SON DAKİKA
Hava Durumu

Matlı Yem’e rekor ceza

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı’nın sahibi olduğu Matlı Yem’e Rekabet Kurulu tarafından, “sektörde rekabeti engelleme, bozma, kısıtlama” suçundan 58 milyon 392 bin 233,77 lira ceza kesildi. Matlı Yem, başta Yörsan olmak üzere borcundan dolayı satışa çıkarılan firmaları satın almasıyla da gündeme gelmişti. 

Haber Giriş Tarihi: 27.04.2022 21:09
Haber Güncellenme Tarihi: 27.04.2022 21:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Matlı Yem’e rekor ceza

Rekabet Kurulu'nun artan şikayetleri dikkate alarak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı’nın sahibi olduğu Karacabey merkezli Matlı Yem’in de aralarında bulunduğu yem üretim firmalarıyla ilgili başlattığı soruşturma tamamlandı. Soruşturma, yem firmalarının anlaşma veya uyumlu eylemde bulunmak suretiyle 4054 sayılı Kanun'u ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik olarak yürütülmüştü. 7 firma hakkında yürütülen soruşturma kapsamında 4 firmaya ceza kesilirken, 3 şirkete ceza uygulanmasına yer olmadığına karar verildi.


4 FİRMAYA 159 MİLYON 391 BİN LİRA İDARİ PARA CEZASI
7 firma hakkında yapılan inceleme sonrası 4 firmaya 159 milyon 391 bin lira idari para cezası verilirken diğer 3 firmaya ceza uygulanmasına yer olmadığına karar verildi. Ceza kesilen firmalar arasında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı’nın sahibi olduğu Karacabey merkezli Matlı Yem’in yanında Abalıoğlu Yem, C.P. Standart Gıda ve Erişler Yem bulunuyor.


EN YÜKSEK CEZA MATLI YEM’E KESİLDİ
Rekabet Kurulunca, 4054 sayılı Kanun'un 4. maddesini ihlal ettikleri gerekçesi ile 4 firmaya toplam 159 milyon 391 bin lira idari para cezası kesildi. Matlı Yem Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye 58 milyon 392 bin 233,77 lira ile en yüksek ceza verildi. Kurul tarafından ceza kesilen diğer firmalar ve ödeyecekleri miktarlar ise şöyle; Abalıoğlu Yem Sanayi A.Ş.'ye 40 milyon 516 bin 29,59 lira, C.P. Standart Gıda San. ve Tic. A.Ş.'ye 44 milyon 780 bin 758,04 lira, Erişler Yem San. ve Tic. A.Ş.'ye 15 milyon 702 bin 799,53 lira ceza kesildi.


Gürsoy Yem Gıda ve Hayvancılık San. Tic. A.Ş., E.R. Yem Gıda Tarım Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti. ve Rtm Tarım Kimya San. ve Tic. A.Ş.'nin 4054 sayılı Kanun'u ihlal ettiğine ilişkin bilgi ve belgeye ulaşılamadığından anılan teşebbüslere Kanun'un 16. maddesi çerçevesinde idari para cezası uygulanmasına yer olmadığına karar verildi.


YEM SEKTÖRÜNDE REKABETİ SINIRLAMA CEZASI
Matlı Yem Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve diğer 3 firmaya ceza verilmesinin nedeni4054 sayılı Kanun'un 4. maddesini ihlal etmeleri. Sektördeki firmaların rekabet hakkını koruyan bu maddede; “Belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemleri hukuka aykırı ve yasaktır.” deniliyor. Yasaklanan bu eylemler de kanun maddesinde şöyle sıralanıyor: “Mal veya hizmetlerin alım ya da satım fiyatının, fiyatı oluşturan maliyet, kâr gibi unsurlar ile her türlü alım yahut satım şartlarının tespit edilmesi, piyasalarının bölüşülmesi ile her türlü piyasa kaynaklarının veya unsurlarının paylaşılması ya da kontrolü, arz ya da talep miktarının kontrolü veya bunların piyasa dışında belirlenmesi, rakip teşebbüslerin faaliyetlerinin zorlaştırılması, kısıtlanması veya piyasada faaliyet gösteren teşebbüslerin boykot ya da diğer davranışlarla piyasa dışına çıkartılması yahut piyasaya yeni gireceklerin engellenmesi, münhasır bayilik hariç olmak üzere, eşit hak, yükümlülük ve edimler için eşit durumdaki kişilere farklı şartların uygulanması, anlaşmanın niteliği veya ticarî teamüllere aykırı olarak, bir mal veya hizmet ile birlikte diğer mal veya hizmetin satın alınmasının zorunlu kılınması veya aracı teşebbüs durumundaki alıcıların talep ettiği bir malın ya da hizmetin diğer bir mal veya hizmetin de alıcı tarafından teşhiri şartına bağlanması ya da arz edilen bir mal veya hizmetin tekrar arzına ilişkin şartların ileri sürülmesi.”


MATLI, BATIK ŞİRKETLERİ Mİ TOPLUYOR? 
Matlı Holding, Susurluk İcra İflas Dairesi tarafından yapılan açık arttırmada en yüksek fiyatı vererek Yörsan firmasını Ocak ayında satın almıştı. Geçtiğimiz yıl Ocak ayında da bankalara borcu bulunan Keskinoğlu’nu alım süreci başlamıştı. Ziraat Bankası ve Halkbank, Keskinoğlu'ndaki yüzde 20’lik payı Tiryaki Holding ile Matlı Holding'in kurduğu Tima Yem'e devretmişti. Bu süreçte bir açıklama yapan Özer Matlı, “Keskinoğlu’nun tamamını alacağız” demişti ancak Tiryakioğlu’nun ortaklıktan ayrılması sonucu Matlı devirden çekilerek hisselerini bankalara geri verdi. Geçtiğimiz Şubat ayında ise Banvit’in 30 bin başlık besi çiftliğini satın aldı. Matlı Holding’in bu firmaları bünyesine katma girişimi bazı haber sitelerinde, “Batık şirketleri topluyor” olarak da yorumlanmıştı.  


(Kadir Umut PEHLİVAN)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.