SON DAKİKA
Hava Durumu

Yüzyıllık hayalimiz Gemlik’te gerçeğe dönüştü: "Yolun açık olsun, tekerine taş değmesin Togg..."

Türkiye Cumhuriyeti, 99. Kuruluş yıldönümünü tarihi bir açılış töreni ile kutladı. Türkiye’nin otomobili Togg’un Gemlik Teknoloji Üssü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı görkemli bir törenle seri üretim için açıldı. Törenle birlikte Togg Gemlik Kampüsü'nde Türkiye'nin yerli otomobil macerası resmen başladı.

Haber Giriş Tarihi: 29.10.2022 21:25
Haber Güncellenme Tarihi: 29.10.2022 22:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Yüzyıllık hayalimiz Gemlik’te gerçeğe dönüştü: "Yolun açık olsun, tekerine taş değmesin Togg..."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 27 Aralık 2019'da ön gösterim araçlarının tanıtımı yapılan, 18 Temmuz 2020'de Gemlik’teki fabrikasının inşasına başlanan Togg'un seri üretimi için geri sayım sona erdi. Fikri ve sınai mülkiyet hakları yüzde 100 Türkiye'ye ait küresel bir marka ortaya çıkarmak ve Türk mobilite ekosisteminin çekirdeğini oluşturmak hedefiyle yola çıkan Togg'un seri üretiminin gerçekleştirileceği Gemlik Kampüsü, muhteşem bir törenle açıldı.  


AKILLI CİHAZ SERÜVENİ BAŞLADI
Tesisin açılış töreninde konuşan Togg CEO'su Gürcan Karakaş, otomobilden daha öte bir şey yapmak için yola çıktıklarını belirterek, ''Oyunun kuralları neyi gerektiriyorsa onu yaptık'' dedi. Gürcan, Togg'un geçirdiği süreciyse şöyle özetledi: ''Akıllı cihaz nasıl serüven olarak başladı. 2018 yılında karakalem çizimlerle başladık sonra 3 boyutlu prototipini oluşturduk. Mayıs 2021'de geliştirdiğimiz ürünlerimizi denemeye başladık. Temmuz'da deneme üretimine başladık. Ülkemizin ve dünyanın en iyileriyle çalışarak akıllı cihazımızı geliştirdik. İlk etapta 100 bin ikinci etapta 175 bin araç üretebilecek şekilde tesisimizi tasarladık''.


“DÜN ÜRETEMEZSİN DİYENLER, BUNU DÜNYAYA SATAMAZSIN DİYORLAR”
Törende konuşan TOBB Başkanı Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Dün üretemezsin diyenler, bunu dünyaya satamazsın diyorlar. Sayın Cumhurbaşkanım sizin huzurunuzda milletimizin şahitliğinde bir söz daha veriyoruz. Önce Avrupa’ya sonra tüm dünyaya Türkiye’nin otomobilini satacağız” dedi.  Hisarcıklıoğlu, “Dün üretemezsin diyenler, bunu dünyaya satamazsın diyorlar. Sayın Cumhurbaşkanım sizin huzurunuzda milletimizin şahitliğinde bir söz daha veriyoruz. Önce Avrupa’ya sonra tüm dünyaya Türkiye’nin otomobilini satacağız” ifadelerini kullanan Hisarcıklıoğlu, “Bu hedefi de siz verdiniz. İhracat olmadan olmaz dediniz. 2024 sonundan itibaren inşallah ihracat haberlerimizi otomotiv merkezi Avrupa’dan başlayarak duymaya başlayacaksınız. Teknolojimizle mobilite çözümlerimizle rekabetçi fiyatımızla küresel bir marka olacağız. Niye Türkiye’nin otomobili diyoruz, çünkü sadece bu araç Türkiye’de üretilmeyecek. Markası, patenti, tasarımı bizim olacak. Biz lisans almayacağız. Lisans satacağız. Montaj yapmayacağız. Montaj yaptıracağız. Otomotiv tedarik sanayimizi yeni nesil mobilite eko sistemin global oyuncuları haline getireceğiz. TOBB ETÜ’de yer alan merkezimizde geliştirdiğimiz ve geliştireceğimiz teknolojilerle dışa bağımlılığımızı azaltacağız. İhraç eden ülke haline geleceğiz. Biz kararlarımızı alırken Paris’ten Detroit’ten Torino’dan izin almıyoruz. Kararlarımızı biz Gemlik’ten alıyoruz” dedi.


BANTTAN ERDOĞAN İNDİRDİ
Banttan ilk Togg otomobili çıkarakak salona kadar kullanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet bayramını kutlayarak konuşmasına başladı.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Seri üretim bandından indirip sizlerin huzuruna çıkardığımız ilk araçla 60 yıllık hayalin gerçeğe dönüşüne şahitlik ediyoruz" dedi. Erdoğan'ın şu sıralar törende yaptığı konuşmadan öne çıkanlar şöyle: "Böylesine tarihi bir açılışta buluşmamızı sağlayan Rabbimize hamdü senalar ediyorum. Togg ortak hayal kurma tadını hepimize yaşatan projenin adıdır. Seri üretim bandından indirip sizlerin huzuruna çıkardığımız ilk araçla 60 yıllık hayalin gerçeğe dönüşüne şahitlik ediyoruz.  Bir tarafta kırmızı bir tarafta beyaz. Ne anlama geldiğini herhalde anlıyorsunuz. Togg Türkiye'nin 85 milyonun ortak gururudur diyoruz. Togg'u seri üretim bandından indirmek için gecesini gündüzüne katan herkesi yürekten kutluyorum. Biz bu ürüne otomobil diyoruz ama üreticileri onu akıllı cihaz olarak tanıtıyor. Akıllı cihazların ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Binlerce yıldır en çetin engelleri aşarak varlığını sürdürmüş feleğin çemberinden geçerek devletini kurmuş bir milletiz."


ERDOĞAN, TOGG ARACINI TEST ETTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Togg'un seri üretiminin yapılacağı Gemlik Kampüsü’nü gezdikten sonra Togg aracını test etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, ziyaret sırasında "5 Babayiğit" ve 1500 fabrika işçisiyle fotoğraf çektirdi. Hatıra fotoğrafı çekimi, "Yaşasın Cumhuriyet" yazılı zemin önünde gerçekleştirilirken, alanda farklı renklerde 6 Togg aracının varlığı dikkati çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, fabrika turunda, gövde ve montaj bölümünü ziyaret etti. Togg logolu montlar giyen Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, sonrasında Togg aracını test etti.


(Kadir Umut Pehlivan)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.