SON DAKİKA
Hava Durumu

MS kadınları tehdit ediyor

Yazının Giriş Tarihi: 31.07.2022 20:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.07.2022 20:17

Bir sinir sistemi hastalığı olan Multipl Skleroz (MS) yaklaşık 2.8 milyon kişide görülmekte. MS şüphesi olanların bir an önce nöroloji uzmanına başvurması, hastalığın seyri için önem taşırken; obezite, sigara kullanımı, geçirilmiş EBV enfeksiyonu, D vitamini eksikliği de risk faktörleri olarak öne çıkıyor. Son araştırmalar, MS’in kadınlarda, erkeklere göre daha fazla rastlandığını gösteriyor. 


Belirtileri fark edince doktora gitmek gerek ancak bu noktada izlememiz gereken saat takibini aklımızda tutmalıyız. MS genellikle başlangıçta ataklarla kendisini belli etmektedir. Bu ataklar başladığında birkaç günden 10 güne kadar sürmektedir. Fakat MS bulguları pek çok hastalığın bulgularına benzediğinden pek çok kişi kendisinde MS olup olmadığını sorgulayabilmektedir. 


Bu belirtilerin en belirginlerini uzmanlar şöyle anlatıyor: el-kol-bacak ve gövdede uyuşukluk, kol ve bacakta güç kaybı, bulanık görme, görme kaybı, çift görme, denge kaybı, idrar kontrolünde sorunlar, el ve kollarda karıncalanma hissi, hafıza sorunları, yorgunluk.


Ancak, bu bulguların MS’ten kaynaklandığının söylenebilmesi için, 24 saat ve üzerinde sürmesi, ateş ve enfeksiyonun eşlik etmemesi ve MS için muayenede uyumlu bulguların eşlik etmesi gerekir. “Atak bulgularının yerleşmesi inme veya sara (epilepsi) hastalığında olduğu gibi ani bir şekilde olmaz. Genellikle yakınmaların bir iki gün içinde yerleştiği görülmektedir. Belirtiler başlangıçta kendiliğinden düzelebilir ama ataklar halinde gelirken, ilerleyen dönemlerde ataklar bazı izler bırakmaya başlayabilir. Hastaların bir bölümünde ise, bulgular atak olmaksızın başından itibaren yavaş ve sinsi ilerleyiş ile sürebilmektedir. Bu grupta en sık görülen yakınma giderek ilerleyen yürüme güçlüğü şeklindedir.”


Unutmayalım, bir hastalıktan kuşkulanmak için sadece belirtileri göstermek değil belli bir süre maruz kalmak yeterli sayılır. Kendimizi gözlemleyerek erken teşhis ve hızlı tedavinin önünü açabiliriz. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.