SON DAKİKA
Hava Durumu

Sivrisinek salgın hastalıklara yol açabilir

Sivrisinekler, insan sağlığı için önemli bir tehdit oluşturan kan emici böceklerdir. Bu böcekler, sıtma, denge humması, sarı humma, Zika virüsü ve Chikungunya gibi birçok salgın hastalığın vektörüdür.

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2024 12:14
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2024 12:14
Kaynak: Fatma Hatun ALTIKARDEŞ
Sivrisinek salgın hastalıklara yol açabilir

Sivrisinekler, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından "dünyanın en ölümcül hayvanı" olarak nitelendirilmektedir. Bunun nedeni, sivrisineklerin sıtma, dengue ateşi, chikungunya ateşi, sarıhumma ve Zika virüsü gibi birçok salgın hastalığı taşıyabilmeleridir.

Sivrisineklerin Hastalık Yayma Yolları:

Sivrisinekler, dişi sivrisineklerin insan veya diğer memeli hayvanlardan kan emmesi ve ardından bu kanı enfekte bir sivrisinek tarafından ısırılan bir kişiye enjekte etmesi yoluyla hastalık yayar. Enfekte kan, sivrisineğin tükürük bezlerinde çoğalan virüsleri veya parazitleri içerir.

Sivrisineklerin Yaydığı Hastalıklar:

Sivrisineklerin yaydığı en önemli salgın hastalıklardan bazıları şunlardır:

*Sıtma: Dünyanın en ölümcül parazit hastalığıdır. Her yıl milyonlarca insanı etkiler ve yüz binlerce insanın ölümüne neden olur.

*Denge humması: Yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları ve döküntü ile karakterize viral bir hastalıktır. Her yıl milyonlarca insanı etkiler ve nadiren ölümcül olabilir.

*Sarı humma: Yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve sarılık ile karakterize viral bir hastalıktır. Her yıl on binlerce insanı etkiler ve binlerce insanın ölümüne neden olur.

*Zika virüsü: Özellikle hamile kadınlar için tehlikeli olan ve doğum kusurlarına yol açabilen viral bir hastalıktır. Son yıllarda Latin Amerika ve Karayipler'de hızla yayılmıştır.

*Chikungunya: Yüksek ateş, şiddetli eklem ağrıları ve baş ağrısı ile karakterize viral bir hastalıktır. Son yıllarda Güneydoğu Asya ve Afrika'da hızla yayılmıştır.

*Batı Nil virüsü: Batı Nil virüsü, genellikle hafif semptomlara neden olan bir virüstür. Ancak bazı kişilerde menenjit ve ensefalit gibi ciddi semptomlara yol açabilir. Sivrisineklerin taşıdığı Batı Nil virüsü tarafından bulaşır.

(Fatma Hatun Altıkardeş)

Kaynak: Fatma Hatun ALTIKARDEŞ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.