Altılı masanın üzerinde uzlaşmaya vardığı "Ortak Politikalar Mutabakat Metni" düzenlenen törenle imzalanırken, ortak metnin ayrıntıları da belli oldu. Mutabakat metninde 9 ana başlıkta 2 bin 300'den fazla hedef ve politika var. Son toplantısını 26 Ocak'ta yapan altılı masa, uzun süren bu toplantıda mutabakat metni üzerinde anlaşma sağlamıştı. Altı liderin katılımıyla düzenlenen toplantıyla kamuoyuyla paylaşılan metin, tartışmaları da beraberinde getirdi. Ankara Congresium Kongre ve Sergi Merkezinde düzenlenen toplantıya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu katıldı.
İŞTE METİNDE YER ALAN ANA BAŞLIKLAR
Liderlerin masada mutabık kaldıkları metinin ana başlıkları, Hukuk, Adalet ve Yargı, Kamu Yönetimi, Yolsuzlukla Mücadele Şeffaflık ve Denetim, Ekonomi Finans ve İstihdam, Bilim Ar-Ge Yenilikçilik Girişimcilik ve Dijital Dönüşüm, Sektörel Politikalar, Eğitim ve Öğretim, Sosyal Politikalar ile Dış Politika Savunma Güvenlik ve Göç Politikaları olarak sıralandı. 75 alt başlığın olduğu metin 2 bin 300’den fazla hedef, politika ve projelerden oluşuyor.
TAMAMEN ESKİ DÜZENE GEÇİŞ VE HDP TAVİZLERİ
Altılı masanın mutabakat metninde öne çıkan en önemli maddeler ise HDP’nin dolayısıyla PKK’nın yıllardır dile getirdiği taleplerin karşılanacağına yönelik vaadler. Ortak mutabakat metninin açıklandığı bölümde teröre destek veren, yolsuzluk yapan belediyelerle ilgili olarak alınan kayyum uygulamasının kaldırılacağı vaadinde bulunuldu. Metinde "Yerel yönetimlerde seçme ve seçilme hakkını yok sayan kayyum uygulamalarına son vereceğiz" maddesi yer aldı. Ortak mutabakat metninde açıklanan bazı maddeler, "HDP'nin talepleri kabul edildi" şeklinde yorumlandı. Metinde kayyum atanmasının önüne geçilmesi ve yerel yönetimlere bakanlıkların taşra kuruluşunun yönetimlerinin devredilmesi vaatleri dikkati çekti. O maddelerden öne çıkanlar şöyle: Yerel yönetimler idari ve mali açıdan yeniden yapılandırılacak. Bazı bakanlıkların taşra kuruluşları yerel yönetimlere devredilecek. Parti kapatma meclis iznine tabi olacak. Yerel Yönetimlerde kayyum uygulamasına son verilecek.
İŞTE ÖNE ÇIKAN VE TARTIŞILAN MADDELERDEN BAZILARI
Devlet sırrı ve ticari sır kavramları Meclisin bilgi edinme ve denetim yetkilerini engellemeyecek şekilde yeniden tanımlanacak. Milletlerarası sözleşmelerden geri çekilme yetkisinin Meclise ait olduğu anayasal güvenceye alınacak. Cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisine son verilecek. OHAL süresi altı aydan iki aya düşürülmesi planlanıyor. Seçim barajının yüzde 3’e düşürülmesi öngörülüyor. Genel seçimlerde yüzde 1 oy alan siyasi partilere hazine yardımı öngörülüyor. Siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin davaların açılması Meclis iznine bağlanıyor. Kamu yönetimi başlığında; Türkiye Varlık Fonunun kapatılması öngörülüyor. Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki kurullar ve ofisler lağvedilerek görev ve yetkiler ilgili bakanlıklara ve kurumlara devredilecek. Yolsuzlukla mücadele şeffaflık ve denetim başlığı altında; Mecliste yolsuzlukları araştırma komisyonu kurulması hedefleniyor. Siyasi etik kanunu çıkartılması ve Mecliste siyasi etik komisyonu kurulması planlanıyor. Merkez Bankasının İstanbuldaki birimleri tekrar Ankara’ya getirilecek. Enerji ve madencilik başlığı altında; kalıcı yaz saati uygulamasına son verilmesi öngörülüyor, Akkuyu Nükleer Santral Projesi gözden geçirilecek. Ulaştırma ve lojistik başlığı altında; Kanal İstanbul Projesi göreve başlanıldığı gün iptal edilecek, o güne kadar yapılan tüm işlemler incelemeye alınacak. Atatürk Havalimanı yeniden uçuşa uygun hale getirilmesi hedefleniyor. Altılı masanın bir sonraki toplantısı Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun ev sahipliğinde 13 Şubat'ta yapılacak.
HDP METİNDEN MEMNUN
Öte yandan mutabakat metniyle ilgili HDP’den ilk açıklama da geldi. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında altılı masanın ortak politikalar mutabakat metnine ilişkin, “Bir restorasyon projesi. Köklü yapısal bir çözümden ziyade, AKP’nin yarattığı adaletsizliği, hukuksuzluğu, demokrasisizliği, anayasasızlığı bir nebze olsun tamir etmeye çalışıyor. Ama AKP’den önce de bu ülkede her şey güllük gülistanlık değildi. ‘Biz, mevcut zararlarımızı giderelim ama üstüne bir şey koymayalım’ yaklaşımında değiliz. Olumsuz diyemem” dedi.
PARTİ TABANLARINDA NASIL KARŞILANACAK?
Şimdi gözler özellikle İYİ Parti, Saadet, Gelecek ve Demokrat Parti tabanlarının mutabakat metnine vereceği tepkiye çevrilmiş durumda. HDP’nin talebi olan kayyum atamalarının sonlandırılması, yetkilerin yerel yönetimlere devredilmesi, parti kapatmaların zorlaştırılması gibi isteklerin metinde yer alması, bu partilerin tabanlarında rahatsızlık oluşturması bekleniyor. Özellikle İYİ Parti seçmeninin tepkisinin ne olacağı merak ediliyor.
(Kadir PEHLİVAN)