SON DAKİKA
Hava Durumu

AK Parti kongreden önce şura yapmalı!

Yerel seçimlerden başarısız bir sonuçla ayrılan AK Parti’de sesler yükselmeye devam ederken, partinin geleceğinin şekillendirilmesinde önemli isimlerden öneriler geliyor. İhsan Aktaş, AK Parti’nin seçimlerden sonra ortaya çıkan durumu kişilerin konuşulmasının ötesine taşıması ve gelecek yüzyıla ışık tutması için geniş çaplı bir şura düzenlenmesini önerdi. Aktaş’a destek veren İtibar Enstitü Başkanı ve AK Parti Mudanya eski ilçe başkanı Orhan Samast da, tamamen yenilenen anlayışa odaklanılması gerektiğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2024 11:26
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2024 11:26
Kaynak: Ayşe CANDAN
AK Parti kongreden önce şura yapmalı!

Yerel seçimlerde alınan sonuçların ardından AK Parti içinde büyük bir değişim ve dönüşüm beklentisi öne çıkarken, parti içinde bir şekilde saf tutma girişimleri de kamuoyu tarafından dikkatle takip ediliyor. Bir yanda gücü elinde bulundurmak isteyenler ve kişiler üzerinden okumalar yapılırken, asıl sorunun çözümünde ve yeni yol haritasının çıkarılmasında derinlik üzerine fikirlerini beyan edenler de seslerini yükseltiyor. Bunlardan birisi de Yeni Şafak Yazarı ve kamuoyu araştırmacısı İhsan Aktaş oldu. Aktaş, AK Parti’nin geleceği ile ilgili tartışmaları kişiler düzleminden çıkarılarak gelecek yüzyıla ışık tutacak bir şura düzenlenmesi gerektiğini kaleme aldı. Aktaş’ın yazısının ilgili bölümü şöyle, “Bu seçimde seçmen ağırlıklı olarak CHP’ye oy verdi fakat esas mesajını AK Parti’ye verdi, esasen AK Parti ile konuştu. Türk seçmeninin ortaya koyduğu bu sofistike tavrı dikkate almak gerekir. AK Parti seçimden galip çıksaydı bugün konuşulacak sorunlar yine var olacaktı. Üstü kapalı bir şekilde ertelenmiş ve daha da derinleşmiş olacaktı. AK Parti, yirmi yıldan uzun süredir iktidarda olduğu için siyasi eleştiriler daha çok beklenti şeklinde dile getirilmiş, esas sorunlar fikri düzeyde tartışılmamıştır. 40 yıllık Refah geleneği bir noktaya gelip tıkandığında kendi içerisinden güçlü bir grubu liderliğe taşıyarak bu tıkanmaya çözüm buldu. AK Parti, rasyonel liderlik kapasitesi ve sahip olduğu kamuoyu desteğiyle kendisini yeniden var edecek siyasi ve kültürel temele, sivil toplum ve misyon kapasitesine sahip bir partidir. Önceki gece ABD’de yaşayan Bülent Yavuz Beyefendi ile konuşurken kongre öncesi yapılması gerektiğini düşündüğüm büyük siyaset şûrasından bahsettim. Kendisi bu düşünceyi heyecanla karşıladı ve ABD’de de seçim öncesi Başkanlık kongrelerinin bu şekilde gerçekleştiğini, bu kongrelerde politika setlerinin tartışıldığını ve gelecek dört yılın bu tartışmalar sonucu çıkan tasarılara göre şekillendiğini belirtti. AK Parti’nin seçimlerden sonra ortaya çıkan durumu kişilerin konuşulmasının ötesine taşıması ve gelecek çeyrek yüzyıla ışık tutması için bu geniş çaplı şûrayı gündemine alması gerekir. Aslında AK Parti için bu hiç de yeni bir fikir değil. AK Parti, kuruluş aşamasında tam da bunu yaptı. Kuruluş dönemi Ar-Ge çalışmalarına liderlik eden Hilmi Güler ağabey sayesinde ortaya çıkan raporu görme şansı bulmuştum. AK Parti’nin sonraki dönemlerde gerçekleştirdiği uygulamalarının birçoğu partinin bu kuruluş döneminde belirlenip politikaya dönüştürülmüştü. Böylesi bir siyaset şûrası üç temel meseleyi ele almalı:

1. Türkiye’nin gelecek 25 yıllık perspektifi,

2. Hükümet sisteminin işleyişi,

3. Parti örgütünün misyondan üyeye kadar tüm başlıkları.

ORHAN SAMAST’TAN DESTEK

İtibar Yönetimi Enstitüsü Başkanı ve AK Parti Mudanya önceki dönem İlçe Başkanı Orhan Samast da Aktaş’a destek vererek, “Tamamen yenilenen anlayışa odaklanılmasının gerektiğini ve milli, modern unsurlarla bezenmiş yerel-şehirli entegrasyonun sağlandığı bir yapının oluşturulması önemli bir başlangıç olacaktır” ifadelerini kullandı. Samast’ın sosyal medya hesabından Aktaş’ın yazısına atıfta bulunarak, “Üstadım, ilk 2 başlığı ortaya koyacak kadro 3. Başlıktan çıkacağı için sıralamayı değiştirerek ilk sıraya Yeni AK Parti yapılanması ve yaklaşımını koymak gerektiğini değerlendiriyorum. Yeni başlangıç için önerdiğiniz şûranın çok kıymetli olduğunu ifade etmek isterim. Tamamen yenilenen anlayışa odaklanılmasının gerektiğini ve milli, modern unsurlarla bezenmiş yerel-şehirli entegrasyonun sağlandığı bir yapının oluşturulması önemli bir başlangıç olacaktır.  Öneriniz için ayrıca teşekkür ederim. #YeniAKParti …”Böylesi bir siyaset şûrası üç temel meseleyi ele almalı:

1. Türkiye’nin gelecek 25 yıllık perspektifi,

2. Hükümet sisteminin işleyişi,

3. Parti örgütünün misyondan üyeye kadar tüm başlıkları.” değerlendirmesinde bulundu.

 (Ayşe Candan)

Kaynak: Ayşe CANDAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.