SON DAKİKA
Hava Durumu

Türk’e şölen dünyaya bir’iz mesajı!

Türk dünyasının buluştuğu en büyük organizasyon olan Göçebe Oyunları ikinci gününde de büyük coşkuya sahne oldu. Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından bu yıl dördüncü kez düzenlenen ve on binlerce kişinin İznik’e akın ettiği Dünya Göçebe Oyunlarında heyecan gün boyu sürdü. 

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2022 22:41
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2022 00:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Türk’e şölen dünyaya bir’iz mesajı!

İlk 3'üne Kırgızistan'ın ev sahipliği yaptığı organizasyonun dördüncüsü, İznik Gölü'nün kıyısında düzenleniyor. "Gelenekten Geleceğe Bir'iz!" sloganıyla düzenlenen 4. Dünya Göçebe Oyunları'nda 13 branşta 102 ülkeden 3 binin üzerinde sporcu mücadele ediyor. Oyunların ikinci gününde atlı okçuluk, geleneksel okçuluk, mas güreşi, aşırtmalı aba güreşi ve yağlı güreş müsabakaları yapıldı.


KÜLTÜREL ETKİNLİKLER DE DÜZENLENİYOR
Organizasyon, spor müsabakalarının yanı sıra kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Oyunlar için hazırlanan alanda, el sanatları atölyeleri, yöresel tanıtım çadırları ile uygulamalı atölyelerde vatandaşlar, kültür ve sanat alanında farklı deneyimler yaşayabiliyor. İkinci gün 12.00 ile 13.00 saatleri arasında Mevlid-i Şerif okundu. Gastronomi bölümünde evrensel tatları deneyimleyen misafirler, İznik Köylü Pazarı'ndan alışveriş yapabilecek. Katılımcılara yöresel ikramlarda da bulunulacak. Binicilik, okçuluk, geleneksel çocuk oyunları, çocuk obası sanat atölyeleri, izcilik ve hippoterapi (Atlı terapi) alanlarında özellikle çocuklar, eğlenceli anlar yaşayarak dolu dolu zaman geçiriyor. Sahne bölümünde ise evrensel müzikler ve halk dansları gösteri düzenleniyor. Arslanbek Sultanbekov ile Kıraç'ın konserlmeri ise ikinci günün etkinlikleri arasında yer aldı. 


 MAS GÜREŞİ
Yakutça "ağaç dalı" anlamına gelen, "mas" kelimesinden adını alan güreş dalı, rakiplerin birbirlerine doğrudan temas etmediği tek spor türüdür. Oyuncular 2 metre uzunluğunda ve 30 santimetre yüksekte sabit, düz ve kaymaz bir platform üzerinde yüz yüze oturarak bacaklarını karaçamdan yapılmış bir tahta parçasına yerleştiriyor. Kura ile sopayı kimin ne şekilde kavrayacağı belirlenirken, seçim hakkını kazanan sporcu çubuğu içten ya da dıştan tutma hakkını kullanıyor. Yarışmacılar, hakemin komutuyla, 50 santimetre uzunluğunda bir sopayı avuçları ile kavrayarak birbirine çekiyor. Müsabaka sırasında sıkma, itme gibi davranışlar sergilenmezken, rakibin eline temas etmek de yasak. Sopayı kendi tarafına çeken sporcu, rakibi sopayı bırakana kadar mücadeleye devam eder. Rakibi sopayı bırakan ya da rakibinin bedenini kendi tarafına çeken sporcu müsabakayı kazanır. Ayrıca rakibin ayakları tahtadan ayrıldığında, rakibi 2 kez uyarı aldığında, tahtanın bitiş noktalarına rakibin vücudunun herhangi bir noktası temas ettiğinde oyun kazanılmış sayılır. Bir müsabakada 2 kere oyun kazanan sporcu galip sayılıyor.


AŞIRTMALI ABA GÜREŞİ MÜSABAKALARI YAPILIYOR
Türklerin en eski sporlarından olan aşırtmalı aba güreşinde mücadele edenler, koyun yününden ve keçi kılından el tezgahlarında dokunan, kolsuz, boyu güreşçinin dizlerine kadar gelen ve "aba" adı verilen bir kıyafetle güreşiyor. Abalı güreşçiler, davul zurna eşliğinde gerçekleşen müsabakalarda rakiplerini bellerindeki kuşaktan tutup aşırarak üstünlük sağlamaya çalışıyor. Çim üzerinde yapılan güreşlere 12 ülkeden 75 sporcu katılıyor. Özellikle Kırgızların yoğun ilgi gösterdiği mücadeleler, kıran kırana geçiyor.


BİLAL ERDOĞAN: “VERİLMEYE ÇALIŞILAN 'GEÇMİŞTEN GELECEĞE BİR'İZ!' MESAJI”
Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, 4. Dünya Göçebe Oyunları'nın düzenlendiği etkinlik alanında AA muhabirine açıklamada bulundu. Resmi açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile konuk devlet başkanları ve üst düzey temsilcilerin katılımıyla yapılan oyunların iyi başladığını kaydeden Erdoğan, "Dün akşam bütün katılımcıların, ekranları başında izleyenlerin de tahmin ediyorum bu etkinliğin düşündüklerinden çok daha kaliteli, kapsamlı ve büyük olduğunu anlamalarına vesile oldu." dedi. Etkinlik alanına büyük bir coşkunun hakim olduğunu aktaran Bilal Erdoğan, "Ekranları başında izleyen insanlardan çok mesaj, telefon ve tebrikler aldık. Ekip arkadaşlarımız da emeklerinin karşılığının güzel ve teveccühle karşılanmasından memnun kaldı. Burada büyük bir emek var. Çok ciddi sayıda insan burada aylardır çalışıyor. Başarılı bir açılışla başlaması önümüzdeki günlerde gelecek teveccühün de göstergesi. Bugün ve hafta sonunda İznik'te halkımızın çok keyifli zaman geçireceğini, geleneksel sporlarımızın gelişmesi adına da bu etkinliğin ciddi katkısı olacağını tahmin ediyoruz." diye konuştu. Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Erdoğan, Dünya Göçebe Oyunları'nın dünyaya vermeye çalıştığı mesaja değinerek, şu ifadeleri kullandı: "Oyunlarla ilgili farklı düşünceler var. Kimisi geleneksel spor branşlarının olimpiyat iddiasında olması, olimpiyatların içinde kendisine yer bulmasına çalışmasını savunuyor. Kimisi de bu oyunların daha bağımsız ve müstakil dünyası olması gerektiğini savunuyor. Ben ikinci görüşü paylaşıyorum. Geleneksel sporların olimpiyatların içinde yer almaya çalışması veya bir olimpiyat hedefini kendine koyması diğer sporlardaki gibi yozlaşma riskini de beraberinde getirebilir. Burada spora, hayata, çevreye ve rekabete bakış olarak bir alternatif inşa etmemiz gerek. Geleneksel sporlarda daha değerli bir yaklaşımı ortaya koymamız gerek. Buna 'Geleneksel Sporlar Olimpiyatı' diyebilirsiniz ama olimpiyatlara benzeşmek değil, farklılık esas. Buradaki açılış olimpiyatları andırıyor ama atlı gösteriler, çok kültürlü bir renklilik söz konusu. Verilmeye çalışılan 'Geçmişten Geleceğe Bir'iz!' mesajı. Sadece Türk dünyası için değil tüm insanlık için birlik ve beraberlik mesajı verilmeye çalışıldı. İddiamız ve ümidimiz, olimpiyatların daha ötesinde bir mesajı insanlığa kazandırabilmek."


TÜRKİYE ATLI CİRİT MİLLİ TAKIMI GÖSTERİ SUNDU
Türk Atlı Cirit Milli Takımı'nın sunduğu gösteri ilgiyle izlendi. Ayrıca, izleyicilere atlı ciridin geçmişi ve kurallarına ilişkin bilgiler verildi. Türklerin en eski sporlarından olan atlı ciritte, at üstündeki iki takım, birbirlerinin kalelerine yapılan hücumun ardından rakip atlıyı cirit atarak vurmaya çalışıyor. Rakibi vuran takım puan alıyor, eğer atışı kaçırırsa ya da rakibinin hücumundan önce kalesinden çıkış yaparsa ceza puanı alıyor.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.