 855 metrekare gözlem kulesi ve seyir terası alanı ile İnegöl Millet Bahçesi’nin bölgenin en büyük millet bahçesi olacağını söyledi. 


İNEGÖL’E YENİ BİR GİRİŞ KAPISI
Millet Bahçesi alanının şehrin kuzeyinde yer alması ile gelecek projelerle İnegöl'ün daha fazla ivme kazanacağını belirten Taban, şu ifadeleri kullandı: “Burası bizim şehrimizin kuzey hattı. İnegöl’ü Ankara-Bursa yolu ikiye bölüyor. Şehrin kuzey bölgesindeyiz. Burası gelişim bölgesi olarak da düşünülebilir. Hemen yan tarafımızda Organize Sanayi Bölgemiz var. Barajın son bölgesi ileri doğru devam ettiğimizde ve barajın sonrasında da Kuzey Anadolu Otobanı var; Karayolları’nın planlarında. Hızlı tren projesi de yine bu aksın bölgesinde cereyan edecek. Bunları değerlendirdiğinizde aslında otobanlar, ulaşım alanları şehirlerinde gelişimi otomatik olarak etkiliyor. Dolayısıyla burası İnegöl’ün yeni bir giriş kapısı olarak da değerlendirilebilir.” Taban, yapımına başlanacak Millet Bahçesinin hem kış hem de yaz aylarında yeşil olarak görülebileceğini dile getirdi.


İMAR HATTINA 1 KM MESAFEDE
Millet Bahçesinin, İnegöl'ün son imar hattının bittiği noktadan 1 kilometrelik mesafede olacağını anlatan Taban, şöyle konuştu: "Hamzabey Mahallemiz, barajın diğer yanında Boğazköy, Sungurparaşa Mahallemiz ve çevremizdeki mahallelerimizle beraber, yaşamın devam ettiği bölgeler içinde kaldığını söyleyebilirim.

Burası 451 bin metrekare. Kayıtlarda bal ormanı olarak geçiyor burası ancak orman vasfını da kısmi olarak yitirmiş bir yer. Bu yatırımların neticesinde bu alan tam bir orman özelliğine dönüşecek, güzel bir yaşam alanı haline dönecek. Burada çam ağaçları ağırlıklı olmak üzere, yaz ve kış aylarında yeşil olarak görebileceğimiz alan olarak yaşamaya devam edecek. Burada çok güzel hayaller kurduk. İnegöl’ümüzde Hikmet Şahin Kültür Parkı'mız var. Burası da bir millet bahçesi. Yaklaşık 300 dönümlük düz zemine kurulmuş, vatandaşlarımızın yazın ağırlıklı olmak üzere kışın da kullanmaya çalıştığı güzel bir mekan. Vatandaşlarımızın da memnun kaldığını ifade ettiği bir kullanım alanı. Şehrimizin nüfusunun bugün 300 bin olduğunu düşünürsek ve mevcut projeksiyon nüfusunun önümüzdeki 14-15 yıl içinde 500 binlere geleceğini hesap ettiğimizde, bu tür yaşam alanlarının çoğaltılması ihtiyacı ortaya çıkıyor.



Evke’ye ikinci ÇED şoku!

Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Üyesi Murat Evke’nin kızı Ebru Evke’ye ait Orhangazi’nin İznik Gölü kıyısında inşaa edilen Olea Zeytinyağı Üretim Tesisi için idare mahkemesi bir kez daha iptal kararı verdi. Bursa’da ikinci Cargill  vakası olarak da bilinen zeytinyağı fabrikasıyla ilgili Bursa Valiliği’nin verdiği “ÇED gerekli değildir” kararı idare mahkemesinden döndü. 

Bursa 2. İdare Mahkemesi, Orhangazi’de “İkinci Cargill vakası” olarak adlandırılan ve 'ÇED gerekli değildir' kararı alınmadan, temeli devlet erkanının da katılımıyla 1 Ekim 2020 tarihinde atılan zeytinyağı üretim tesisi için Bursa Valiliği tarafından verilen iki “ÇED gerekli değildir” kararını iptal etti. Bursa Barosu Çevre Komisyonu üyesi Av. Erol Çiçek ve Av. Sedat Ata tarafından sürdürülen dava süreci şöyle gelişti: “ÇED gerekli değildir” kararı alınmadan, hukuka aykırı olarak, Orhangazi Belediyesi’nin verdiği ruhsatla inşaata başlayan yatırımcı, inşaat başladıktan sonra ÇED başvurusunda bulundu. 7 Ocak 2021 tarihinde başlayan ÇED süreci yaklaşık bir ay içinde, 4 Şubat 2021 tarihinde “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı ile sonuçlandırıldı. 


İLK İPTAL MAYIS 2021’DE 
Bu karara karşı açılan yürütmenin durdurulması ve işlemin iptali istemli davada, İdare Mahkemesi 20 Mayıs 2021 tarihinde iptal kararı verdi. Davalılar Bursa Valiliği ve yatırımcı şirketin, kararın bozulması ve yürütmenin durdurulması istemi de Danıştay 6. Dairesi'nce 13 Eylül 2021 tarihinde reddedildi. Davacılar, Orhangazi Belediyesi'nden hukuka aykırı yapı ruhsatının iptalini isteyip; Valilikten mahkeme kararının uygulanmasını beklerken, davalı yatırımcı proje tanıtım dosyası ile yeni ÇED süreci başlatılması için valiliğe yeniden başvurdu. Bursa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü konuyla ilgili 8 Kasım 2021 tarihinde ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü'nden görüş talep etti. Genel Müdürlük 9 Kasım 2021 tarihli yazısında; faaliyet sahibi tarafından iptale konu mahkeme kararında belirtilen gerekçeler dikkate alınarak hazırlanacak proje tanıtım dosyası ile ÇED Yönetmeliği kapsamında yeni başvuru yapılmasında sakınca bulunmadığı belirtildi. İkinci proje tanıtım dosyası ile 19 Kasım 2021 tarihinde başlayan ikinci ÇED süreci, valilikçe verilen 23 Kasım 2021 tarihli “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararıyla, üç gün içinde bir kez daha yatırımcı lehine sonuçlandırıldı. Bunun üzerine Bursa Barosu Başkanlığı da davaya katılma kararı aldı. Danıştay 6. Dairesi, 16 Aralık 2021 tarihinde verdiği kararla, mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yapılması gerektiğini belirterek kararı bozdu. Böylece, valilikçe verilen 04 Şubat 2021 ve 23 Kasım 2021 tarihli iki ayrı “ÇED gerekli değildir” kararı ve bunlara açılan iki dava için, bozma kararı doğrultusunda keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldı. Mahkeme, hazırlanan proje tanıtım dosyasının bilimsel yönlerden eksik olduğu gerekçesiyle her iki “ÇED gerekli değildir” kararını iptal etti. 


KARARIN 30 GÜN İÇİNDE UYGULANMASI İSTENDİ
Avukatlar, Orhangazi Belediyesi ve Bursa Valiliği'ne başvurarak 30 gün içinde kararın yerine getirilmesini talep ettiler. Kararın yerine getirilmesi için, inşaat ve yapı kullanma ruhsatlarının yanı sıra, çalışma izin ve ruhsatlarının iptali gerekiyor. Ayrıca, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Bursa İl Koordinatörlüğü'ne yapılan başvuru ile hukuka aykırı olarak kurulan tesis için verilen hibe desteğinin iptali istendi.

(Bülten)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.