SON DAKİKA
Hava Durumu

Yağmacılara Bakan Kirişci'den yanıt: "Yeterli stokumuz var"

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması nedeniyle TIR’ların gelemediği ve depolardaki ayçiçek yağlarının bitmek üzere olduğu iddiasına karşı vatandaşları uyaran Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Ülkemizin yeterli miktarda ayçiçek yağı stoku bulunmaktadır, asılsız iddialara itibar etmeyin, endişe edilecek bir durum söz konusu değildir.” ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 06.03.2022 21:07
Haber Güncellenme Tarihi: 06.03.2022 21:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Yağmacılara Bakan Kirişci'den yanıt: "Yeterli stokumuz var"

Rusya- Ukrayna savaşında 11 gün geride kalırken, TIR’ların Türkiye’ye gelemediği ve ithal edilecek ayçiçek yağlarının ulaşmadığı iddiasıyla vatandaşın marketlere akın etmesi, fırsatçılara da gün doğurdu. Bazı marketlerde saat farkıyla aynı marka ve miktarda ayçiçek yağına fahiş zam yapıldığı görülürken, bazı marketler de raflardaki ürünleri depolara kaldırarak stoklamaya başladı. Sosyal medya hesapları ve bazı yayın organlarındaki asılsız bilgilere karşı Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’den açıklama geldi. Yeterli stok olduğunu anlatan Kirişçi, vatandaşları asılsız iddialara karşı uyardı. 


KİRİŞÇİDEN “SPEKÜLASYONLARA İNANMAYIN” ÇAĞRISI
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının gıda piyasalarında arz eksikliğine yol açarak bazı temel gıda ürünlerinde yeterli stok bulunmadığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, Türkiye’nin yeterli miktarda ayçiçek yağı stoku bulunduğunu ifade etti. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, sosyal medya hesabından ayçiçek yağı gibi temel gıda ürünlerinde yeterli stok bulunmadığı iddialarına ilişkin paylaşım yaptı. Bakan Kirişci, bazı basın yayın kuruluşlarında ve sosyal medyada Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan krizin gıda piyasalarında arz eksikliğine yol açarak ayçiçek yağı gibi temel gıda ürünlerinde yeterli stok bulunmadığı ve bu nedenle piyasa fiyatlarının arttığı bilgilerinin gerçeği yansıtmayan spekülasyonlar olduğunu söyledi. 
Türkiye’de ayçiçeği üretiminde son yıllarda önemli artışlar yaşandığını belirten Kirişci, “Toplam ayçiçeği üretimimiz 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 17 artmıştır. Ayçiçeği üretimindeki son yıllardaki artışa rağmen yurt içindeki tüketimin artması ve pandemi koşullarında artan talep nedeniyle ihtiyacımızın bir kısmı ithalat yoluyla karşılanmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan son gelişmeler yakından takip edilmekte olup, bitkisel yağ arzında sorun yaşanmaması için her türlü tedbir alınmaktadır. Bu kapsamda alternatif ülkeler ve alternatif yağ çeşitleri için gerekli çalışmalar yapılmış, ayrıca ayçiçeği yağ ihracatı da durdurularak, mevcut stokların yurtiçi tüketimi karşılayacak şekilde yönetilmesi sağlanmıştır” ifadelerini kullandı.


“GEREKLİ HER TÜRLÜ PLANLAMA YAPILMIŞTIR”
Ülke genelindeki yağış durumunun ayçiçeği ve kanola gibi yağlı tohumlu bitkilerin üretimine olumlu yansıdığına dikkati çeken Bakan Kirişci, “Bu çerçevede Çukurova bölgesinde başlayacak ilk hasada kadar gerekli her türlü planlama yapılmıştır. Ülkemizin 1-1,5 aylık tüketimimize ancak yetecek kadar ayçiçek tohumu ve yağ stoku bulunduğu iddiaları tamamıyla gerçek dışıdır. Gerek üretimimiz, gerek sektörün tedarikleri ve devir stoklarımız dikkate alındığında ülkemizin yeterli miktarda ayçiçek yağı stoku bulunmaktadır. Netice itibarıyla kamuoyuna yansıyan iddialar gerçeği yansıtmamakta olup, halkımızın endişe edeceği bir durum söz konusu değildir” dedi.


BELEDİYELERDEN STOKÇULARA VE FIRSATÇILARA BASKIN ( denetim  )
Diyarbakır’ın Bağlar Belediyesi zabıta ekipleri, ayçiçek yağı fiyatlarına zam yapılacağı spekülasyonları üzerine ürünleri raflardan kaldırıp depolarda saklayan marketlere yönelik gece baskını düzenledi. Birçok marketin deposunda yüklü miktarda ayçiçek yağı ele geçirdi. Bağlar Belediyesi zabıta ekipleri, ayçiçek yağı fiyatlarına zam yapılacağı yönündeki spekülasyonlar üzerine stokçuluk yapan marketlere gece saatlerinde baskın düzenledi. Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu'nun talimatıyla ilçe genelinde anlık baskınlar yapan zabıta ekipleri, depolarda stoklanmış ürünlerle karşılaştı. Marketlerin raflarında yer almayan yağların depolarda olduğu görüldü. İş yerlerini tek tek inceleyip didik didik arama yapan ekipler, stoklanan ürünlere el koydu ve yasal süreç başlattı.


Edirne'nin Enez ilçesinde bazı zincir marketlerin sıvı yağ fiyatlarına zam yapması üzerine kaymakamlık koordinesinde harekete geçen İlçe Emniyet Müdürlüğü, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Enez Belediyesi zabıta ekipleri eş zamanlı olarak üç zincir markette denetim yaptı.


Rusya-Ukrayna arasındaki çatışmalar nedeniyle "Türkiye'nin 1 aylık yağı kaldığı" yönünde çıkan haberlerin ardından vatandaşların marketlere akın etmesini fırsata çeviren bazı zincir marketler, yağ fiyatlarına 1 gün içinde zam yaptı. Enez Kaymakamlığı koordinesinde harekete geçen ekipler, eş zamanlı olarak üç zincir markette denetim yaptı. Yapılan denetimlerde tarihi geçmiş ürünler, ürün reyonları, reyon ile kasa arasındaki fiyat tutarsızlıkları ve stoklamanın önüne geçmek için depolar kontrol edildi.

(AA-İHA)


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.