SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sıcakta bekleyen sular tehlike saçıyor!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcak hava dalgaları etkisini artırıyor. Bu dönemde özellikle açık havada ve araçlarda uzun süre bekletilen sular, ciddi sağlık riskleri taşımaya başlıyor.

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2024 12:07
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2024 12:07
Kaynak: Ayşe CANDAN
Sıcakta bekleyen sular tehlike saçıyor!

Uzmanlar, sıcakta bekleyen suların mikroorganizmalar için ideal bir üreme ortamı oluşturduğunu belirterek, ciddi hastalıklara yol açabilecek bu durum hakkında uyarılarda bulunuyor.

Sıcak hava koşullarında bekletilen suların, mikroorganizmaların hızla çoğalması için uygun bir ortam oluşturduğunu söyleyen uzman; "Özellikle yaz aylarında, araçlarda veya açık havada bırakılan su şişeleri, sıcaklık nedeniyle bakteri ve virüslerin çoğalması için ideal bir hale geliyor. Bu mikroorganizmalar, suyun kalitesini düşürerek sağlık sorunlarına neden olabiliyor" dedi.

Sıcakta bekleyen suların tüketilmesi durumunda, çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini belirten uzman, "Bakteriler, virüsler ve parazitler sıcak su ortamında hızla üreyebilir. Bu mikroorganizmalar, ishal, mide bulantısı, kusma gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarına yol açabilir. Ayrıca bazı durumlarda ciddi enfeksiyonlar ve zehirlenmeler de görülebilir" ifadelerini kullandı.

Sıcakta bekleyen suların sadece mikroorganizmalar açısından değil, plastik şişelerde bulunan kimyasallar nedeniyle de risk taşıdığını ifade eden kimya mühendis uzmanı tarafından yapılan açıklamada, "Yüksek sıcaklık, plastik şişelerdeki kimyasalların suya geçişini hızlandırır. Bu kimyasallar arasında bulunan BPA (Bisfenol A) gibi maddeler, hormon dengesini bozabilir ve uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir" ifadeleri yer aldı.

Bu tür sağlık risklerinden korunmak için alınabilecek önlemler hakkında bilgi veren uzman, "Öncelikle su şişelerini doğrudan güneş ışığından uzak tutmak gerekir. Ayrıca, uzun süre araçta bırakılan suların tüketilmemesi önemlidir. Eğer suyun beklediği ortam hakkında emin değilseniz, suyu kaynatarak veya filtreleyerek mikroorganizmalardan arındırabilirsiniz" önerisinde bulundu.

Bu konuda yapılan bilimsel araştırmalar, sıcakta bekletilen suların mikrobiyal yükünün hızla arttığını ve tüketim için güvenli olmadığını ortaya koyuyor. 2023 yılında yapılan bir çalışmada, 30°C'nin üzerindeki sıcaklıklarda bekletilen su şişelerinde E. coli ve Salmonella gibi patojenlerin hızla çoğaldığı tespit edildi. 

(Ayşe Candan)




 

Kaynak: Ayşe CANDAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.