SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çataltepe’de kooperatif esnafın hakkına mı çöküyor?

Kestel Çataltepe’de 3 bin 200 esnaftan para toplanarak kurulması planlanan Çataltepe Büyük Esnaf Sitesi ile ilgili mağduriyet 16 yıldır bir türlü çözülemiyor. TOKİ aracılığı ile başlayan ancak daha sonra TOKİ’nin çekilmesinin ardından dönemin BESOB Başkanı Arif Tak ve ekibinin kurdurdukları kooperatife devrettikleri projede, esnaf ile yönetim arasındaki kaos devam ederken, 30 Haziranda yapılacak genel kurulda kooperatife üye olmayan hak sahibi esnafı haklarına çöküleceği iddiası ortalığı karıştırdı.

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2024 16:39
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2024 16:39
Kaynak: Fatma Hatun ALTIKARDEŞ
Çataltepe’de kooperatif esnafın hakkına mı çöküyor?

Kestel Çataltepe’de temeli 2012 yılında atılan Büyük Esnaf Sitesi, süreç içinde TOKİ’nin yaptığı 125 dükkan dışında ilerleme kaydedemedi. Dönemin BESOB Başkanı Arif Tak’ın biz yaparız demesi üzerine TOKİ Proje’den çekildi ancak Tak’ın vaadi de yerine getirilemedi. Bunun üzerine Arif Tak ve ekibi 2018 yılında bir kooperatif kurarak bilabedel projeyi bu kooperatife devretti. BESKOOP adı verilen kooperatife 500 civarında esnaf üye yapılırken,  2 bin 500 esnaf ise üye olamadı. Projeyi gerçekleştirme kabiliyeti olmayan kooperatif  havanda su dövmeye başlarken esnafın sıkıştırdığı Arif Tak, dönemin Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a topu atarak Büyükşehir Belediyesi’nin projeyi üstlenmesini istedi ancak Büyükşehir’in bunu üstlenmesinin mümkün olmadığı kendisine iletildi.

Mağdur olan esnaflar tarafından kurulan ÇATSANDER uzun süredir esnafı mağdur eden uygulamalara karşı hukuki mücadele veriyor. Tek bir çivi bile çakamayan kooperatif yönetiminin esnafa haklarını teslim etmediği bir ortamda 30 Haziran tarihinde yapılacak kongre gündemine bir de kooperatif ortaklığı oluşturmayan hak sahipleri yerine yeni üye alımı maddesi konulunca mağdur esnaf bir kez daha ayağa kalktı.

ÇATSANDER Başkan Vekili Aydın Çitil yaptığı yazılı açıklamada kooperatifin kongre gündemine aldığı maddeye tepki gösterirken şunları söyledi; “Çataltepe Sanayi Sitesi projesinde yapılan usulsüz devirler BESOB tarafından 21 meslek grubunda 3 bin 200 esnafın haklarının gözetilmeden kendilerine bilgi daha verilmeden uyduruk bir kooperatif olan BESKOOP’un mülkiyetine bedelsiz bir şekilde teslim edilmiştir.

3 milyon metrekare arsası olan sanayi sitesi projesindeki hakların asıl sahipleri olap Çataltepe mağdurlarına teslim edilmesi gerektiğini her zemin ve platformda dile getirmemize rağmen şehrimizin siyasi otoriteleri olan koca koca sakallı sakalsız bıyıklı bıyıksız kravatlı makam sahipleri duymazlıktan, görmezlikten  ve anlamamazlıktan gelmeye son hızıyla devam ediyor. Ve bu bizim nezdimizde cumhuriyet tarihinin en büyük peşkeşi dediğimiz yolsuzluğa susmakla kayıtsız kalıyorlar.

30/6/2024 Pazar günü BESOB Küçük Sanayi Sitesi binasında gerçekleştirilecek olan BESKOOP genel kurulunda alacağı kararlarla mağdurların haklarını ebedi ele geçirebilmek için karar almaya çalışacaklar. Bu aldıkları kararlarla mağdurları kurdukları uyduruk BESKOOP kooperatifine üye olmadıkları için projeden dışlama çabaları beyhudedir. Bizler 3 bin 200 kişiden oluşan güzide Bursa esnafları olarak projenin üstüne çökme çabalarının karşısındayız.”

Bu mücadele sürecinde Bursa Cumhuriyet Savcılığı ile Kaçakçılık ve Organize Suçlar Savcılığı’na 220 küsur suç duyurusunda bulunduklarının altını çizen ÇİTİL, hukuki ve siyasi mücadelelerinin devam edeceğini, ÇATSANDER olarak taki projedeki hakların gerçek sahiplerine teslim edilmesine kadar her platformda gereken mücadeleyi yapacaklarını da sözlerine ekledi.

(Fatma Hatun Altıkardeş)

Kaynak: Fatma Hatun ALTIKARDEŞ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.