SON DAKİKA
Hava Durumu

Medeniyetlerin beşiği İznik'te tarihi gün: Dünya Göçebe Oyunları heyecanı başlıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve konuk ülkelerden üst düzey yöneticilerin katılması beklenen dünyanın en büyük geleneksel spor oyunları olan Dünya Göçebe Oyunları açılışı ile sportif, sanatsal, kültürel etkinlikler için 473 bin metrekare alan hazırlandı. Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açacağı oyunlar 4 gün sürecek ve 102 ülkeden 3 bini aşkın sporcu katılacak.

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2022 21:00
Haber Güncellenme Tarihi: 28.09.2022 20:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Medeniyetlerin beşiği İznik'te tarihi gün: Dünya Göçebe Oyunları heyecanı başlıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla İznik’te bugün başlayacak 4. Dünya Göçebe Oyunları için hazırlanan alanda çalışmalar tamamlandı. Roma, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarına ev sahipliği yapan İznik'te, Kovid-19 salgını nedeniyle iki yıl ertelemenin ardından Türk dünyası için büyük öneme sahip Göçebe Oyunları heyecanı yaşanacak. Türk Devletler Teşkilatı üyesi devletlerin başkanları düzeyinde kararlaştırılan dünyanın en büyük geleneksel spor organizasyonu, 29 Eylül-2 Ekim'de hem sportif hem kültürel hem de sanatsal yönüyle Türk dünyasını ağırlayacak.

AÇILIŞ PROGRAMI BU AKŞAM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra katılımcı ülkelerden üst düzey temsilcilerin yer alması beklenen açılış programı bu akşam gerçekleştirilecek. Toplam 102 ülkeden 3 bini aşkın sporcu, İznik Gölü'nün kenarına kurulan binlerce metrekarelik alanda mücadele edecek. Atlı oyunlardan ulusal güreşlere, okçuluktan gastronomiye, geleneksel sanatlardan sahne sanatlarına, çocuk oyun alanlarından etno pazara farklı etkinliklerin yapılacağı organizasyon, dünyanın dört bir yanından halkların kültürel ve tarihi mirasını korumayı, kültürlerarası iletişimi, dostluk ve uyumu güçlendirmeyi hedefliyor. 16-18 saatleri arasında kabulleri yapacak olan Erdoğan, 19.15’te oyunları başlatacak. Erdoğan 21.00’da da alanda bir konuşma yapacak.

"HERKESİN GELMESİNİ, BU DEĞERLERİ VE GÜZELLİKLERİ GÖRMESİNİ İSTİYORUZ"

Dünya Göçebe Oyunları Organizasyon Komitesi ve Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Hakan Kazancı, hazırlıkları tamamladıklarını, koreografi ekiplerinin son çalışmalarını yaptığını söyledi. Bursa'ya ve İznik'e yakışır görkemli bir açılış gerçekleştireceklerini belirten Kazancı, etkinlik boyunca, dünyada kaybolmaya yüz tutmuş spor faaliyetlerinden el sanatlarına, gastronomi kültürüne kadar birçok unsuru konuklara sunacaklarını dile getirdi. İznik Gölü kıyısında Çakırca girişi bölgesinden Elbeyli girişine kadar 473 bin metrekare alan hazırladıklarını anlatan Kazancı, şöyle konuştu: "Herkesin gelmesini, bu değerleri ve güzellikleri görmesini istiyoruz. Ayrı bir heyecan yaşıyoruz. Bu alanda öyle bir planlama yaptık ki buraya gelecek misafirlerimiz bütün bu değerleri güzel bir şekilde, güzel vakit geçirerek, sıkılmadan deneyimlesin görsün, gerekirse tatsın ve buradan öyle ayrılsın. İçeride 3 ana branş olarak spor ve bunların alt kırılımları var. Bunlarla alakalı olarak geleneksel oyunların olimpiyatları olarak adlandırdığımız göçebe oyunları gerçekleşecek. Hepsi seyir zevki olan oyunlar. El sanatlarımızı, Bursa'nın güzel mutfağını tanıtacağız. Alanda kıl çadırlarından tutun görsel zevki olan her şey buraya olacak. Çocuklarımız çok güzel vakit geçirecek, atlara binecekler. 45'e yakın sokak oyunu olacak, onları oynayacaklar. Türkiye'nin, Bursa'nın ve İznik'in misafirperverliğini ve bütün değerlerini en güzel şekilde sunmaya çalışacağız. Bunları da çok iyi bir şekilde yapacağımıza inanıyorum."

KATILIMCILAR BELLİ OLDU

İznik’te bu akşam başlayacak organizasyona Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra,  Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, AK Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, T.C Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Kasapoğlu, T.C Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, T. C Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, T.C Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kırgızistan ve Tataristan Cumhurbaşkanı, Kazakistan Meclis Başkanı, Kırgızistan Devlet Bakanı, Kırgızistan Spor Bakanı, Libya Spor Bakanı,  Azerbaycan Spor Bakanı, Özbekistan Spor Bakanı, Türkmenistan Spor Bakanı,  KKTC Spor Bakanı,  Katar Spor Bakanı, Kamboçya Spor Bakanı ve Afganistan Spor Bakanı katılacak.

HER GÜN ÜCRETSİZ SERVİS KALKACAK

Öte yandan 4. Dünya Göçebe Oyunlarını izlemek isteyen vatandaşlar için Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 4 gün boyunca Bursa’dan İznik’e ücretsiz araçlar kaldırılacak. Merinos İstasyonu, Gökdere İstasyonu ve Acemler İstasyonundan her gün sabah saat 10.00’da başlayıp, İznik’ten son dönüş saati 22.00 olarak tamamlanacak.

KAZAK ODA KAROSU HAZIRLIKLARINI TAMAMLADI

İznik’te gerçekleştirilecek 4. Dünya Göçebe Oyunları için Kazakistan’dan gelen GazizaZhubanovaAktobe Bölgesel Filarmonisi Kazak Oda Korosu son hazırlıklarını Ahmet Vefik Paşa Bursa Devlet Tiyatrosunda tamamladı.

Türk halkına ve Türkiye’ye sıcak karşılamaları için minnettar olduğunu ifade eden MerbolKuspanov,“Türkiye’ye geldiğim için çok mutluyum. Koro Şefi olarak Türk ve Kazak koro gruplarıyla, uluslararası bir ortamda çalıştığım için çok memnunum. Özellikle Türk halkına ve Türkiye’ye bizi sıcak karşılamaları için minnettarım. TÜRKSOY olarak ülkem Kazakistan’ı temsil ettiğim için çok gururluyuz. Ayrıca Türkiye’nin koro gruplarıyla provalarımızda şunu fark ettim. Unisonu söylediğimiz zaman hep bir yürekle içten söylediğimizi fark ettim. Türk kökenli olduğumu bir kez daha hissettirdik. Türk halkının çok cana yakın, sıcakkanlı olduklarını, ayrıca çok yardımsever olduklarını söylemek istiyorum. Prova yaptığımızda Türk koro gruplarının çok profesyonel olduklarını söylemem gerekir” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.