SON DAKİKA
Hava Durumu

Oruç ve ilaç

Yazının Giriş Tarihi: 27.03.2023 22:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.03.2023 22:55

Ramazan ayı malum yeme içme alışkanlıklarımızdan, hayatımızın her alanına dokunan, ve değişiklikler yapmamız gereken bir ay. Kendi bereketi kendi havası, kendi duygusuyla gelen bir ay Ramazan. 


Ramazan ayında tabi oruç öncelikli ve orucun tutulabilmesi için de şartların oluşturulması gerekiyor. Bunlardan biri de ilaç kullanımı. Saatli ilaç kullananların yanı sıra psikiyatri ilaçları kullanan insanlar da var ve bunların ilaçlarını kullanmaları gerekiyor. 


Peki özellikle psikiyatri hastaları oruç tutabilir mi? Bunun cevabını Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen veriyor.  Psikiyatrik hastalıkların tedavisinde ilaç kullanımının önemli olduğunu vurgulayan Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, ilaçların saatlerinin ayarlanması halinde hastaların Ramazan ayında oruç tutabileceklerini söyledi. Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların gün içerisinde alınması gerektiğini ifade ederek tedavinin aksatılmaması uyarısında bulundu. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, Ramazan ayında psikiyatri hastalarının ilaç düzenlemesine ilişkin değerlendirmede bulundu. Ramazan’da oruç tutan psikiyatri hastalarının ilaçlarını aksatmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, Ramazan ayında her türlü hastalığı olanların sürekli kullandıkları ilaçlara devam etmesi gerektiğini vurguladı. Psikiyatri hastalıklarında da ilaç kullanımının çok önemli olduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, “Eğer hastalıkları çok daha iyi hale geldiyse o zaman sahurda ve iftarda kullanarak oruçlarını tutabilirler. Ancak oruç tutmak hastalığı artırıyorsa ve kişi huzursuz oluyorsa o zaman oruç tutmayı bir kenara bırakmak gerekir. Gün içinde içilen varsa bunun yerini değiştirmek mümkün değildir. Bundan dolayı oruç tutmamak gerekir. Yani hastalığın iyi, ileri veya hafif olmasına göre bu durum değişir. İlaçların saatine göre de durum değişir. Sabah kahvaltısı saatini sahura alarak yapabiliriz ancak gün içinde ilaç varsa ya da sıkıntı geldiğinde içilen ilaçlar varsa o zaman oruç tutmak mümkün değildir.” dedi. Psikiyatrik tedavi gören hastaların sağlık durumlarına göre oruç tutabileceğini kaydeden Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, “Psikiyatrik hastalar gergin ve huzursuz olabilirler. Bu hastalar çok gergin ve huzursuz oluyorsa oruç tutmamaları gerekir. Kişi sakin oluyorum güzelce tutuyorum diyorsa orucunu tutabilir. Bunu hastanın durumuna göre ayarlamak gerekir. Hastalara durumuna göre tutabilirsin veya tutamazsın diye bilgi veriyorum. Genellikle birkaç gün denemelerini tavsiye ediyorum, eğer başarabiliyorsa kişi devam etmeli, olmuyorsa orada oruç bırakılabilir.” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.