SON DAKİKA
Hava Durumu

İşverenler çalışanlarını kaybetmek istemiyor

Türkiye'deki çeşitli iş kollarından 630 işverenin katıldığı anketin sonuçlarına göre artan iş maliyetleri 2024’ün en büyük zorluğu olarak ortaya çıkarken, ankete katılan şirketlerin yüzde 83’ü, deneyimli çalışanlarını kaybetmemek için yüzde 40 ila yüzde 50 oranında daha yüksek maaş vermeyi hedefliyor.

Haber Giriş Tarihi: 14.04.2024 21:26
Haber Güncellenme Tarihi: 14.04.2024 21:26
Kaynak: Canan GÜLEÇ
İşverenler çalışanlarını kaybetmek istemiyor

Ocak ve Şubat aylarında Türkiye genelinde çeşitli iş kollarından 630 işverenin katılımıyla gerçekleştirilen anketin sonuçları, Randstad tarafından "2024 İK Trendleri ve Ücret Raporu" olarak yayımlandı. Bu rapor, şirketlerin mevcut ekonomik ortama uyum sağlama yöntemleri, karşılaştıkları zorluklar ve bu zorluklarla baş etme planlarına odaklanırken, aynı zamanda yapay zeka konularına da değinerek çalışanların maaş ve yan hak beklentilerini ele aldı. Ankete katılan kurumların %74'ü, 2024 yılında bekledikleri en büyük zorluk olarak enflasyon nedeniyle artan iş maliyetlerini gösterdi. %49'u, bu durumun verimliliği sağlamanın zor olacağını düşünürken, iş gelişimi ve satış noktasında %48'inin hacimlerin artmasını beklediği görüldü. Ancak, 'lik bir kesim satış ve hacimlerde düşüş yaşanacağını öngörüyor.

Bu sonuçlar, iş dünyasının önümüzdeki dönemde karşılaşacağı potansiyel zorluklara ışık tutuyor. Artan iş maliyetleri, verimliliği sağlamak için daha fazla çaba gerektirebilirken, iş hacminde beklenen artışlar şirketlerin büyüme potansiyelini gösteriyor. Ancak, olası bir satış ve hacim düşüşü, işletmelerin bu dönemde dikkatle yönetilmesi gerektiğini vurguluyor. Bu rapor, iş dünyasının gelecekteki gelişimine dair önemli ipuçları sunarken, işverenlerin ve çalışanların bu zorluklara karşı nasıl hazırlıklı olacaklarına dair bir rehber niteliği taşıyor.

ÇALIŞANLARINI ELİNDE TUTMAK İÇİN MAAŞ ARTIŞI MECBURİ OLDU

İşe alım sürecinde karşılaşılan engeller arasında, adayların daha iyi bir yaşam kalitesi için yüksek maaş beklentileri ön plana çıkıyor. Ankete katılanların %76'sı, adayların gerçekçi olmayan yüksek maaş beklentilerine sahip olduğunu dile getirirken, %53'ü adayların kısıtlı deneyimleri nedeniyle işe alınmadığını belirtiyor. İnsan Kaynakları departmanlarının %73'ü, işe alım sürecinde ücret ve yan hak beklentilerini yönetmenin önemli bir zorluk olduğunu düşünüyor. Katılımcıların %63'ü, çalışanlarını ellerinde tutmakta zorluk yaşadıklarını ifade ediyor. Bu nedenle, şirketlerin %68'i maaş artışlarına gitmeyi tercih ederken, %59'u eğitim programları ve %36'sı kişiselleştirilmiş yan haklar paketleri sunarak çalışanların işten ayrılmasını engellemeye çalışıyor. Ücretlerde rekabet konusunda ise katılımcıların %57'si, şirketlerinin rakiplerle benzer bir ücret politikası izlediğini belirtirken, %27'si daha düşük olduğunu ifade ediyor. Daha yüksek ücretler sunduğunu belirtenlerin oranı ise %9 olarak raporlandı.

İŞVERENLER ÇALIŞAN SAYISINDA DEĞİŞİKLİĞE GİTMEYİ TERCİH ETMİYOR

Katılımcıların %49'u, iş maliyetleri ve ekonomik zorluklar karşısında 2024 yılında işten çıkarma yapmayacaklarını ve çalışan sayısının değişmeyeceğini belirtirken, %33'ü ise çalışan sayısını artırmayı hedefliyor. Geçici ve kalıcı pozisyonlardaki açık sayıları ise %7 olarak eşit olarak dağılmış durumda. İş hacminin artması beklentisiyle, işe alım nedenleri arasında %80'lik kesim işlerinin büyümesini gösteriyor. Ayrıca, yatırım planları nedeniyle personel almayı hedefleyen kurumlar %40 oranında ankette yer alıyor.

Katılımcıların en uygun adayları bulmakta zorlandığı departmanlar aynı zamanda işe alım niyetinin en yüksek olduğu departmanlar arasında bulunuyor. Sonuçlara göre, BT/Teknoloji departmanı %83 oranla en zorlanan departman olarak belirlenirken, onu %70 oranla Mühendislik ve %63 oranla da Tedarik Zinciri departmanları izliyor. İşe alımların ilk adımı olan doğru adayı seçme noktasında, kariyer/ilan siteleri, 2024 yılında uygun adayları bulmak için sık kullanılan yöntem olacak ve katılımcı şirketlerin %75'i bu seçeneği en etkili işe alım kaynaklarından biri olarak tercih etmeye devam edecek.

ŞİRKETLER YAPAY ZEKA KULLANIMINI DESTEKLİYOR

Katılımcıların yarısından fazlası yapay zeka uygulamalarının işgücü piyasası üzerinde azalıcı bir etki yaratacağını düşünüyor. İş sayısının azalacağını öngörenlerin oranı %50 iken, iş sayısının artacağını düşünenlerin oranı %30 olarak ortaya çıkıyor. Katılımcı kurumların yaklaşık %37'si yapay zeka kullanımını desteklemeyi ve geliştirmeyi planlarken, %39'u ise yapay zeka kullanımına ilişkin net bir görüşe sahip değil. BT/teknoloji alanında yapay zeka kullanım oranı %50 ile ilk sırada yer alırken, personel ve insan kaynakları yönetimi departmanları %42 ile ikinci sırada, tedarikçi ilişkileri departmanları ise ile son sırada konumlanıyor. Daha hızlı veri işleme ve doğru tahmin nedeniyle yapay zekayı kullanan ve faydalananların oranı %71 olarak belirlenirken, yapay zeka kullanımının nedenleri ve faydaları arasında daha yüksek iş gücü verimliliği, tekrarlayan görevlerin otomasyonu ve daha kaliteli işlerin çıkması öne çıkıyor. Ancak yapay zeka kullanımının zorlukları arasında %57 ile yapay zekayla çalışacak nitelikli personel eksikliği ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada %50 ile veri güvenliği, %45 ile ise yapay zekayı uygulama ve çalıştırmanın yüksek maliyeti dikkat çekiyor.

Kaynak: Canan GÜLEÇ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.