SON DAKİKA
Hava Durumu

Sanal mutlulukta endişe!

Sanal mutluluk, son yıllarda özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte daha da popüler hale gelen bir kavram. Bu kavram, gerçek hayatta yaşanmayan, sadece dijital ortamda paylaşılan ve genellikle idealize edilmiş bir mutluluk duygusunu ifade ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2024 12:22
Haber Güncellenme Tarihi: 04.05.2024 12:22
Kaynak: Sercan USLUBAŞ
Sanal mutlulukta endişe!

Peki, uzmanlar sanal mutluluk hakkında ne düşünüyor? Bu konuda yapılan araştırmalar neler söylüyor?

Uzman Görüşleri:

Psikologlar:

--Sanal mutluluğun, benlik saygısı ve öz yeterlilik gibi önemli psikolojik faktörleri olumsuz etkileyebileceğini savunuyorlar.

--Gerçekçi olmayan güzellik standartları ve kusursuz hayatlar gibi sanal alemdeki imgeler, kişilerde yetersizlik ve değersizlik duygularına yol açabiliyor.

--Sürekli başkalarıyla karşılaştırma yapmak ve onların beğenilerini kazanmaya çalışmak, strese ve kaygıya neden olabiliyor.

Sosyologlar:

--Sanal mutluluğun, bireysellik ve izolasyona yol açabileceğini belirtiyorlar.

--Gerçek sosyal etkileşimlerin yerini sanal etkileşimlerin alması, yalnızlık duygusunu ve sosyal becerilerin zayıflamasını tetikleyebiliyor.

--Sanal ortamdaki kimliklerin ve kişiliklerin gerçek hayattaki kimliklerden farklı olması, kimlik bunalımı ve benlik algısında çelişkilere yol açabiliyor.

Araştırma Bulguları:

*Oxford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma: Sosyal medyada ne kadar fazla zaman geçiren kişilerin, depresyon ve kaygı belirtilerinin daha fazla olduğunu gösteriyor.

*California Üniversitesi'nde yapılan bir başka araştırma: Sosyal medyada başkalarının paylaşımlarını takip etmenin, benlik saygısında düşüşe yol açtığını ortaya koyuyor.

*Toronto Üniversitesi'nin yaptığı bir çalışma: Sanal ortamda sürekli mutlu ve kusursuz bir hayat imajı çizen kişilerin, gerçek hayatta daha mutsuz olduklarını gösteriyor.

(Sercan Uslubaş)

Kaynak: Sercan USLUBAŞ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.