SON DAKİKA
Hava Durumu

Çocuklarda hırçınlık demir eksikliği işareti olabilir

Son zamanlarda yapılan bir araştırma, demir eksikliği ile çocuklarda hırçınlık ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) semptomları arasında bağlantı olduğunu göstermiştir.

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2024 12:44
Haber Güncellenme Tarihi: 02.05.2024 12:44
Kaynak: Fatma Hatun ALTIKARDEŞ
Çocuklarda hırçınlık demir eksikliği işareti olabilir

Araştırmaya göre, demir eksikliği olan çocukların, demir eksikliği olmayan çocuklara göre öfke patlamaları, saldırganlık ve inatçılık gibi davranış problemleri yaşama olasılığı daha yüksektir.

Araştırmacılar, demir eksikliğinin beynin dopamin ve serotonin gibi nörotransmitterlerin üretimini etkileyebileceğini ve bu da ruh hali ve davranış üzerinde olumsuz bir etkiye yol açabileceğini öne sürmektedir.

Demir tedavisi, demir eksikliği anemisi olan çocuklarda bu davranış problemlerinin azalmasına yardımcı olabilir.

Demir eksikliği anemisi olmayan çocuklarda da demir takviyesi, bazı davranış problemlerinin azalmasına yardımcı olabilir.

Araştırmalardan edinilen bilgiler:

*Çocuklarda DEA'nın yaygınlığı: Birçok araştırma, çocuklarda DEA'nın oldukça yaygın olduğunu göstermiştir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, dünya genelinde 5 yaş altı çocukların %32.8'i DEA'dan etkilenmektedir.

*DEA ve davranışsal semptomlar arasındaki bağlantı: Araştırmalar, DEA'lı çocuklarda hırçınlık, öfke patlamaları, konsantrasyon eksikliği, huzursuzluk ve öğrenme güçlüğü gibi davranışsal problemlerin daha sık görüldüğünü göstermiştir.

*Demir tedavisinin etkisi: DEA tedavisinde kullanılan demir takviyeleri, bu davranışsal problemlerin azalmasına ve çocukların genel gelişimine katkıda bulunabilir.

(Fatma Hatun Altıkardeş)

Kaynak: Fatma Hatun ALTIKARDEŞ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.