SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Karne stresini doğru yönetmek gerek

Karnedeki notların çocuğun tüm potansiyelini ya da değerini yansıtmadığını göz önünde bulundurmanın önemli olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “Somut bir şekilde başarıyı derecelendiren karne ile çocuğun öz güveni doğrudan etkilenebilir.” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2024 21:49
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2024 21:49
Kaynak: Canan GÜLEÇ
Karne stresini doğru yönetmek gerek

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki 20 milyondan fazla öğrenci, bugün yaz tatiline giriyor. İlk ve ortaöğretim kurumlarında eğitim alan 20 milyondan fazla öğrenci ile 1,2 milyona yakın öğretmen, 2023-2024 eğitim öğretim yılı için 11 Eylül 2023'te ders başı yaptı. Birinci dönem ara tatili 13-17 Kasım 2023, ikinci dönem ara tatili ise 8-12 Nisan'da yapıldı. Öğrenciler, eğitim öğretimin yorgunluğunu son ders zilinin ardından atacak. Ayrıca bu yıl ilk kez ortaokul öğrencilerine, ders notlarının yanında sosyal etkinliklere katılım durumlarının da işleneceği yeni tasarımlı karneler dağıtılacak.

Bu yıl yeni ders ortalaması 50 olan öğrencilerden en fazla 3 dersten başarısız olanlar, sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebilecek. 9'uncu sınıflarda 4 ders ve üzeri zayıfı olan öğrenciler, artık sınıf tekrarı yapacak. Sınıf geçmede Türkçe baraj puanı da 70'e çıkarıldı. 2024-2025 eğitim öğretim yılının başlamasından itibaren Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat, okul öncesi, ilkokul 1. sınıf, ortaokul 5. sınıf ve lise 9. sınıftan başlamak üzere kademeli şekilde hayata geçirilecek. Öğrenciler, 2024-2025 eğitim öğretim yılı için 9 Eylül 2024'te ders başı yapacak.

MEB, 1 Temmuz itibarıyla ilkokul 2. sınftan itibaren tüm kademelerdeki öğrenciler için "spor", "görsel sanatlar", "müzik" ve "bilişim" olmak üzere 4 alanda ücretsiz yaz okulları açacak. Yaz okullarının yanında ortaokul 8. ve lise 11-12. sınıf öğrencileri için akademik derslere yönelik destekleme ve yetiştirme kursları verilecek. Ortaokul ve ortaöğretim kurumlarındaki kurslar, il ve ilçe merkez komisyonları tarafından belirlenen merkezlerde açılacak. Öğrenci ve kursiyerlerden kurs ücreti alınmayacak.

Kurslar, 1 Temmuz'da başlatılıp 29 Ağustos'ta tamamlanacak. 2 Eylül itibarıyla eğitim öğretim dönemi destekleme ve yetiştirme kursları açılacak. Yaz okulu kapsamında açılan kurslar, saat 13.30'dan sonra ve haftada 5 gün planlanacak. Bir dersten günlük 2 saatten fazla planlama yapılamayacak kursların süresi 4 haftadan az, 8 haftadan fazla olmayacak.

“KARNE NOTLARININ ÇOCUĞUN DEĞERİNİ YANSITMADIĞI UNUTULMAMALI”

Milyonlarca öğrencinin heyecanla beklediği yaz tatili başlıyor. Bazı öğrenciler iyi karne notlarıyla bu heyecanı katlarken bazıları da kötü notlar nedeniyle endişeli. Karnedeki notların çocuğun tüm potansiyelini ya da değerini yansıtmadığını göz önünde bulundurmanın önemli olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “Somut bir şekilde başarıyı derecelendiren karne ile çocuğun öz güveni doğrudan etkilenebilir.” dedi. Düşük notlar için çocukların eleştirilmemesi, iyi notlar alan çocukların başarılarına da gereğinden fazla anlam yüklenmemesi gerektiğine vurgu yapan Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür karne hediyesi almak isteyen ailelere de önerilerde bulundu.

Karnenin, yalnızca çocuğun o dönem boyunca elde ettiği akademik başarıyı, yani çocuğun bir dönem boyunca sergilediği çabasını yansıttığını hatırlatan Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “Karnedeki notların çocuğun tüm potansiyelini ya da değerini yansıtmadığını göz önünde bulundurmak önemlidir. Bu sebeple çocuğa yaklaşımda da çabaya vurgu yapmak, destekleyici ve yapıcı yorumlarda bulunmak gerekir ki çocuk kendilik değerini karne notlarıyla ölçümlemesin ve çaba sarf etmeye devam edebilsin. Ailenin karne karşısında sergilediği tutum ne kadar yapıcı ve destekleyici olursa, çocuğun sağlıklı bir öğrenme süreci yaşamasına o kadar katkıda bulunacaktır.” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Tekin'den eğitim öğretim yılı sonu mesajı

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2023-2024 eğitim öğretim yılı sonu dolayısıyla öğrenci, öğretmen ve veliler için mesaj yayımladı. Mesajında, öğrencilerin önlerinde hem dinlenmek hem de kişisel ve akademik becerilerini geliştirmek için yaz tatilinin olduğunu belirten Tekin, onlardan sinemadan tiyatroya, şiirden tarihe, dergilerden gazetelere uzanan geniş bir yelpazede Türkçenin zenginliklerini keşfetmelerini istedi. Öğrencilere, bu yaz Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin beceri temelli yaklaşımını temsil eden ve ilk defa uygulanacak zanaat atölyelerinde yeni beceriler kazanmalarını tavsiye eden Tekin, şu ifadeleri kullandı: "Destekleme ve yetiştirme kurslarımızın da açık olduğunu hatırlatmak isterim. Bu kurslara katılarak hem eksiklerinizi giderebilir hem de yeni bilgi ve becerilerle donanabilirsiniz."

Kaynak: Canan Güleç

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.