SON DAKİKA
Hava Durumu

Meslek seçimini el aleme bırakmayın

Yazının Giriş Tarihi: 31.07.2022 20:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.07.2022 20:18

Ne yazık ki toplumumuzda en sık yakınılan ve hayattan çıkarılması zor olan bir kavramdır, “elalem”. Uzmanlar, tam da üniversite bölüm seçimleri yapılırken çocukların bireysel kararlarının önemine dikkat çekiyor. Eğitim Uzmanı ve Tercih Danışmanı Ertuğrul Tut, “Kulaktan dolma akraba veya komşu referanslı meslek seçimi yerine, hayalini kurduğunuz ilgi alanınıza giren bölümleri listenize dahil edin” diyor. 


Peki nelere dikkat etmek gerek tercih yaparken?
Adayların tercihlerini yaparken, puanı değil sıralamayı dikkate alarak listeleri oluşturması gerektiğini belirtiyor Tut, ”Kılavuzda yer alan geçen yılın sıralamaları fikir edinme açısından oldukça önemlidir. Karşısında puan olmayan bölümler, yeni açılmış ve dolmayan bölümlerdir. Bu bölümleri tercih listemizde arzu ettiğimiz sıraya koyabiliriz. İstenilen üniversite ve bölümlerin listeye dahil etmeden önce gerekli bilgileri üniversiteleri ziyaret ederek ve bölüm akademisyenlerinden bilgi alarak aklınızdaki soruları mutlaka sorun ve tercih listenize dahil edeceğiniz üniversitenin havasını soluyun. 


Kulaktan dolma, akraba veya komşu referanslı meslek seçimi yerine, hayalini kurduğunuz ilgi alanınıza giren bölümleri listenize dahil edin. Meslekler ve çalışma alanları ile ilgili bilgileri sosyal mecralarda bulabilirsiniz. Tercih edeceğiniz mesleğe yatkınlığınızı mesleki yönelim envanterlerini çözerek fikir sahibi olabilirsiniz. Ek olarak okuyacağınız bölümün akademik derslerini inceleyerek fikir sahibi olabilirsiniz.  


En zor kısım olarak gördüğünüz ama aslında görece kolay olan süreç, tercih listesini oluşturmaktır. Çünkü yukarıda bahsettiğimiz süreçleri uyguladığınız takdirde işin çoğunu zaten kolaylamış oluyorsunuz. ÖSYM’nin de belirttiği gibi bazı kurallarla birlikte istek sıranız oldukça önemli.


Meslek seçiminde o alanda çalışan birilerinden fikir almak oldukça büyük önem taşıyor. 


En önemlisi de kişinin kendini tanıması. 


Tut, sözlerini şöyle tamamladı: “Lisans programlarını listemize dahil ederken okuyacağımız bölümün mesleki anlamda alternatifleri barındırıyor olması, geleceğe dair daha sağlıklı bir mesleki yönelim anlamını taşımaktadır. Bu bakımdan bir nebze de olsa öngörülü olmakta ve kendimiz tanımakta fayda var.”

Tüm çocuklarımız ve gençlerimiz için güzel yarınlar olmasını diliyorum. 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.