SON DAKİKA
Hava Durumu

Migros’a psikolog gelmiş!

Üstün Dökmen, katıldığı bir YouTube kanalı programında, “Başörtülü psikolog, psikiyatrist, PDR uzmanı olmaz” diyerek 3 yıl evvel yaptığı skandal açıklamayı yeniden gündeme taşıdı. Dökmen’in yasakçı zihniyeti yansıtan ve bilimsel ciddiyetten de ne kadar uzak olduğunu ortaya koyan sözleri sosyal medyada büyük tepki çekti. 

Haber Giriş Tarihi: 14.08.2022 20:29
Haber Güncellenme Tarihi: 14.08.2022 20:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Migros’a psikolog gelmiş!

Kadir Umut PEHLİVAN


Üstün Dökmen, 2019 yılı Mart ayında katıldığı bir seminerde söylediği ve çok tepki çeken sözlerini, önceki akşam Armağan Çağlayan’ın YouTube kanalında tekrarlayarak yeniden skandala imza attı. Dökmen, Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Mart 2019’da düzenlenen bir programda, "Başörtülü rehber öğretmen olamaz" diyerek büyük tepki görmüştü. Bu defa katıldığı programda başörtülü kadınların yapamayacağı meslekler listesini uzatarak, "Başörtülü psikolog, psikiyatrist, PDR uzmanı olmaz.” dedi. 


“MEB İZİN VERDİĞİ İÇİN ÖĞRETMEN OLABİLİRLER”
Dökmen, katıldığı programda kendisine 3 yıl evvelki “Başörtülü rehber öğretmen olamaz" açıklaması sorulduğunda şu yanıtı vererek tepki çekti: "Söylediğim aynen şu, bir eczacı başörtülü olabilir, mimar olabilir, Milli Eğitim izin verdiği için öğretmen olabilir, hakim ve savcı benim alanım değil karışmıyorum. Fakat başörtülü psikolog, başörtülü psikiyatrist, başörtülü PDR uzmanı olması meslek etiğine aykırıdır. Nötr olamazlar." 


Dökmen’in, açıklaması sırasında iki defa tekrar ederek ve parmağı ile de vurgulayarak başörtülü öğretmenlere dair de “Milli Eğitim izin verdiği için” şeklindeki açıklaması, başörtülü öğretmenleri de hedef alan sözleri oldu. 


DÖKMEN’E TEPKİ ÇIĞ GİBİ
Dökmen’in başörtülü öğretmenleri hedef alan skandal açıklamalarına özellikle sosyal medyada büyük tepki oluştu. Sosyal medyadan Dökmen’e tepki gösteren binlerce kişi, Dökmen’e yüklendi. Dökmen’in bu açıklamalarla haddini aşarak hem ayrımcılık yaptığını hem de öğretmenlere saygısızlık yaptığını yazan binlerce kişi, açıklamaları kınadı.


YÖNDER OKULLARI DA TEPKİ ÇEKİYOR
Üstün Dökmen, sahibi olduğu ve Bursa’da şubesi bulunan Yönder okullarında da başörtülü öğretmen çalıştırmaması ile tepki görüyor. Yönder ve Küçük Şeyler Anaokulları sadece başörtülü öğretmenlere karşı yaklaşımıyla değil, aynı zamanda okuldaki akademik eğitim eksikleri, sık ve sebepsiz öğretmen değişimleri, öğrencilere vaad edilen sertifikaların güncellenmemesi gibi sıkıntılarla velilerden sıkça şikayet alıyor. 


TEPKİ GÖSTERENLERE DE HAKARET ETTİ: “KAFASI ÇALIŞMAYAN KİMSELER”
Daha önce de bu konuda yaptığı açıklamalarıyla eleştirilen Dökmen kendisine tepki gösterenleri de "troll" diyerek etiketledi ve "kafası çalışmayan kimseler" dedi. Dökmen şunları söyledi: "Tepki gösterildi, bunlar temelsiz trol tepkileridir. Trol kendini saklayan, korkak, cesur olmayan, kafası çalışmayan kişilerdir. Bu troller roman falan okumaz.


SAKARYA’DA NE OLMUŞTU?
Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Mart 2019’da düzenlenen bir programda, Prof. Dr Üstün Dökmen, "Nasıl bir pilot sarhoş olmamalı ise; rehberlik öğretmeni de başörtülü bir olmaz! Meslek icra edilirken İnşallah, Maşallah, Hayırlısıyla gibi cümleler sarf edilmemelidir!" dedi.  Dönemin İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş’a bu sözleri sarfeden Üstün Dökmen’e plaket verdiği gerekçesiyle sert eleştiriler getirilmişti. Üstün Dökmen o tarihte de sosyal medyada çokça eleştiri almıştı.


TARHAN: “ÜSTÜN DÖKMEN ÖZÜR BORÇLU” 
Üstün Dökmen’in açıklamalarına bir tepki de Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan’dan geldi. Tarhan, sosyal medya hesabından şu ifadeleri paylaştı: “Üstün hoca yanılıyor. Baş açık olmayı norm kabul ediyor. Nötr olmayı yanlış anlıyor. Nötr olmak hasta-danışan psikoterapi etiğinde... Herkesin ön yargısı vardır, zenci-beyaz, Türk-Kürt, başı açık kapalı gibi. Terapist terapi öncesi ön yargılarını askıya alır. Kendine karşı da bağımsız olur. Eğer olamazsa böyle danışan veya öğrenci velilerine randevu vermemelidir. Nötr olmak kendi önyargıları için de geçerlidir. Kendi önyargılarını tanımak için özel seanslar uygulanır. Bunu başaramayan Klinik Psikolog olamaz. İnsan Psikolojisi ile uğraşan birinin öğrenilmiş önyargının farkına varmaması benim için hayal kırıklığı oldu. Çok yazık, Üstün Dökmen toplumun büyük çoğunluğuna özür borçludur.


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.