SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

 Kosova'nın en büyük tedarikçisi Türkiye oldu

Kosova, 2024 yılı ithalat verilerini açıkladı ve Türkiye, ülkenin en çok ithalat yaptığı ülke olarak listenin başında yer aldı. Bu gelişme, iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin güçlenmesinin yanı sıra Türkiye’nin Balkanlar’daki ekonomik etkisinin artmaya devam ettiğini gösteriyor.

Haber Giriş Tarihi: 31.12.2024 15:16
Haber Güncellenme Tarihi: 31.12.2024 15:17
Kaynak: Özkan GÜNGÖRMEZ
 Kosova'nın en büyük tedarikçisi Türkiye oldu

Kosova İstatistik Ajansı’nın yayımladığı verilere göre, Türkiye’nin Kosova’ya olan ihracatı 2024 yılı içerisinde belirgin bir artış gösterdi. Gıda ürünlerinden tekstile, inşaat malzemelerinden elektronik ürünlere kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan bu ticaret, Türkiye’yi Kosova’nın ithalat listesinde zirveye taşıdı.

Kosova’ya yapılan toplam ithalatın yaklaşık %16’sını Türkiye’den gelen ürünler oluşturdu. Bu oran, Türkiye’nin Kosova’nın ekonomik altyapısında önemli bir tedarikçi konumunda olduğunu ortaya koyuyor.

Türkiye’den Kosova’ya ihraç edilen ürünlerin başında şunlar yer alıyor:

Gıda ve Tarım Ürünleri: Türk mutfağına özgü ürünlerin yanı sıra işlenmiş tarım ürünleri, Kosova pazarında büyük talep görüyor.

Tekstil ve Hazır Giyim: Türkiye’nin tekstil sektöründeki gücü, Kosovalı tüketicilerin tercihinde önemli bir rol oynuyor.

İnşaat Malzemeleri: Kosova’nın gelişmekte olan altyapı projeleri için Türkiye’den çimento, demir-çelik ve diğer inşaat malzemeleri ithalatı dikkat çekiyor.

Türkiye ve Kosova arasındaki bu ticari bağ, sadece ekonomik değil, aynı zamanda diplomatik ilişkilerin de güçlenmesine katkı sağlıyor. Uzmanlar, Türkiye’nin Balkanlar’daki etkisini artırmak adına Kosova ile olan ticari ilişkilerini daha da derinleştireceğini öngörüyor.

Türkiye’nin "Bölgesel Ekonomik İş Birliği Stratejisi" çerçevesinde Balkan ülkeleriyle daha yakın ilişkiler kurması, özellikle Kosova gibi ekonomik büyüme potansiyeli taşıyan ülkelerde Türk yatırımcılar için yeni fırsatlar yaratıyor.

Türkiye’nin Kosova’daki pazar payını artırması, Avrupa Birliği ülkeleri ve Çin gibi diğer büyük ihracatçı ülkelerle rekabeti de kızıştırıyor. Ancak Türkiye’nin coğrafi yakınlığı, kaliteli ürün sunumu ve kültürel bağları, Kosova’daki konumunu güçlendiren faktörler arasında yer alıyor.

(Özkan Güngörmez)

Kaynak: Özkan GÜNGÖRMEZ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.