SON DAKİKA
Hava Durumu

Lösemide kök hücre bağışı yaşam kaynağı!

Lösemi, kemik iliğinin çok fazla anormal kan hücresi üretmeye başladığı bir kanser türüdür. Bu anormal kan hücreleri, sağlıklı kan hücrelerinin yerini alarak enfeksiyonlarla savaşmayı ve vücuda oksijen taşımayı zorlaştırabilir.

Haber Giriş Tarihi: 08.02.2024 16:44
Haber Güncellenme Tarihi: 08.02.2024 16:46
Kaynak: Fatma Hatun ALTIKARDEŞ
Lösemide kök hücre bağışı yaşam kaynağı!

Lösemi için en etkili tedavilerden biri kök hücre naklidir. Kök hücreler, kan hücreleri de dahil olmak üzere tüm vücut hücrelerine dönüşebilen hücrelerdir. Kök hücre nakli sırasında, hastanın kemik iliği anormal kan hücrelerinden temizlenir ve sağlıklı bir donörden gelen kök hücrelerle değiştirilir.

Kök hücreler, hastanın kan dolaşımı yoluyla veya doğrudan kemik iliğine enjekte edilerek verilebilir. Kök hücreler nakledildikten sonra, hastanın kemik iliğinde yeni, sağlıklı kan hücreleri üretmeye başlar.

Kök hücre nakli, lösemi hastaları için hayat kurtarıcı bir tedavi olabilir. Ancak, nakilden önce ve sonra birçok risk ve yan etki vardır. Bu riskler ve yan etkiler arasında enfeksiyon, kanama ve greft-versus-host hastalığı (GVHD) yer alır.

GVHD, donörün kök hücrelerinin hastanın dokularına saldırdığı bir durumdur. GVHD, cilt, karaciğer ve bağırsaklar dahil olmak üzere vücudun birçok organını etkileyebilir.

Kök hücre nakli, lösemi tedavisinde etkili bir seçenek olsa da, tüm hastalar için uygun değildir. Naklin riskleri ve yan etkileri, hastanın yaşı, genel sağlığı ve löseminin türü gibi birçok faktöre bağlıdır.

(Fatma Hatun Altıkardeş)

Kaynak: Fatma Hatun ALTIKARDEŞ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.