SON DAKİKA
Hava Durumu

"Kadınlara eğitimi yasaklamak onları hapishaneye koymaktır"

Afganistan'da Taliban yönetiminin, geçen yıl 20 Aralık'ta kadınların üniversite eğitimini ikinci duyuruya kadar askıya almasının ardından tehpkiler sürüyor.  Canlı yayında ağlayarak diplomalarını yırtan Prof. Dr. İsmail Mashal, kadınların eğitim hakkının engellenmesinin, onları "hapishaneye koymak" anlamına geldiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2023 22:29
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2023 00:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
"Kadınlara eğitimi yasaklamak onları hapishaneye koymaktır"

Afganistan'da Taliban yönetimi bir yılı geride bırakırken kadınlara resmi eğitim neredeyse tamamen yasaklandı. Son olarak kadınların lisans eğitiminden mahrum bırakılması tepkileri beraberinde getirirken pek çok üniversitede eşitsizliğe dikkati çekmek isteyen akademisyenler art arda istifa kararı aldı. Kabil'de bulunan Davet ve Kabil üniversitelerinin iletişim fakültelerindeki görevlerinden istifa ederek, katıldığı televizyon programında protesto amaçlı diplomalarını yırtan Prof. Dr. İsmail Mashal, AA muhabirine, ülkede neredeyse tamamen engellenen kız öğrencilerin eğitim hakkıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Mashal, Taliban yönetiminin kademeli olarak kız öğrencilere eğitimi yasakladığını belirterek, "Okulların kadınlara yasaklanması, üniversitelerin yasaklanması bizim için çok tehlikeli bir durum. Maalesef yüz yıl geriye gidiyoruz." dedi.


"KIZ KARDEŞLERİMİZE EĞİTİMİ YASAKLIYORLARSA,  BEN DE ARTIK BU YÖNETİME HİZMET ETMEYECEĞİM"
Afganistan'da şu anda kız öğrencilerin sadece ilkokul 6'ncı sınıfa kadar eğitim alabildiğine dikkati çeken Mashal, üniversite eğitiminin yasaklanmasıyla pek çok akademisyenin istifa edip, yurt dışına gittiği bilgisini paylaştı. Mashal, kendisinin de üniversitedeki görevinden istifa ettiğini aktararak, "Diplomalarımı yırttıktan sonra bütün televizyonlar benden bahsetmeye başladı. Bu duruma bu tonda tepki gösteren ilk erkek akademisyenim. Eğitimciliğe 18 yılımı verdim, saçlarım bu yolda beyazladı. Buna rağmen tüm diplomalarımı yırttım. İtiraz etmek istedim, sesimi çıkarttım çünkü bu ses annemin sesiydi, kız kardeşim sesiydi." ifadesini kullandı. Ülkesindeki kadınların yeniden eğitim hakkına kavuşması için uzun ve zor bir yola çıktığına değinen Mashal, "Eğer kız kardeşlerimize, kadınlara eğitimi yasaklıyorlarsa, ben de bir vatandaş olarak artık bu yönetime hizmet etmeyeceğim. Okullar kızlar için tekrar açılıncaya kadar anneme, kız kardeşime, devlete hiçbir yardımım dokunmayacak." şeklinde konuştu. Mashal, kamera karşısında diplomalarını yırtmasının ardından ölüm tehditleri aldığı için sürekli yer değiştirmek zorunda kaldığını anlatarak, "Bazı tehdit mesajları aldım. Yedi gündür evime gitmiyorum. Karımı, çocuklarımı görmüyorum." sözlerini sarf etti.


"TÜM HAYALLERİMİZİ MEZARA GÖTÜRÜYORUZ"
Bu güne kadar 5 kitap kaleme aldığını aktaran Mashal, henüz bitirmediği kitabının ismine Taliban'ın kız öğrencilerin üniversite eğitimini askıya almasıyla karar verdiğini dile getirdi. Mashal ölümünden sonra yayımlanmasını vasiyet ettiği kitabının adını "Ölümden Sonraki Söz" olacağını ifade etti. Sonunda ölüm olsa bile ülkedeki kadınların eğitim hakkını savunmaya devam edeceğinin altını çizen Mashal, "Ben bu yola çıktım ses oldum ama biliyorum ki bir gün bu ses yok olacak. Bu sesi kısacaklar, bir gün bu yolda öleceğim. Eşime, bu kitabı tarih beni kötü yargılamasın diye ben öldükten sonra yayımlamasını vasiyet ettim." şeklinde konuştu. Mashal, diğer İslam ülkelerinde kadınların eğitim hakkının yasaklanmadığına işaret ederek, "Yasak haberini aldıktan sonra intihar girişiminde bulunan kızlar oldu. 'Biz bir daha okula gidemeyiz, ileride çalışamayız' diyerek psikolojisi bozulan çok sayıda kadın var. Afganistan'da 20 milyon kadın var. Bu ülke nüfusunun yarısı ediyor ve bugün bu kadınlar evlerinde oturuyor." diye konuştu. Mashal, diplomalarını yırttıktan sonra sosyal medyada çok konuşulduğunu belirterek, "Ben şunu diyorum gelin sosyal medya kahramanı olmayalım gerçekten bir şeyler yapalım." çağrısında bulundu.


"KADINLARA EĞİTİMİ YASAKLAMAK ONLARI HAPİSHANEYE KOYMAKLA AYNI ŞEY"
İslam'da kadınların eğitim almasına ilişkin herhangi bir yasak bulunmadığına dikkati çeken Mashal, "Kur'an-ı Kerim'e bakarsanız bu hakkın Allah tarafından verildiğini görürsünüz. Allah 'Yaratan Rabbinin ismiyle oku' ayetiyle insanlara okumayı emretmiş ama kadın-erkek ayrımı gözetmemiştir." dedi. Mashal, Taliban yönetiminin kadınlara karşı İslam'da olmayan ayrımcı uygulamayı yürürlüğe koyduğunun altını çizerek, "Taliban, milyonlarca Afgan kadının eğitimini yasaklayarak Allah'ın verdiği temel hakkı aldı. Herhangi bir neden göstermeden, hiçbir açıklama yapmadan eğitim kapılarını kadınların yüzüne kapattı. Bu ne bizim ne de milletin hayrına." değerlendirmesinde bulundu. Hazreti Muhammed'in eşleri Hazreti Ayşe ve Hazreti Hatice gibi isimlerin hayatın içinde yer alıp çalıştığına vurgu yapan Mashal, "Bu yasaklardan vazgeçilmezse milletle devlet arasında büyük mesafe oluşur. Kadınlara okulları yasaklamak onları hapishaneye koymaktır. Kadınların yüzüne okul kapılarını kapatırsanız hapishanelerin kapılarını açmış olursunuz." diye konuştu.


"KADINLARA EĞİTİM HAKKININ TEKRAR VERİLMESİ İÇİN HER ŞEYİ YAPMAYA HAZIRIZ"
Taliban yöneticilerinden kızlarını yurt dışında eğitime gönderenler olduğuna kaydeden Mashal, "Kendi kızlarınız Avrupa, Pakistan, Londra ve ABD'ye gidip doktoraya kadar eğitimlerine devam edebiliyor. Sizden rica ediyorum, izin verin kızlar en azından 12'nci sınıfın sonuna kadar okuyabilsin." dedi. Mashal, kadınlara eğitim hakkının yeniden verilmesi için her şeyi yapmaya hazır olduklarının altını çizerek, sözlerini şöyle tamamladı: "Eğer diyorsanız ki burada fesat doğuyor. O zaman devlet olarak önlemini alın. Eğer yasağın ardındaki neden fesatsa önlenmesi için biz size yardım edeceğiz. Eğer derseniz ki sınıfları ayıralım, kadın-erkek ayrı eğitim alsın biz buna da razıyız. Siz ne derseniz kabul ediyoruz. Siz de kadınların çalışmasına ve okumasına izin verin."
 


Erdoğan'da sert tepki gösterdi
Taliban’ın kız çocuklarına eğitimi yasaklamasına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da çok sert tepki gösterdi. Ankara'da Ombudsmanlık Konferansı'nda yaptığı konuşmada infial yaratan bu karara değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, " Afganistan'da son dönemdeki özellikle başörtülü kızları üniversitelerde, okullarda okutulmasının engellenmesi anlayışını biz gayri İslami buluyoruz. Bizim dinimizde böyle bir şey yok. Bu kızlar buralarda eğitim öğretimini almalıdır. İslam böyle bir şeyi kabul etmiyor. Aksine beşikten mezara ilmi tavsiye ediyor" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.