SON DAKİKA
Hava Durumu

Yeşim işçiyi masada bıraktı

İhracat rakamlarında yüzde 44 büyüme kaydederek rekora imza atan Yeşim Tekstil, işçisine ise yüzde 5  gibi komik bir zam önerdi. 7 aydır devam eden görüşmelerde TEKSİF’in yüzde 25 zam talebi kabul edilmeyince 5 bin işçi dün sabah fabrika önünde greve başladı. Grev gerekçelerinden birinin de Yeşim Tekstil’in banka promosyonlarını vermeye yanaşmaması olduğu iddia edildi. 

Haber Giriş Tarihi: 29.11.2022 21:58
Haber Güncellenme Tarihi: 29.11.2022 21:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Yeşim işçiyi masada bıraktı

Canan Güleç

Yeşim Tekstil’de 7 aydır devam eden toplu iş sözleşmesinde uzlaşma sağlanamadı ve işçiler dün sabah greve çıktı. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, Teksif Sendikası (Türkiye Tekstil, Örme, Giyim ve Deri Sanayii İşçileri Sendikası) yüzde 25’lik zam talebini reddeden fabrika sadece yüzde 5 zam önerisinde bulundu. En son önceki gün yapılan görüşmede de uzlaşma sağlanamayınca TEKSİF grev kararı aldı. Yeşim Tekstil çalışanları dün sabah itibariyle fabrika önünde toplanarak şalter indirdi. 


İŞBAŞI DEĞİL, GREV KARARI
07:00- 15:00 vardiyasında çalışan 2 bin civarında işçi, işyerine geldiklerinde servislerinden inerek fabrika önünde greve başladılar. Fabrikada sadece bakım- onarım sorumlusu olan işçiler şalter indirmeden evvel kontrollerini yapmak için çalıştıkları bölümlere girdi. 3 vardiya çalışan fabrikada yaklaşık 5 bin kişi çalışıyor. 


“KANUNİ HAKKIMIZI KULLANDIK”
TEKSİF Bursa Pilot Şube Başkanı İsmail Kutur, gazetecilere, işveren temsilcileriyle ağustos ayından bu yana toplu sözleşme için görüştüklerini söyledi. Görüşmelerde bazı maddelerde işverenle anlaşır gibi olduklarını belirten Kutur, "En son bizim istediğimiz yüzde 25'lik zam teklifine işveren yüzde 5 teklif etti. Bunda da anlaşamadık ve kanuni hakkımız olan grev kararı aldık." dedi. Kutur, 26 yıldır çalıştığı bu firmada ilk kez greve gidildiğini ifade etti. Sonuç alıncaya kadar grevi sürdüreceklerini anlatan Kutur, "Hiç tasvip etmediğimiz bir şey ama sonunda işçiler için bir toplu sözleşme yapıyorsun. Toplu sözleşmede istenilenle verilen arasında uçurum olunca biz de mecburen kanuni hakkımızı kullanmış olduk." dedi.


İHRACATTA YÜZDE 44 ARTIŞ
Yeşim Tekstil, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan 2021 yılı ihracatın 1000 büyük şirketi listesinde genel sıralamada 57. ve sektörel sıralamada ise 6. olmuştu. Firma, 340 milyon 316 bin 558,36 dolarlık ihracat gerçekleştirerek önceki yıla oranla yüzde 44 artış ile adeta rekor kırdı. Yeşim Tekstil ayrıca Uludağ İhracatçıları Birliği (UİB) tarafından düzenlenen İpek Böceği İhracat Ödülleri'nde hem UTİB’in tekstil sektöründe en çok ihracat yapan hem de UHKİB’in hazır giyim ve konfeksiyon sektöründen en çok ihracat yapan firmaları listelerinde ilk sırayı aldı.


YEŞİM EN BÜYÜK 13 VE 22. FİRMA
Yeşim Tekstil ayrıca, BTSO tarafından hazırlanan “Bursa’nın 250 Büyük Firması - 2020” araştırmasında Yeşim Grup iki şirketle yer almıştı. Yeşim Satış Mağazaları ve Tekstil Fabrikaları AŞ (YSM) bir önceki yıla göre 3 basamak yükselerek genel sıralamada 13’üncü olurken, Almaxtex Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ de 2 basamak yükselerek 22’nci sırada yer aldı. 

YEŞİM, MISIR’IN DA İHRACAT ŞAMPİYONU
Dünya markalarının üretim ortağı olan Yeşim Grup CEO’su Şenol Şankaya, geçtiğimiz yıl Şubat ayında verdiği röportajda 3 yıl üst üste Mısır’ın en büyük hazır giyim-konfeksiyon ihracatçısı olduklarını ve büyümeyi sürdüreceklerini söylemişti. Moldova’daki üretimleri ile Avrupa, Mısır’daki üretimleri ile Amerika pazarına güçlü giriş yapan Yeşim Tekstil, üretime güç katarak yıllardır firmayı büyüten Bursa işçisini masada bıraktı. 


ŞOK İDDİA
Öte yandan grev kararının ardından iş dünyasında şok bir iddia da dilden dile dolanmaya başladı. Yeşim, ABD kotası olmadığı için üretimini Mısır ve Moldova’ya kaydırıyor. Bu arada Ağrı’da da bir tesisi olan Yeşim’in, Ağrı Tesisi’nde işçi çıkartmaya başladığı belirtilirken, Bursa’da uzlaşmanın sağlanmamasının bir nedeninin de Yeşim’in Bursa Fabrikası’ndan da vazgeçmiş olabileceği olarak ifade ediliyor. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.