SON DAKİKA
Hava Durumu

İstiklal Mahkemeleri artık tartışılmalı!

İskilipli Atıf Hoca'nın idam edilişinin 96. yıl dönümünde Çorum Valisi Mustafa Çiftçi’nin anma törenlerine katılması yine sol ve Kemalist kesimi ayağa kaldırırken, “Türkiye’nin artık İstiklal Mahkemeleri’ni tartışmasının zamanı gelmedi mi?” soruları zihinleri kurcalıyor. Kemalist rejimin tabu haline getirdiği ve asla tartıştırmaya yanaşmadığı İstiklal Mahkemeleri’nin, günümüz Türkiye’sinde sorgulanması ve tüm gerçekleri ile tartışılmasının zamanı geldi de geçiyor bile. 

Haber Giriş Tarihi: 07.02.2022 20:54
Haber Güncellenme Tarihi: 07.02.2022 20:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
İstiklal Mahkemeleri artık tartışılmalı!

İskilipli Atıf Hoca’nın idam edilişinin 96. yıl dönümü nedeniyle mezarı başında yapılan anma törenine Vali Mustafa Çiftçi, AK Parti Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın ve Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk’ün katılması bir kez daha sol ve Kemalist kesimi ayağa kaldırdı. Adeta çılgına dönen Kemalistler, yine bildik resmi tarih palavraları ile seslerini yükseltirken, Vali Mustafa Çiftçi olması gerektiği gibi tavrını koyarak bir adım dahi geriye atmadı.  


İskilipli Atıf Hoca’yı yargılayan Ankara İstiklal Mahkemesi’nin 4 üyesinden sadece birinin hukukçu olmasının yanı sıra, mahkemenin 3 yıl kürek cezası verdiği halde İskilipli Atıf’ın idam edilmesini Hıyanet-i Vataniyye olarak lanse etmeye çalışan sol Kemalist yapının yalanlarının birer birer ortaya çıkması, bu kesimi daha da sinirlendi. 


VESAYET REJİMLERİ TARTIŞTIRMADI BİLE
Cumhuriyet tarihi boyunca Kemalist yapı, tabu haline getirip tartışılmasına hatta ağza alınmasına bile izin vermediği İstiklal Mahkemeleri tarafından idam edilen herkesi de vatan haini olarak yaftaladı. Kemalistlerin baskısı ile yıllarca sinen ve sorgulamaya bile cesaret edilemeyen konu Çorum Valisi Mustafa Çiftçi’nin dik duruşu ile bu kez gündeme ciddi bir tartışma olarak geldi. Vesayetçilerin tartışılmasına izin vermediği ve kendi dayattıkları ideoloji çerçevesinde yazdırdıkları resmi tarihi dayatmaları nedeniyle Türkiye’de ne yazık ki bugüne kadar İstiklal Mahkemeleri’ni tartışma imkanı bulunamadı. Oysa yüzlerce insanın yargılandığı bu mahkemeler konusunda tüm gerçekleri Türk milletinin bilmeye hakkı var.


DAYATMA TARİHİ KİMSE YEMİYOR 
Ancak artık mızrak çuvala sığmıyor. Dünya değişti, Türkiye’de buna paralel değişti. Türkiye’de vesayetin yıkılmasıyla birlikte birçok tabu da hayatımızdan çıkarken, dayatılan resmi tarihin de pek bir itibarı kalmadı. Türk insanı artık iyi ya da kötü tarihini bilmek, o dönemde yaşananları öğrenmek istiyor. Ezberletilmiş ve dayatılmış tarih yerine gerçekleri ortaya koymak için de İstiklal Mahkemeleri mutlak suretle tartışılmak durumunda. Artık peşinen birileri öyle dedi diye kimseyi vatan haini sayma ya da öyle denildi diye kahraman ilan etme dönemi geride kalmalı. 


ÇORUM VALİLİK MAKAMINDA BİR ASLAN OTURUYOR
İşte ne yaparsanız yapın gün geliyor birileri gerçekleri haykırıyor cesurca. O yürekli adamlardan biri de Çorum Valisi Mustafa Çiftçi. Kemalist ve sol kesimin tüm saldırılarını göze alarak gidip İskilipli’yi mezarı başında anan Vali Çiftçi, bir yöneticinin öyle kenara köşeye sine sine değil yüreğiyle nasıl görev yapacağını da gösterdi. İşte gelen tepkilere yanıt veren Çiftçi, “31.07.1922 tarihinde 29 sayılı kanunla kurulan Ankara İstiklal Mahkemesi, meşhur üç Ali’lerden ve Dr. Reşit Galip’ten oluşuyordu. Mahkemenin tek hukukçu üyesi Savcı Necip Ali’ydi. İstiklal Mahkemeleri asker kaçaklarını, askeri ve siyasi casusluk yapanları, Hıyanet-i Vataniyye Kanunu’na tabi suçları rüşvet alan ve vurgunculuk yapanları, memuriyet görevini kötüye kullanıp halka zulüm ve kötü muamele yapanları yargılamak ve cezalandırmak maksadıyla kurulmuşlardır” dedi. Vali Çiftçi, Mahkeme kararlarına karşı temyiz yolunun kapalı ve avukatla savunma yapmak mahkemenin iznine tabi olduğuna da dikkati çekerek, “Şüphe sanık lehine değil aleyhine değerlendirilir, sanığın suç işlediğine dair mahkemenin kanaat getirmesi cezalandırılması için yeterlidir. Yapılan yargılama sonucu Savcı Necip Ali, İskilipli Âtıf Efendi için “Şapka İktisası Hakkında Kanun’a muhalefet”ten dolayı üç yıl kürek cezası talep eder, mahkemenin hafifletici sebepleri, sanığın lehine hükümleri göz önünde bulundurup daha hafif bir ceza takdir etmesi beklenirken mahkeme heyeti idam kararı verir” ifadelerini kullandı.


“İSTİKLAL MAHKEMELERİ MAHKEME SAYILMAZ”
Çiftçi, açıklamasında cesurca İstiklal Mahkemelerini eleştiren önemli isimlerden de alıntılar yaptı. Gazeteci Uğur Mumcu’nun İstiklal Mahkemeleri ile ilgili tespitini alıntılayan Vali Çiftçi, “Uğur Mumcu 11 Kasım 1992 tarihli Cumhuriyet Gazetesi’nde ‘İstiklal Mahkemeleri ‘mahkeme’ sayılmazlar. Bunlar savaş ve ihtilal dönemlerinde rastlanan anti-demokratik infaz kurullarıdır’ yorumunu yapar” ifadelerini kullandı. Necip Fazıl ve Sezai Karakoç’tan da alıntı yapan Çiftçi, “Bu şekilde haksız-hukuksuz yapılan muhakeme sonucu idama mahkum edilen İskilipli Âtıf Efendi, Merhum Necip Fazıl Kısakürek Üstadımızın tabiriyle, “son devrin din mazlumlarından” biridir ve bu sıfatla rahmetle anılmayı hak etmektedir. Bizim yaptığımız da sadece bundan ibarettir. Rahmetli Sezai Karakoç Üstadımızın dediği gibi: “Onlar sanıyorlar ki, biz sussak mesele kalmayacak. Hâlbuki biz sussak, tarih susmayacak. Tarih sussa hakikat susmayacak” diye konuştu. 


Gelinen noktada İstiklal Mahkemeleri’nde idama mahkum olan isimleri peşinen hain ilan edip, bu mahkemeleri kutsamak yerine, o dönemi tartışmak en doğru yol olacak. Bugün belgeler ışığında o dönemin tartışılmasıyla birlikte haksız şekilde vatan haini ilan edilenler varsa onlara iade-i itibar vermek, hak etmediği halde kahraman ilan edilenlere de gerçek sıfatlarını vermek tarihi sorumluluğumuzdur. Öyle sine sine, kaça kaça ve dayatmalarla bir yere varmanın imkanı yoktur. 


Alpaslan YILDIZ
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.