SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Aşırı yağış hasadı geciktirse de üretici mutlu

Son yıllarda tarım sektöründe iklim koşullarının etkisi giderek daha fazla hissedilir hale geldi. Bu yıl birçok bölgede beklenenden fazla yağış olması, çiftçilerin hasat planlarını alt üst etti. Özellikle tahıl ve sebze üreticileri, tarlalara girmenin zorlaşması nedeniyle hasat sürecinde gecikmeler yaşadıklarını belirtiyor. Ancak bu durumun üreticiyi olumsuz etkilemediği, hatta birçok çiftçi için memnuniyet yarattığı gözlemleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2026 16:12
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2026 16:13
Kaynak: Ayşe Gezkin
Aşırı yağış hasadı geciktirse de üretici mutlu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından yapılan son araştırmalara göre, aşırı yağışların tarımsal rekolteye olumlu etkileri olduğu tespit edildi. Raporda, buğday ve arpa gibi suya ihtiyaç duyan ürünlerde verim artışı görüldüğü ifade edilirken, sebze ve meyve kalitesinin de yağışlardan olumlu yönde etkilendiği belirtildi. Bunun yanında, küresel ısınmayla bağlantılı olarak geçmiş yıllarda yaşanan kuraklık düşünüldüğünde, bu yılki yağış miktarı birçok çiftçi için adeta "can suyu" niteliğinde oldu.

Konuya ilişkin görüşlerini paylaşan tarım ekonomisti Dr. Ayşe Yıldırım, yağışların uzun vadede toprak yapısına sağladığı faydaların altını çizdi. "Aşırı yağışlar her ne kadar hasat sürecinde bazı zorluklar çıkarsa da, toprağın su tutma kapasitesini artırıyor ve sonraki ekim dönemleri için daha uygun bir zemin hazırlıyor" diyen Yıldırım, doğal koşullara uyum sağlamanın tarımın sürdürülebilirliği için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

Öte yandan üreticilerden alınan geri bildirimler de dikkat çekici. Birçok çiftçi, kısa vadeli sıkıntılara rağmen yüksek verim nedeniyle bu yılki iklim koşullarından genel anlamda memnun olduklarını dile getiriyor. Bölgesel farklılıklar olmakla birlikte, çoğu üretici aşırı yağışların yıllardır karşılaşılan kuraklık sorunlarına kıyasla daha yönetilebilir olduğunu ifade ediyor. Yozgat’ta buğday üretimi yapan Halil Demir adlı çiftçi, "Geçen yıl yağmur yüzü görememiştik. Bu sene işlerimiz biraz zorlaştı ama mahsulümüz bereketli oldu" diyerek durumu özetledi.

Uzmanlar, mevsimsel değişimlerin gelecekte de sık sık yaşanacağını belirterek, tarımda modern sulama yöntemlerinin yanı sıra doğal afetlere karşı dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesinin önemine işaret ediyor. Ayrıca, devlet desteklerinin artırılması ve tarım sektöründe inovasyonun teşvik edilmesi gerektiği de vurgulanıyor.

(Ayşe Gezkin)

Kaynak: Ayşe Gezkin

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.