SON DAKİKA
Hava Durumu

Epstein-Barr virüsüne dikkat

Epstein-Barr virüsü (EBV), dünyadaki insanların %90'ından fazlasını enfekte eden yaygın bir virüstür.

Haber Giriş Tarihi: 08.02.2024 17:36
Haber Güncellenme Tarihi: 08.02.2024 17:36
Kaynak: Fatma Hatun ALTIKARDEŞ
Epstein-Barr virüsüne dikkat

Virüs genellikle öpücük yoluyla bulaştığı için öpücük hastalığı olarak da bilinir. EBV, mono adı verilen bir hastalığa da neden olabilir.

EBV'nin belirtileri şunlardır: Ateş, boğaz ağrısı, şişmiş bademcikler, yorgunluk, kas ağrıları, baş ağrısı, deri döküntüsü.

EBV genellikle kendiliğinden geçer. Ancak bazı kişilerde virüs yıllarca vücutta kalabilir ve tekrar aktive olabilir. Reaktive EBV, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir:

*Enfeksiyöz mononükleoz: Ateş, boğaz ağrısı, şişmiş bademcikler, yorgunluk, kas ağrısı, baş ağrısı, deri döküntüsü gibi belirtileri vardır.

*Hodgkin lenfoma: bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenf sistemini etkileyen bir kanser türüdür. Lenf sistemi, vücutta enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olan bir ağdır. Hodgkin lenfoma, lenf bezlerinde anormal hücrelerin çoğalmasıyla oluşur. Belirtileri arasında ağrısız şişmiş lenf bezleri, geçmeyen ateş, geçmeyen gece terlemeleri, kilo kaybı, nefes darlığı, kaşıntı, yorgunluk yer alır.

*Burkit lenfoma: Oldukça agresif (hızlı büyüyen) bir B hücreli Non-Hodgkin Lenfomadır. B hücreleri, vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olan bir tür beyaz kan hücresidir. Burkit lenfoma, lenf bezlerinde ve vücudun diğer bölgelerinde hızlı bir şekilde anormal B hücrelerinin çoğalması ile karakterizedir. Kilo kaybı, karın ağrısı, kemik ağrısı gibi belirtileri vardır.

*Nasofaringeal karsinom: geniz boşluğunun üst kısmında yer alan nazofarenkste gelişen bir kanser türüdür. Nazofarenks, burun boşluğunun arka ve üst kısmında, boğazın üst kısmına bitişik bulunan bir bölgedir. Kulak tıkanıklığı ve işitme sorunları, yüz ağrısı veya uyuşukluğu, gözde bulanıklık veya çift görme gii elirtileri mevcuttur.

*Karaciğer iltihabı: Mide bulantısı ve kusma, karın ağrısı, koyu idrar, soluk dışkı, sarılık (cilt ve gözlerin sararması) gibi belirtileri vardır.

*Dalak büyümesi: Karın şişliği, kolay morarma veya kanama, iştahsızlık gii belirtileri olabilir.

EBV'ye karşı aşı yoktur. Ancak virüsü kapama riskinizi azaltmak için yapabileceğiniz bazı şeyler var:

-Hastalıklı kişilerle yakın temastan kaçının.

-Ellerinizi sık sık yıkayın.

-Kişisel eşyalarınızı başkalarıyla paylaşmayın.

(Fatma Hatun Altıkardeş)

Kaynak: Fatma Hatun ALTIKARDEŞ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.