SON DAKİKA
Hava Durumu

Obeziteyle mücadeleye menüden mi başlamalı?

Yazının Giriş Tarihi: 02.08.2022 20:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.08.2022 20:26

Dünyanın 2 büyük sorunu; obezite ve açlık. Ne yazık ki her ikisi de gün geçtikçe hem sayı olarak artmakta hem de çok daha erken yaşları etkilemekte. Açlıkla mücadele insani boyutta bir sorumluluk gerektiriyor. Peki ya obezite ile savaş… Sadece kişinin az yemesini öğütlemekle çözülebilir mi? Bu öğüdü desteklemek için, obezitenin en büyük tetikçilerinden denebilecek hazır yemek sektörü, menülerinde, yemek etiketlerinde değişiklik yaparak bir farkındalık oluşturabilir mi dersiniz?


Obezite ile mücadele konusunda küresel ve ulusal düzeyde önem kazanan politikalardan birinin menü etiketleri uygulaması olduğunu belirten uzmanlar, ürünlerin üzerindeki menü etiketlerinin sağlıklı besin seçimi sağlanabilmesi adına tüketicinin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi amacını taşıdığını ifade ediyor. Etiketlerde yer alan bilgilerin doğru değerlendirilmesi için de tüketicilerin ve çalışanların bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.


Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Hatice Çolak, tüketilen ürünlerin besin değerlerini gösteren menü etiketlerinin önemine değinen alan uzmanlarından biri. Çolak, bu konunun ne kadar önemli olduğunu, “Menü etiketleri sağlıklı besin seçiminin sağlanabilmesi adına tüketicinin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi amacını taşıyan, enerji ve besin ögeleri bilgisinin, menü ya da menü tabelaları aracılığı ile tüketici ile paylaşıldığı bir sağlık eğitimi aracıdır.” diyerek özetliyor ve bizlere şu uyarıda bulunuyor: “Her gün birçok kişide kafeterya, restoran, yemekhane, hızlı hazır yemek zinciri benzeri yerlerde besin tüketiminin artması yüksek enerji alımına, vücut ağırlığında artışa ve dolayısıyla obezite riskine neden oluyor. Menü etiketleri sayesinde yiyecek-içecek servis noktalarında enerji ve besin ögesi içeriklerinin sunulması, tüketicilerin daha sağlıklı seçimler yapmasına yardımcı oluyor. Obezite ile mücadele konusunda küresel ve ulusal düzeyde önlemlerin alınması gerekliliği konusunda önem kazanan önleme politikalarından bir tanesi de tüketicinin bilgi edinme hakkını savunan ve tüketicinin bilinçlendirilmesini hedefleyen menü etiketleridir. Farklı menü etiketleme yöntemlerinin tüketicilerin tercih ettiği yemekler üzerine etkisinin incelendiği bir çalışmada, menü etiketi yer almayan menüler sunulduğunda tüketicilerin daha yüksek enerji içerikli tercihler yaptığı görüldü. Başka bir çalışmada katılımcılara, sodyum içeriğinin yer aldığı menü etiketi bulunan bir menü sunuldu ve hipertansif katılımcıların yaptığı seçimlerde sodyum içeriğinin daha düşük olduğu saptandı.”
Menü etiketi uygulaması sadece obeziteyle mücadele için değil, besin alerjileri ve gıda intoleransı için de büyük önem taşıyor. Uluslararası düzeyde toplu beslenme hizmeti veren kurum ve kuruluşlarda sunulan yiyeceklerin enerji, yağ, sodyum, protein, alerjen ya da intoleransa neden olan maddeler gibi hedef besin ögeleri açısından tüketiciyi bilgilendirme amacıyla etiketlendirilmesine ilişkin uygulamaların yaygınlaştığını belirten Çolak, bu alanda yapılan çalışmaları anlattı: “Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği’ne göre toplu tüketim yerlerinde satılan ve hazır ambalajlı olmayan gıdaların alerjen, alkol ve intoleransa neden olacak madde içeriğine ilişkin bilgileri, açıkça okunabilecek şekilde menüler, yazı tahtaları, broşür benzeri araçlar vasıtasıyla son tüketiciye sunulması konusunda bilgi verilmiştir.” 


Dışarıda yemek yerken de içinde neler olduğunu evimizde yiyormuşçasına bilmek her bireyin hakkıdır. Bu alanda uygulamaların yaygınlaşması için farkında olalım, farkındalıkları destekleyelim. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.