SON DAKİKA
Hava Durumu

Virüsler daha çok insandan hayvana  bulaşıyor!

Son yıllarda yapılan araştırmalar, virüslerin insanlardan hayvanlara daha sık bulaştığını göstermektedir. Bu bulgular, insanların sağlığını tehdit eden hastalıkların kökenlerini anlamak ve salgınların önlenmesi için önemli ipuçları sağlamaktadır.

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2024 17:33
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2024 17:33
Kaynak: Sercan USLUBAŞ
Virüsler daha çok insandan hayvana  bulaşıyor!

Birçok önemli viral hastalığın kaynağının hayvanlardan geldiği bilinmektedir. Örneğin, AIDS'in (HIV) kökeni büyük ölçüde şempanzelerden kaynaklanmaktadır ve Ebola virüsü başlangıçta ormanlarda yaşayan yarasalardan insanlara bulaşmıştır. Benzer şekilde, kuş gribi ve domuz gribi gibi salgınlar da hayvanlardan insanlara bulaşan virüslerle ilişkilendirilmiştir.

Bu virüslerin insanlara bulaşması genellikle doğrudan temas veya hayvan ürünlerinin tüketilmesi yoluyla gerçekleşir. Özellikle canlı hayvan pazarlarında veya yaban hayatıyla temas halinde olan kişilerde bu tür bulaşma riski daha yüksektir.

Ancak, son yıllarda yapılan araştırmalar, insanlardan hayvanlara virüs bulaşmasının da önemli bir sorun olduğunu ortaya koymaktadır. Özellikle evcil hayvanlar aracılığıyla insanlardan hayvanlara bulaşan virüslerin sayısı giderek artmaktadır. Örneğin, grip virüsü gibi bazı virüsler evcil kuşlardan veya evcil memelilerden insanlara bulaşabilir.

Araştırma Bulguları:

*2022'de Nature dergisinde yayımlanan bir araştırmada, 1940'tan 2020'ye kadar 700'den fazla virüsün yayılması incelendi. Araştırmada, virüslerin %64'ünün insandan hayvana bulaştığı, %32'sinin hayvandan insana bulaştığı ve %4'ünün ise her iki yönde de bulaştığı bulundu.

*2021'de Science dergisinde yayımlanan bir araştırmada ise koronavirüslerin evrimsel geçmişi incelendi. Araştırmada, koronavirüslerin insanlarda evrimleştiği ve yarasalar gibi hayvanlara geri sıçradığı bulundu.

*2020'de PNAS dergisinde yayımlanan bir araştırmada ise COVID-19'un insanlardan kedilere bulaşabileceği gösterildi.

 Bu durum, insanların ve hayvanların sağlığını korumak için hayvanlarla temas halindeyken uygun hijyen önlemlerinin alınması gerektiğini vurgular.

(Sercan Uslubaş)

Kaynak: Sercan USLUBAŞ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.