SON DAKİKA
Hava Durumu

Ne yazık ki küçük esnaf ölüyor!

Yazının Giriş Tarihi: 05.02.2022 19:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.02.2022 19:58

Global olarak yaşanan ekonomik sorunlar ülkemizi de oldukça etkiliyor. Devlet ne kadar tedbir alsa da serbest piyasa ekonomisi çerçevesinde belli oranda sıkıntıları yansıtmamanın imkanı olmuyor. 


İşte marketlerde çarşıda pazarda yaşanan enflasyon özellikle dar gelirliye çok zor bir dönem yaşatırken, uzun süredir devletin sübvanse ettiği enerji fiyatlarına gelen zamlar sadece dar gelirlileri değil bu kez ülkenin tamamını sıkıntıya sokacak bir hal alıyor. 


Özellikle elektriğe yapılan zam nedeniyle hane halkları için faturalar kabul haline gelirken, küçük esnaf da kara kara düşünüyor. Yüksek elektrik giderlerini fiyatlara yansıtsalar müşteri gelmiyor, yansıtmasalar dükkan kepenk kapayacak. 


Aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık durumu anlayacağınız. Geçecek elbet böyle sürmeyecek ama bu süreçte insanlar oldukça yıpranacak gibi görünüyor.
Mesela Bursa’da önceki gün kafe restoran ve barlar saat 21.00-22.00 arasında ışıklarını kapatarak elektrik zamlarını protesto etti. Oldukça fazla işletmenin bu protestoya katıldığını duyduk. 


Ne yazık ki enerjide dışa bağımlı olmanın dezavantajları bunlar. Umuyoruz ki atılan adımlarla dışa bağımlılık süratle azaltılarak, milli kaynaklardan maksimum yararlanma imkanına biran önce kavuşuruz. Ancak öncelikle esnafa ve hane halklarına gelen bu devasa faturalar için mutlaka formül bulmak da gerekiyor.  
Pandemi döneminin kaybedeni olan küçük esnafın daha fazla sıkıntı çekmemesi için bir an önce bir yöntem bulunması da şart. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müdahalesiyle 150 kW olan kademe sınırı 210’a çıkarıldı ancak bunun küçük esnafı da kapsayacak şekilde bir miktar daha yükseltilmesi gerekiyor gibi görünüyor. 


Ya da çoklu tarifeye geçilerek insanların gücü oranında ödeyeceği bir sistem de kullanılabilir. Esnaf örgütlerinin esnafa ayrı tarife talebi de değerlendirilebilir. 
Bu süreçte gözümüze çarpan başka bir konuda tüm küçük esnaf sıkıntı çekerken BESOB ve başkanı Arif Tak’tan ses çıkmıyor olması. Akşamları yapılan protestoları bile bir derneğin çağrısı ile yapılıyor. Esnaf, şu son yaşadıklarını da göz önünde bulundurarak mesleki örgütlerine seçeceği kişileri çok iyi değerlendirmeli. 


Zor gününde yanında olmayan ama aidat isterken kaplan kesilen tiplerle artık bağını kopartıp, görevinin hakkını verecek isimlerle yol yürümeli derim. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.