SON DAKİKA
Hava Durumu

Yine Torunlar yine skandal!

Aziz Torun’un Torunlar A.Ş. firmasına ait Zafer Plaza’daki Boyner Mağazası’nın yıkımı sırasında AVM’nin alt katında yaşanan tavan çökmesi, akıllara çok sayıda soru getirdi. Torunlar A.Ş. tarafından üstlenilen yıkım çalışmasında ihmaller zinciri, Aziz Torun’un Bursa’ya karşı olan yaklaşımını bir kez daha ortaya koydu. 

Haber Giriş Tarihi: 12.05.2022 22:03
Haber Güncellenme Tarihi: 12.05.2022 22:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Yine Torunlar yine skandal!

Bursa’da Torunlar A.Ş.’ye ait Zafer Plaza’nın bir bölümünde yıkım yapılırken, yüzlerce insanın alışveriş yaptığı mağazalar kısmında yaşanan göçük, arkasında çok sayıda soru işareti bıraktı. Zafer Plaza AVM’nin yıkımı esnasında iş makinasının kayarak, havalandırma şaftına düşürdüğü molozların 2’inci kattaki mağazanın asma tavanının çökmesine sebep olduğu ortaya çıktı. İş makinasının kayma anı ise güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Ayrıca, yaşanan çökmenin ardından AVM’deki yıkım çalışmalarının mesai saatleri içerisinde olmasının yönetmeliğe aykırı olduğu iddia edilirken, iş güvenliği uzmanlarının yıkım öncesi hazırladıkları risk analizi raporlarının Çevre ve Şehircilik Bursa İl Müdürlüğü tarafından inceleneceği öğrenildi.


MUCİZE ESERİ FACİA YAŞANMADI
Ulucami, Hanlar Bölgesi ve tarihi Tophane surları arasında bulunan plazanın bir bölümünde tarihi aksın dokusunu bozduğu gerekçesiyle yıkım çalışması yapılıyordu. Yıkım esnasında Torunlar A.Ş.’nin ilk ve en büyük AVM’lerinden biri olan Zafer Plaza’da alışverişin devam ettiği esnada yaşanan çökme, büyük paniğe sebep oldu. İkinci kattaki mağazanın tavanının çökmesi neticesinde, AVM toz bulutuyla kaplanırken, vatandaşlar can havliyle dışarıya kaçtı. Olay yerine çok sayıda itfaiye, ambulans, polis ve arama kurtarma ekipleri sevk edildi. AFAD ekiplerinin gece boyu devam eden köpekli arama kurtarma çalışmaları sonrasında enkaz altında kimsenin bulunmadığı belirlendi.


İHMAL İDDİALARI GÜNDEMDE
Akıllarda soru işareti bırakan çökmeyle ilgili çeşitli ihmal iddiaları da ortaya atıldı. AVM’de görevli bazı mağaza çalışanları, tehlike anında devreye giren uyarı sirenlerinin yıkım esnasında da çaldığını belirtti. Çalışanlar, göçük yaşanmadan önce hareket sensörlerine bağlı sirenlerin yine çaldığını fakat AVM yönetiminden herhangi bir "acil boşaltın" uyarısı gelmediğini söyledi. Bir başka mağaza çalışanı ise AVM’de gündüz yıkım yapılmasının yönetmeliğe aykırı olduğunu, yıkımın mağaza kapandıktan sonra yapılması gerektiğini vurguladı. Öte yandan yönetmelikte üst katlarda inşaat çalışması yapılırken alt katların boşaltılması gerektiği boşaltılamadığı durumlarda güvenlik önlemlerinin arttırılarak çalışmanın yapılabileceğinin belirtildiği öğrenildi.


İMO KONUYU TAKİBE ALDI
Ortaya atılan ihmallerle ilgili konuşan İnşaat Mühendisleri Bursa Şube Başkanı Ülkü Küçükkayalar, "İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi olarak, konuyu takibe aldık. Teknik komitemizden 3 arkadaşımız yerinde incelemelerini yapıyor. Raporlarını sunacaklar. Kendileriyle yaptığım telefon görüşmesinde aldığım ön bilgiye göre, yapısal bir hasar söz konusu değil. Yapısal hasardan kastımız, kolon, kiriş, döşeme gibi taşıyıcı sistemde olan bir hasar yok. Ancak yıkım sebebiyle oluşan, çökme mevcut. Büyük bir alandaki, asma tavan çöktüğü için büyük bir etki yapmış. Yaralı ve ölenin olmaması bizleri sevindirdi" dedi.


Çok katlı bir bina olduğu için havalandırma şaftlarının olduğunu belirten Küçükkayalar, "O şaftların yüzeye üstleri açık bir şekilde çıkması gerekiyor. Yılımdan zarar görmesin diye, o bölgedeki havalandırmanın üzeri çelik bir malzemeyle kapatılmıştır. Ancak yıkımdan gelen moloz ve kepçe o malzemeye hasar verdiği için şafttan aşağı molozlar düşmüş. O molozlar aşağı düşerken de, asma tavanların bağlantılarını koparmıştır. Bir yerden koptuğu için, geri kalanı da çökmüş" diye konuştu.


"ÖNLEM ALMAK GEREKİYORDU"
Alışveriş merkezi açıkken kıyımın olmasıyla ilgili konuya değinen Küçükkayalar, “Yıkım yönetmeliği var. 2018’de çıkarılmış ama eksiklerinin olduğunu görüyoruz. Önlem almak teknik insanların öngörüsüyle doğru orantılıdır. Bu öngörünün yapılmış olması gerekiyordur. Bir alışveriş merkezi ve insanların çok girip çıktığı bir yer. En azından belli bölgelerde bunun yapılması gerekiyordu. Hissiyatınızı, aklınızı ve teknik bilginizi kullanarak karar verilmelidir" şeklinde konuştu.


"İHMAL DİYEMEYİZ AMA ÖNGÖRÜSÜZLÜK VAR"
Yıkım ruhsatı verilirken, gereken önlemlerin alınması gerektiğini belirten Küçükkayalar, "Ancak raporda ne yazıyor bilemiyoruz. Tabi ki, teknik insan bakış açısıyla bunlar öngörülebilirdi. İhmal suçlama olur. Ama öngörüsüzlük daha doğru bir ifadedir" dedi.


YAPIMI SIRASINDA DA SORUN OLMUŞTU
Aziz Torun’a ait Torunlar A.Ş. tarafından Erdem Saker döneminde inşa edilen Zafer Plaza’nın yapımı sırasında hemen yanındaki tarihi Hocailyas İlkokulu’nda toprak kayması nedeniyle önemli hasar oluşmuş, burada eğitim gören öğrenciler aylarca başka okullara taşınmıştı. O dönem de büyük tartışmalara neden olan Zafer Plaza’nın ardından yine aynı firmanın yaptığı Korupark da yıllardır Bursa gündeminden düşmüyor. Mahkemelik olan Korupark’ta Torunlar davayı kaybetse de hukuku uygulamamakta direniyor. 


CEMİL AYDIN YENİDEN GÜNDEME TAŞIDI
Osmangazi Belediye Meclisi önceki dönem MHP Grup Sözcüsü Cemil Aydın yaptığı açıklamada, “Torunlar AŞ’nin yaptığı Korupark Evleri 2. Etapta plan değişikliği yapılarak fazladan yüzlerce daire yapılması yönündeki itirazlar Bursa 2. İdare Mahkemesi tarafından haklı bulunmuş, geçtiğimiz dönem dosya Osmangazi Belediye Meclisi'nde görüşülüp oy birliği ile mahkeme kararı kabul edilmişti.  Yapılan itirazı mahkeme haklı buldu ve uygulamayı iptal etti. 08 Nisan 2015 tarihli Osmangazi Belediye meclisinde mahkeme kararına uyuldu. Fakat geçen uzun süre içinde konutlar bitti ve iskana açıldı. Şimdi ne olacak? Yapılan konutların ruhsat ve yapı kullanma izinleri nasıl izah edilecek? Sorular ve süre uzadıkça uzadı ve konu neredeyse unutuldu.  Ne zaman ki Tarihi Hanlar Bölgesi'nde adı geçen şirkete ait binanın yıkılacağı ve karşılığında Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Zafer Plaza'daki yüzde 18 hissesinden yüzde 8.5 oranında alacağı iddiası tekrar Korupark ve rant konusunu Bursa gündemine taşıdı. Ortak kanaat ve beklenen adı geçen sermaye grubunun mahkeme kararıyla tekrar tekrar ortaya çıkarılan rant karşılığında Bursa'ya okul, hastane, spor tesisleri, camii, yol, köprü gibi yatırımlarla borcunu ödemesi beklenirken üstüne yıkılan bina yerine hisse alıyor söylentisi kamu vicdanını rahatsız etmiştir.  Umarız Bursa'nın hakkı Bursa'ya iade edilir” ifadelerini kullandı. 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.