SON DAKİKA
Hava Durumu

Yuh artık ! Kaçak kat değil kaçak blok yapmışlar!

Nilüfer’de CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey’le ilgili iddiaların ardı arkası kesilmezken, bu kez Ataevler’de yapılan bir kentsel dönüşümde ortaya saçılan belgeler, Nilüfer’in rant çeteleri tarafından nasıl talan edildiğini gözler önüne serdi. Söylem Gazetesi Sahibi Gazeteci Semra Teke’nin gündeme getirdiği iddiaya göre, yapılan plan tadilatı ile Ataevler’deki sitede 83 daire fazladan yapılırken, kaçak katı geçen rantçılar kaçak bloklar yaptı. 

Haber Giriş Tarihi: 22.08.2022 20:37
Haber Güncellenme Tarihi: 22.08.2022 20:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Yuh artık ! Kaçak kat değil kaçak blok yapmışlar!

Nilüfer’i rant oyunları ile adeta talan eden rant havuzunun her geçen gün yeni bir oyunu deşifre oluyor. Recep Altepe’nin Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde kentsel dönüşümün hızlandırılması için 0.50 emsal ve kat artışı kararlarının ardından, bölgede adeta altın bulmuş gibi yeni binaları bile yıkarak sözde kentsel dönüşüm yapmaya girişen rant havuzunun müteahhitleri, sağlanan imkanlar yeterli olmamış olacak ki, daha fazlası için akıl oyunlarına girişmiş. 


 BOZBEY İSTEDİ 83 DAİRE FAZLA ÇIKTI
Gazeteci Semra Teke’nin kaleme aldığı makalede aldığı skandal uygulama ile yasal olarak 49 bin 500 metrekare kapalı inşaat alanı olan site, daha sonra tadilat projesi ile alanını 61 bin 800 metrekareye çıkarıyor. Bozbey ve hemen ardından Turgay Erdem döneminde yapılan manevra ile tam 83 fazladan daire çıkarılıyor.  Akıllara zarar imar oyunu, Mustafa Bozbey’in henüz Nilüfer belediye başkanı, aynı zamanda CHP’nin Büyükşehir Başkan adayı olduğu dönem başlıyor. Kentsel dönüşüm projesini alan müteahhit firma yetkilileri Mustafa Bozbey’e giderek,  “Bu daire sayısı bizi kurtarmıyor, sen bizi kurtar!” diyorlar. Gelenleri dinleyen Bozbey de, “Elbette” diyor “Nilüfer’deyken çözelim sizin işinizi”… 


DEVREYE BOZBEY’LE YAKINLIĞI BİLİNEN İŞADAMI GİRİYOR
Bu görüşmenin ardından devreye Bozbey’le olan yakınlığı bilinen H.G. isimli kişi giriyor. Müteahhit firma ile tüm görüşmeleri o saat itibariyle H.G. yapıyor.  İddiaya göre, seçimden önce aile dostu H.G., Bozbey’in verdiği söze karşılık müteahhide gidiyor ve bu jest (!) karşılığında nakit vererek 3 daire aldığına dair sözleşme yapıyor. Ancak müteahhit kendisi hakkında “Dairelerimizi rüşvet muhteviyatında almak istiyor” diye şikayetçi oluyor.  H.G’de 20 daireye satılamaz şerhi koyduruyor.  Kriz daha sonra çözülürken, müteahhit firma şikayetten vazgeçiyor.  İstenen daireleri H.G.’ye veriyorlar. 


İŞTE O İDDİALAR
2018 yılında kentsel dönüşümü yapacak firmaya inşaat alanı 49 bin 500 metrekare olarak ruhsat veriliyor.  Burayla ilgili işlemler sürüyor ve süreç Turgay Erdem’in seçilmesinin ardından da devam ediyor. 2019’da tadilat planı ile inşaat alanı 6tam 1 bin 800 metrekareye çıkarılıyor.  İmar planında yapı yüksekliği azami 24 buçuk metreyken, tadilat ruhsatıyla yapı yüksekliği izni 32 metre 40 santime çıkıyor.  Ruhsata göre 345 daire çıkması gereken alanda plan değişikliği ile daire sayısı bir anda 428’e yükseliyor. Bu da 83 ekstra daire ve en az 150-160 milyon liralık ekstra bir kazanç anlamına geliyor. İş bununla da kalmıyor. Müteahhitlerin yapılacak işin boyutuna göre yeterlilik belgesi olması gerekiyor. Bu boyutta bir inşaatı yapmak için H grubu yeterlilik belgesi yetmiyor ancak ilgili firmanın belgesinin H Grubu olduğu daha sonra bilirkişi raporunda yer alıyor. Yer sahipleri ile yapılan sözleşmede müteahhit numarası başka, ruhsatta çıkan numaranın başka olduğu bilirkişi raporunda yer alıyor. Yani Nilüfer Belediyesi sözleşmede müteahhit belgesi olmayan ve oranın yapılmasına belgesi yetmeyen H grubu müteahhide kentsel dönüşüm izni veriyor! Eski sitedeki 191 maliki vekalet gereği temsilen 5 hissedarla kurulan şirketin 5’inin ve bir vekalet vermeyen malikin imzası olmadan işlem yapılamayacağı halde Nilüfer Belediyesi bütün işlemlerde tek imzayı yeterli görüp, suç işliyor. Yaşanan usulsüzlükleri fark eden yapı denetim firmaları üç blok için sözleşmelerini fesih ediyor. Buna rağmen bir blokta beton döküm işlemi uygulanıyor. Şikâyetler üzerine inşaat Nilüfer Belediyesi’nce iki kez mühürleniyor. Ama mühür fevki ile yapımı devam ediyor. Yapı denetim firmaları ile düzenlenen seviye tespit tutanaklarında malikler adına imza atacak kişinin imzası taklit ediliyor. Bunu fark eden imzası taklit edilen vatandaş gidip savcılığa suç duyurusunda bulunuyor. 


KİRA YARDIMI İÇİN BAŞVURAMIYORLAR
Kentsel dönüşümde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kira yardımı imkanından maliklerin yararlanabilmeleri için müteahhit firmanın bakanlığa başvuruda bulunması gerekiyor. Ancak müteahhit firma bu başvuruları yapmıyor. Konu Büyükşehir Belediyesi’ne yansıyor ve inşaat ruhsatı Büyükşehir Belediyesinin konuyu Nilüfer Belediyesine sorması üzerine iptal ediliyor.  Konu Nilüfer Kaymakamlığına ve Savcılığa da intikal ediyor ancak bir işlem yapılmıyor iddiaya göre. 


SAVCILIK HAREKETE GEÇECEK Mİ?
Nilüfer’de rant oyunlarının tavan yaptığı noktalardan birisi Kentsel Kentsel dönüşüm projeleri. Tek imza ile onlarca hatta yüzlerce iş yapıldığı kamuoyunca biliniyor. Ancak ne yargı ne de idare bugüne kadar bu alana nedense girmeye pek sıcak bakmıyor. Önümüzde yüzlerce insanın mağdur olma riski duruyor. Bakalım kamu idaresi buraya müdahale edecek mi? Daha da önemlisi Cumhuriyet Savcılığı bu iddialarla ilgili harekete geçecek mi?


(Alpaslan YILDIZ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.