SON DAKİKA
Hava Durumu

Obezite hastalıklara davetiye çıkartıyor

Yazının Giriş Tarihi: 24.11.2022 22:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.11.2022 22:11

Obezite, dünyada özellikle gelişmiş ülkelerin en önemli sağlık sorunlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 1, 9 milyar kişi fazla kilolu ve bunların 600 milyonu da obez. Dünyada giderek yaygınlaşan obezite, yaşam kalitesini ve süresini anlamlı derecede etkiler. Ancak obezite tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Konu ile ilgili Obezite tanımına dikkat çeken Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Ekiz, obezitenin insanın vücudunda sağlığını bozacak kadar fazla yağ oranının olması olduğunu söyledi. Vücuttaki bu fazla yağların hayat kalitesini düşürdüğünü vurgulayan Op. Dr. İbrahim Ekiz, obezitenin hareket kısıtlılığının yanında birçok hastalığa davet çıkaran bir sağlık problemi olduğundan bahsederek,  şöyle devam etti: “Obezite, uyku apnesinden tutun da solunum güçlüğü, kas iskelet sistemi problemlerinden insülin direnci, hipertansiyon, safra kesesi hastalıkları ve koroner arter hastalıklarına kadar birçok sağlık problemine neden olabilmektedir” dedi.

Obezite ameliyatlarının mide kelepçesi, gastrit by-pass ve tüp mide gibi türlerinin olduğunu söyleyen Op. Dr. İbrahim Ekiz, bunların içinde en fazla yaptıkları ameliyatın tüp mide ameliyatı olduğunu ve aldıkları geri dönüşlerin de çok güzel olduğunu vurguladı. Bu geri dönüşlerde bir yıla kadar fazla kilolarının tamamına yakınını verebildiğini belirtti. Tüp mide ameliyatlarının birçok avantajının olduğunu söyleyen Op. Dr. İbrahim Ekiz, şunları söyledi: “Bu ameliyat sonrası tip 2 diyabet, hipertansiyon ve uyku apnesi gibi sağlık problemlerinde azalma görülmenin yanında mide küçüldüğü için tokluk hissi meydana gelir. Diğer ameliyat yöntemlerine göre kilo verilmesi daha kolay ve kalıcıdır. Ameliyat sonrası hastaların bu alanda çalışan diyetisyenlerden beslenme eğitimi almalarını tavsiye ediyoruz. Obezite cerrahisi sonrası hastaların yaşadıkları fizyolojik ve psikolojik değişimlere sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde adapte olabilmesi için beslenme eğitimi ile alışkanlıkların değişmesi gerekiyor. Özellikle obezite ameliyatı sonrası yaşanacak hızlı kilo kaybında, kastan kaybın en aza indirilebilmesi için doğru besin kaynaklarının neler olduğu ve aşamalar nasıl sürdürülmesi gerektiğini hastalarımıza aktarıyoruz. Tüm bunların yanında hareketsiz kalmamak da önem taşıyor. Obezite ameliyatı sonrası beslenme alışkanlıklarının değişmesinin yanında aktif yaşamın da sürdülmesi gerekiyor. Beslenme kadar fiziksel aktivite ve sporun da yaşam tarzı haline getirilmesini tavsiye ediyoruz”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.