SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Görüntülü aramalarda yapay zekayla dolandırıcılık uyarısı

Son yıllarda hızla gelişen yapay zeka teknolojileri, dolandırıcılar tarafından kötüye kullanılmaya başlandı. Özellikle görüntülü aramalar sırasında yapay zeka ile üretilen sahte yüzler ve ses klonlama teknikleri, dolandırıcılık vakalarında büyük bir artışa neden oluyor. Uzmanlar, vatandaşları bu tür yeni nesil dolandırıcılık yöntemlerine karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Haber Giriş Tarihi: 25.02.2025 15:02
Haber Güncellenme Tarihi: 25.02.2025 15:03
Kaynak: Ayşe CANDAN
Görüntülü aramalarda yapay zekayla dolandırıcılık uyarısı

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından yayımlanan bir rapora göre, dolandırıcılar artık görüntülü aramalar sırasında deepfake teknolojisini kullanarak kimlik sahtekarlığı yapıyor. Yapay zeka sayesinde, bir kişinin yüzü ve sesi birebir taklit edilerek karşı tarafa güven verici bir sahte görüntü oluşturuluyor.

Europol’ün 2024 Siber Suç Raporu ise deepfake teknolojisiyle yapılan dolandırıcılıkların son iki yılda %300 arttığını gösteriyor. Bu yöntemi kullanan dolandırıcılar, özellikle banka yöneticisi, şirket CEO’su veya bir aile üyesi gibi güvenilir kimliklerle hedef kişiyi kandırıyor.

Siber güvenlik uzmanlarına göre, yapay zeka destekli görüntülü arama dolandırıcılıkları genellikle şu yöntemlerle gerçekleştiriliyor:

Kurumsal CEO Dolandırıcılığı: Dolandırıcılar, büyük şirketlerin yöneticilerinin yüzünü ve sesini taklit ederek çalışanları kandırıyor ve büyük miktarlarda para transferi yaptırıyor.

Aile Üyesi Kılığında Dolandırıcılık: Bir aile ferdinin görüntüsü yapay zeka ile taklit edilerek, acil para ihtiyacı bahanesiyle yakınlarından para isteniyor.

Banka ve Yetkili Kişi Sahtekarlığı: Banka çalışanı gibi davranan dolandırıcılar, görüntülü arama ile kimlik doğrulaması yaparak kişisel bilgileri ele geçiriyor.

Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı (CISA) ve çeşitli teknoloji şirketleri, vatandaşları bu tür dolandırıcılıklara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Kaspersky tarafından yapılan bir araştırmada, kullanıcıların %70'inin görüntülü aramalarda karşısındaki kişinin gerçek olup olmadığını sorgulamadığı ortaya çıktı.

(Ayşe Candan)

Kaynak: Ayşe CANDAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.