SON DAKİKA
Hava Durumu

Gençler ve ihracatçılardan inovasyonda güçbirliği

Türkiye'de gençlerin yaratıcılık ve inovasyon potansiyeli ile ihracatçıların küresel pazardaki deneyimi, geleceğin Türkiye'nin güçlerini birleştiriyor. İş birliği, hem ihracatın sürdürülebilirliğini hem de gençlerin iş dünyasında etkin rol sağlayarak ekonomiye katkıda bulunmasını sağlıyor. Yenilikçi depon ve teknolojilerin küresel pazarlara entegre edilmesiyle birlikte, Türkiye'nin uluslararası ticaretinin güçlenmesi hedefleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.09.2024 16:24
Haber Güncellenme Tarihi: 15.09.2024 16:24
Kaynak: Özkan GÜNGÖRMEZ
Gençler ve ihracatçılardan inovasyonda güçbirliği

  Son yıllarda Türkiye'nin ihracat politikalarında genç girişimcilere verilen önem giderek artıyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve çeşitli sanayi ve ticaret odalarının desteklenmesiyle desteklenen projeler, gençlerin yenilikçi hizmetleri uluslararası pazarlara taşımayı amaçlıyor. TİM İnovasyon Haftası gibi etkinliklerde, genç girişimciler ve yenilikçi projelerin geliştirilmesi, ihracatçılarla bir araya geliyor. Bu tür organizasyonlar, yeni iş fırsatlarının doğuşuna ve gençlerin uluslararası ticaretin dinamiklerine daha iyi uyum sağlamasına katkı sağlıyor. Türkiye'de her yıl düzenlenen inovasyon etkinliklerinde, gençlerin geliştirdiği projeler ihracatçılara sunuluyor ve bu proje uluslararası arenada nasıl konumlandırılabileceği üzerine fikir alışverişi yapılıyor.
   Türkiye'nin ihracat odaklı büyüme stratejisi, inovasyonla desteklenen küresel rekabette daha güçlü bir taşınabilirlik sağlıyor. OECD raporlarına göre, Türkiye'nin inovasyon ihracat uygulamalarını, ülkedeki teknoloji yoğun ürünlerdeki ihracatını artırıyor. Bu bağlamda gençlerin teknolojiye dayalı projeleri, ihracatçılar için bir avantaj sunuyor. Türkiye'nin özellikle yazılım, biyoteknoloji, tarım teknolojileri ve alternatif enerji alanlarındaki yenilikçi projelerle küresel pazarlarda rekabet gücünün artırıldığı belirtiliyor.
Son dönemde ihracatçıların genç inovatif girişimlerle yaptığı iş birlikleri, özellikle teknoloji ve dijitalleşme alanında gözlenmeyen değer bir artış gösteriyor. Örneğin, Türkiye'de teknoloji girişimciliği ekosisteminde önemli bir yere sahip olan TEKNOFEST ve Big Bang Start-up Challenge gibi yarışmalar, genç girişimcilerin ihracatçılarla buluşmasını sağlayan önemli platformlar haline geldi.
Üniversiteler, gençlerin yenilikçi gelişmelerinin ortaya çıktığı ve bunların merkezleri olarak öne çıkıyor. Türkiye genelinde pek çok üniversite, gençlerin inovasyon projelerini hayata geçirmelerini destekleyen teknoparklar ve kuluçka merkezleri kurdu. Bu merkezler, sadece onların gelişmelerine değil, aynı zamanda bu deponun ticari bir ürün haline gelmesine olanak sağlıyor.
Türkiye'de gençlerin yenilikçi başlangıçları, özellikle dijitalleşme, yapay zeka, akıllı tarım teknolojileri ve çevre dostu ürünler gibi farklı ürünler üretiliyor. Gençlerin geliştirdiği çevre dostu teknolojiler, dünya çapında artan sürdürülebilirlik taleplerine yanıt veriyor ve bu alandaki ihracat hacminin büyümesine katkı sağlıyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin özelliklerine göre, 2023 yılında teknolojik temelli ürün üretiminde 'lik bir artış yaşandı. Bu artışın büyük bir kısmı, genç girişimcilerin inovasyon projelerinin ihracata entegre edilmesiyle gerçekleşti. Özellikle yeşil enerji ve tarım teknolojileri gibi alanlarda gençlerin geliştirdiği projeler, küresel pazarlarda büyük ilgi görüyor. TİM sistemlerine göre , bu iş birliklerinin 2025 yılına kadar Türkiye'nin ihracat gelirlerinde %20'lik bir artış sağlanacağı öngörülüyor.

(Özkan Güngörmez)
 

Kaynak: Özkan GÜNGÖRMEZ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.